LAUNCHub Ventures инвестира над 2 млн. долара в американска компания

Общото вложение в Cleanshelf е 8 млн. долара, а водещ инвеститор е британският фонд Dawn Capital

Основателите на базираната в Сан Фрациско Cleanshelf Фарлан Доуел и Душан Омерчевич
Основателите на базираната в Сан Фрациско Cleanshelf Фарлан Доуел и Душан Омерчевич    ©  Cleanshelf
Основателите на базираната в Сан Фрациско Cleanshelf Фарлан Доуел и Душан Омерчевич
Основателите на базираната в Сан Фрациско Cleanshelf Фарлан Доуел и Душан Омерчевич    ©  Cleanshelf

Българският фонд LAUNCHub Ventures е съинвеститор в най-голямото финансиране до момента на американската стартираща компания Cleanshelf. В т.нар. Series A инвестиция от общо 8 млн. долара водещ е британският фонд Dawn Capital, като над 2 млн. долара от сумата са осигурени от LAUNCHub Ventures.

Cleanshelf разработва софтуер, който спомага за намаляване на разходите по SaaS (софтуер като услуга) и облачни решения, които редица големи компании използват за организиране на работата си. Свежият капитал компанията ще инвестира в разширяване на екипа и възможностите за проследяване на корпоративните разходи по SaaS платформи.

Софтуер в помощ на корпорациите

Базираната в Сан Фрациско Cleanshelf е основана през 2015 г. от Душан Омерчевич и Фарлан Доуел. Те създават софтуер, който помага на изпълнителните и финансови директори да проследят доколко ефективно корпорациите използват внедрените SaaS и облачни решения. "Големите компании плащат множество лицензи за платформи, чието потребление е трудно проследимо. Например, ако напусне някой служител, неговият абонамент вероятно ще продължи да се плаща, без да е необходимо", обяснява пред "Капитал" Станислав Сираков, партньор в LAUNCHub Ventures. Той допълва, че според различни изследвания разходите за подобни системи в САЩ струват на големите компании около 10 хил. долара за един служител годишно. Решението на Cleanshelf дава информация как може да се оптимизира използването именно на тези системи. Продуктът им е насочен към големи компании с между 200 и 2 хил. служители. Сред настоящите им клиенти има и корпорации с над 20 хил. служители като AT&T, Hilton и др.

"Инвестицията от 8 млн. долара от Dawn Capital и LAUNCHub Ventures ще използваме за разширяване на възможностите за управление на разходите за SaaS платформи - достъп на потребителите, подновяване или анулиране на абонамент и още по-задълбочени проучвания за сигурността на компаниите при използването на SaaS решения", обяснява пред "Капитал" съоснователят Душан Омерчевич.

Голямата обща инвестиция

Преди повече от година LAUNCHub Ventures инвестира за пръв път в американската компания. Впоследствие партньорите във фонда представят стартиращата компания и на други инвеститори и така стигат до британския фонд Dawn Capital. Той е сред най-големите в Европа и инвестира основно в стартъпи в начален етап от развитието на бизнеса им.

Така Dawn Capital става водещ инвеститор в последния инвестиционен рунд на Cleanshelf, подкрепен от LAUNCHub Ventures. Двата фонда влагат общо 8 млн. долара, 20% от които са осигурени от българския инвеститор. "Компанията се развива много добре. Хареса ни, че целият им инженерен екип е в Словения, а търговският екип в Сан Франциско и продават на американския пазар", коментира Станислав Сираков. Cleanshelf има и други, по-малки инвеститори, основно бизнес ангели, подкрепили бизнеса с общо около 1 млн. долара.

Това е първата обща инвестиция на двата фонда, които вече имат по един представител в борда на директорите на Cleanshelf. Мажоритарни собственици на американската компания остават нейните основатели.