Започна кандидатстването за бизнес хакатона на Innovation Starter

Екипите, класирани на първо и второ място, ще получат по 10 хил. лв.

Студенти от университети от цялата страна могат да кандидатстват в деветото издание на "Академия за иновации", която традиционно се организира от агенцията за иновации Innovation Starter. Събитието ще се проведе под формата на хакатон с елементи на програмиране и прототипиране. Екипите, класирали се на първо и второ място, ще получат финансова награда по 10 хил. лв. за развитие на идеите.

Желаещите да се включат трябва да попълнят формата за кандидатстване най-късно до края на май, в която да опишат екипа и предприемаческата си идея. Жури, съставено от преподаватели и бизнес лидери, ще подбере най-перспективните проекти, които да продължат в надпреварата. През последните два дни от инициативата финалистите ще преминат през редица менторски сесии и обучения за осъществяване на бизнес идеите им. Финалът на "Академия за иновации" ще се проведе на 4 юни, когато студентите ще представят отново проектите си пред журито и ще бъдат избрани победителите.

Отборът, класиран на първо място, ще получи награда от 10 хил. лв., осигурени от Европейската инвестиционна банка. За първи път награда от 10 хил. лв. ще получи и екипът на второ място, осигурени от Българската банка за развитие. Студентите с топ три най-перспективни бизнес идеи ще заминат на посещение в европейските институции в Брюксел.

В миналогодишното издание на "Академия за иновации", което се проведе в хибриден формат, се включиха над 350 студенти от повече от 14 университета в страната. От създаването на инициативата до момента са обучени над 4300 участници от 720 екипа.