Медийната платформа The Recursive привлече 450 хил. евро инвестиция

Целта на екипа е да засили отразяване на стартъп и технологичната екосистема в Гърция и Западните Балкани

Към момента екипът се състои от общо 11 души, сред които журналисти в Букурещ и Скопие
Към момента екипът се състои от общо 11 души, сред които журналисти в Букурещ и Скопие
Към момента екипът се състои от общо 11 души, сред които журналисти в Букурещ и Скопие    ©  The Recursive
Към момента екипът се състои от общо 11 души, сред които журналисти в Букурещ и Скопие    ©  The Recursive

Англоезичната платформа за стартъп и технологични новини от региона The Recursive затвори първия си инвестиционен рунд в размер на 450 хил. евро. Сумата е осигурена от общо шестима частни инвеститори, като целта на екипа е да засили позиционирането си в Гърция и Западните Балкани.

Година на растеж

Платформата The Recursive ("Рекурсив медия") е основана в началото на 2021 г. от Ирина Обущарова и Етиен Йовчев с идеята да отразяват новини и събития от динамичната предприемаческа и технологична екосистема в региона. За да достигнат до по-широка аудитория, те публикуват текстовете си на английски език. Желанието им е да навлязат в дълбочина в случващото във всяка държава, като за целта разширяват екипа си освен в България и с кореспонденти в различни точки от региона. Към момента екипът се състои от общо 11 души, сред които журналисти в Букурещ и Скопие.

Бизнес моделът на The Recursive се различава от традиционния модел за финансиране на медии. В платформата няма реклами, а вместо това екипът предлага услугата маркетинг през съдържание за рекламодатели от технологичния сектор. За целта те създават вътрешно звено, което работи като агенция. "Консултираме клиентите на ниво комуникационна стратегия и създаваме различни рекламни формати от текст, през видео, до организиране на събития. Основно правим кампании за нашата платформа, но предлагаме рекламната ни услуга и отделно", коментира пред "Капитал" Обущарова. Малка част от приходите на The Recursive идва и под формата на дарения за развитие на сайта.

Първа инвестиция

Една година след основаването на платформата екипът затваря първия си инвестиционен рунд от 450 хил. евро. По-голямата част от тях са осигурени от фонда Hellen's Rock и инвестиционната компания на Христо Христов HR Capital. В рунда като бизнес ангели участват още един от съоснователите на "Телерик" Васил Терзиев, Димитрис Калаврос-Гусиу, Пресиан Каракостов и Филипос Закопулос. Всички инвеститори получават дял от бизнеса на The Recursive, като след рунда основателите остават с мажоритарна собственост от дружеството. "Важно е да се знае, че те нямат влияние върху редакционната ни работа. Избрахме инвеститори, които не биха ни използвали, за да лансират собствени теми в платформата", заявява Ирина Обущарова.

Като основна причина за инвестицията си Христо Христов посочва екипа зад The Recursive и потенциала бизнесът им да се развие на редица чужди пазари. "За това кратко време те вече успяват да правят международен бизнес. Те не са медийна компания, а по-скоро платформа на технологичната общност за споделяне на успехите. По-близо са до социална мрежа", коментира той пред "Капитал".

От The Recursive ще вложат част от инвестицията за установяване на медиата в Гърция и Западните Балкани. За целта ще наемат още един кореспондент, който да отразява локално екосистемата от южната ни съседка. "Искаме да оптимизираме и другата ни платформа - Growth Club, в която компаниите могат да си създават профили за допълнителна видимост и връзка си инвеститори и журналисти. В нея могат да публикуват и собствени бизнес новини", допълва съоснователката. Част от свежия капитал младата фирма ще използва и за маркетинг.

Целите на екипа са да разрастват покритието на медийната платформа в региона и да създават технологични и бизнес общности. От гледна точка на инвеститорите по думите на Христо Христов бизнес целта е следващият рунд за компанията да бъде в размер на 1.5 млн. евро.