🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Започна кандидатстването в стартъп програмата на фонда Innovation Starter и френската Veolia

Избирани компании ще получат до 200 хил. евро финансиране

Леона Асланова, основател на Innovation Starter.
Леона Асланова, основател на Innovation Starter.
Леона Асланова, основател на Innovation Starter.    ©  Надежда Чипева
Леона Асланова, основател на Innovation Starter.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

По-малко от година след като фондът Innovation Starter подписа меморандум с френската Veolia, двете дружества започват съвместна програма за обучение и финансиране на стартиращи компании. Инициативата е насочена към млади бизнеси от областта на кръговата икономика. Тези, които успешно завършат програмата и развият идеите си, ще получат финансиране до 200 хил. евро.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  curiousmind avatar :-?
  curiousmind
  • + 3

  Интересно ми е какво иновативно има в проектите за протеинови бонбони, шиенето на дрехи с традиционни фолклорни елементи и правенето на бургери и десерти, съобразени с кето диетата? Какви нови технологии използват тези стартъпи, как допринасят за кръговата икономика например и какви (потребителски) проблеми на масово ниво предлагат да разрешат?

  Нередност?
 • 2
  alexeiivanov avatar :-?
  alexeiivanov
  • - 1
  • + 3

  Тази статия е елементарен опит за PR от страна на Innovation Starter. След така заявените претенции в статията, би било добре Innovation Starter да има поне средно ниво представителен уебсайт. Резюмето на финансираните до настоящия момент проекти е презентативно за критериите и възможностите на Innovation Starter. Последните години медиите са заляти с мнения и съвети на консулатнти и 'влиятекни фигури' в сферата на 'start up културата', които през живота си не са реализирали нито един свой бизнес и не са инвестирали свои средства. Предварително е ясно какви ще са ползите за Veolia от тази маркетинг инициатива.

  Нередност?
 • 3
  emmapeel avatar :-|
  Leona Aslanova

  До коментар [#1] от "curiousmind":

  Здравейте, предполагам разбирането ни за иновации се различава, защото ние не подкрепяме технологични компании, а такива с продукти и услуги, които имат силно позитивно въздействие върху обществото. Например, рецептата на Cardinal Bites e защитена в българско патентно ведомство и продуктът е уникален в категорията чиста храна, FoodTech за България и към момента на пазарното му лансиране нишата протеинови бонбони с лактобацили, пробиотик и без захар, изобщо не беше разработена. Носия предлагат модерни дрехи с българска шевица и авторски дизайн, т. е. няма никой друг в тяхната категория, софтуерът на Синтели е защитен с полезен модел и пр. и пр. Блгодаря Ви за коментара.

  Нередност?
 • 4
  emmapeel avatar :-|
  Leona Aslanova

  До коментар [#2] от "AlexeiIvanov":

  Здравейте, нашият опит със стартиращи компании включва над 240 дружества, датира от 2014 г., 37 финансирани (проекти на студенти по линия на "Академия за иновации") и както се вижда от трите ни големи проекта: www.innovationexplorer.bg, www.innovationstarter.bg, www.accelerator.bg, сериозна инвестиция в българската предприемаческа ексоистема изобщо, в знание и финансиране на млади дружества. Бихме приели всякакви препоръки за подобряване на работата ни, но е хубаво първо да се запознаете с нея. А резултатите от работата ни с Веолия ще станат видими след края на инвестиционния период през 2025 година и се съмнявам, че ще са незначителни. Колегите от Капитал са написали чудесна статия и ги поздравявам от свое име и от името на екипа ни.

  Нередност?
 • 5
  jgevezieva avatar :-P
  Jasmina Gevezieva
  • + 2

  До коментар [#1] от "curiousmind":

  Здравейте! Като управител на Cardinal Bites мога спокойно да заявя, че разбработваме първите протеинови бонбони на българския пазар без добавена захар, създадени за серийно производство. Във вкусовете си съчетаваме традиционни български съставки в нетрадиционни комбинации, затова първият ни вкус е с българска роза и източен махлеб. След щателно проучване на защитените рецепти в световен мащаб сме регистрирали полезен модел No 3930 за протеинов бонбон, съгласно решението на Патентното ведомство от 29.10.2020 г. Рецептата ни е уникална, а технологичното осъщестяване - предизвикателно. Надявам се да съм отговорила изчерпателно за иновативния елемент в нашия продукт :) Сладък ден!

  Нередност?
 • 6
  alexeiivanov avatar :-?
  alexeiivanov
  • - 2
  • + 1

  До коментар [#3] от "Leona Aslanova":

  Чудесно, а бихте ли ни казали какви са финансовите резултати на тези финансирани от Вас проекти? На колко пазара извън българския са се реализирали? Колко са реалните им клиенти? Защо трудно се откриват в интернет, освен ако не се търсят директно по името? Защо трафикът към техните уебсайтове е пренебрежимо малък? Колко служители има във всяко едно дружество? Колко последващи инвестиции са привлекли? Къде точно може да се открият и закупят продуктите им (извън техните собствени уебсайтовете, разбира се)? Извън обичайните клишета, какви са предимствата им пред техните конкуренти, защото липсата на захар в продуктите не е такъв?

  Нередност?
 • 7
  evelinavanmensel avatar :-|
  Евелина Ван Менсел
  • - 3
  • + 2

  Аз лично по-вкусни и иновативни бонбони от тези на Cardinal Bites не съм опитвала! Експлозия от вкусове, вплетени Български традиции, невероятният успех с патентоването и нутриционните качества. Не на последно място, изключителен бизнес нюх и извънземно ниво на усилията за маркетинг и персонализирано клиентско обслужване.

  Нередност?
 • 8
  alexeiivanov avatar :-?
  alexeiivanov
  • + 1

  До коментар [#5] от "Jasmina Gevezieva":

  Здравейте, защитата на полезен модел, за разлика от регистрацията на патент не е особено постижение. Бихте ли казали в какво точно се състои инфовацията във вашия полезен модел, това извадка от Патентното ведомство: "Настоящият полезен модел се отнася до протеинов бонбон, който ще намери приложение в кулинарната индустрия и по специално при приготвянето на десертни изделия и хапки. Протеиновият бонбон включва протеин, какаово масло, какао на прах, еритритол, инулин, емулгатор, ароматизант, консервант, сол и поне една добавка. Съгласно полезния модел, протеиновият бонбон съдържа и тахан, фурми и махлеб. Съдържанието на компонентите на протеиновия бонбон е както следва (в тегл. %): фурми от 17,60 до 29,80; тахан от 21,30 до 22; протеин от 14,50 до 20; какаово масло от 14,90 до 15; какао на прах от 7,50 до 8,90; еритритол от 3,20 до 6,60; инулин от 4,30 до 4,40; махлеб от 2,14 до 2,20; емулгатор от 1,40 до 1,50; ароматизант от 0,10 до 0,15; консервант от 0,08 до 0,88 и сол от 0,7 до 0,8."

  Нередност?
 • 9
  alexeiivanov avatar :-P
  alexeiivanov
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#7] от "Евелина Ван Менсел":

  Явно е, че се явявате в качеството на подкрепление, но коментарът Ви съдържа неверни данни. Патент за тези продукти няма.

  Нередност?
 • 10
  curiousmind avatar :-|
  curiousmind
  • - 2
  • + 1

  До коментар [#5] от "Jasmina Gevezieva":

  Желая ви успех на българския пазар и ще следя как се развивате. Но не се залъгвайте, че има нещо иновативно в продукта ви. Ако ползвате английски, следете пазарните тенденции извън България – там никой няма да посмее да квалифицира вашия продукт като иновативен, поне не и със съставките, от които е направен (розова есенция и махлеб е просто екзотично овкусяване, а не food tech революция).

  Нередност?
Нов коментар