Германският фонд Freigeist влага над 1 млн. евро в българската EnduroSat

Сделката дава на новия акционер 5.4% дял, като оценява производителя на наносателити на над 36 млн. лв.

Основателят на EnduroSat Райчо Райчев
Основателят на EnduroSat Райчо Райчев
Основателят на EnduroSat Райчо Райчев
Основателят на EnduroSat Райчо Райчев

Българската компания за наносателити EnduroSat привлече поредна инвестиция. Германският фонд Freigeist вложи в бизнеса над 1 млн. евро, което е най-голямата им инвестиция до момента. Новата финансова инжекция идва само месец след както EnduroSat привлече финансиране от 652 хил. лв., осигурени от Neo Ventures. Целта на компанията е да разрасне инженерния си екип и официално да започне да предлага нова споделена сателитна услуга.

Сателити в орбита

EnduroSat е основана през 2015 г. и разработва наносателити, които летят в ниска околоземна орбита (най-често между 500 и 650 км височина). Целта на бизнеса им е да се превърнат в доставчик на данни от Космоса. "Всеки сателит може да носи няколко полезни товара на различни клиенти в орбита като камери, сензори, електроника, без да се налага промяна в хардуера на сателита. Така клиентите "споделят" сателита и имат директен достъп до своя полезен товар през стандартна облачна услуга и без да трябва да инвестират в наземна инфраструктура", разказва пред "Капитал" основателят на EnduroSat Райчо Райчев.

Новата инвестиция от Freigeist ще помогне на компанията да изстреля втори собствен сателит в края на годината или в началото на 2021 г. и да започне да предлага споделената сателитна услуга на крайните клиенти, сред които могат да бъдат частни компании, научни организации, университети и космически агенции. Данните от сателитите биха могли да бъдат полезни на транспортни фирми например при наблюдение и проследяване на товарите им, както и на енергийни компании за наблюдение на инфраструктурата им.

"Успяхме да постигнем силни пазарни резултати и компанията са намира в добра позиция за растеж. Новата ни Shared Satellite Service ще осигури напълно нов тип достъп до орбита, с което се надяваме да помогнем за значително по-бързото пускане на нови космически услуги от наши клиенти", казва още Райчев. През 2018 г. EnduroSat отчита приходи в размер близо 1.9 млн. лв. и печалба почти 260 хил. лв., като прогнозата на компанията е да увеличи двойно финансовите си резултати през 2020 г.

Инвестиции с продължение

Инвестициите на фонда Freigeist са с фокус напреднали технологични компании от Европа, които разработват решения в секторите Космос, енергийна ефективност, мобилност и др. Макар да не уточняват точната сума, вложенията в EnduroSat надминават 1 млн. евро, като целта на фонда е да инвестира дългосрочно в компаниите от портфолиото си. Според информация в Търговския регистър новото увеличение на капитала на "Ендуросат" е точно с 1.95583 млн. лв., или 1 млн. евро. Срещу тях фондът получава 3914 привилегировани акции, които съответстват на 5.4% от акциите с право на глас. Така инвестицията оценява цялата българска компания на над 36 млн. лв.

"Истинските промени отнемат време и изискват търпение. Нямаме външни инвеститори във Freigeist, които искат да получат бърза възвръщаемост", коментират пред "Капитал" от фонда. "Преди EnduroSat събирането на данни от Космоса беше много сложно, скъпо и отнемаше години планиране. Скоро всеки ще има достъп до Космоса, което ще доведе до по-интелигентни и добри решения на Земята", казват още от фонда.

От Freigeist дават пример и с друга компания от портфолиото им - Lilium Aviation, която разработва малък електрически джет и е набрала инвестиции над 300 млн. евро, с повече от 500 служители, но по думите им от Freigeist не са и помисляли за продажба дори на една акция.

Сред акционерите в EnduroSat е и българският евъргрийн фонд Neo ventures, който също цели да инвестира дългосрочно в компаниите от портфолиото си. Още от основаването му фондът вложи в EnduroSat 1 млн. евро, а преди месец още 652 хил. лв. Финансовата компания Trading 212 и гейм разработчикът Imperia Online също са сред инвеститорите в EnduroSat. През 2017 г. българската фирма получи финансиране от Европейската комисия по Инструмента за малки и средни предприятия по програма "Хоризонт 2020" в размер на над 1.2 млн. евро.