🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//дигитализация

Визитките на XXI век

Макар и на пръв поглед вече останали в миналото, визитките все още са част от професионалните отношения между хората. Това води до ненужно използване на хартия за нещо, което твърде лесно може да бъде загубено. Това е и причината австралийският стартъп Blinq да идентифицира именно тази пазарна ниша. Приложението генерира QR код, който показва професионалната информация на потребителя, включително връзки към социалните медии. Освен това профилът в Blinq може също да бъде споделен чрез NFC карти, кратки връзки, имейл и електронни подписи и фонове на видеоразговори. Компанията обяви, че е събрала около 3.5 млн. долара при последния рунд на финансиране, като кръгът е бил воден от Blackbird and Square Peg Capital. Главният изпълнителен директор Джарод Уеб заяви пред TechCrunch, че стратегията за развитие на Blinq разчита изключително много на самия продукт, като ключови за компанията са бизнес конференциите, където голям брой хора разбират за приложението.
//строителство/автоматизация

Роботи вместо майстори

Строителството е процес, който отнема дълъг период от време, а и носи рискове за работниците. Секторът започна да привлича все по-голям интерес от компании, които искат да го завладеят, като един от лидерите в това отношение е американският стартъп Dusty Robotics. Най-разпространения продукт на компанията е роботът FieldPrinter, който е предназначен да замени линиите с тебешир, които строителните работници ръчно чертаят, за да обозначат оформлението на строителна площадка. FieldPrinter използва цифрови планове, които отпечатва директно върху земята на обекта за по-точно оформление. Компанията обяви, че е завършила втория си рунд на финансиране, като е набрала 45 млн. долара. Кръгът, воден от Scale Venture Partners, идва много скоро след първоначалния, който приключи през юни миналата година.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар