🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//козметика

Пластмасата остава в миналото

Козметиката е неизменна част от живота на повечето хора. Точно поради тази причина наличието на пластмаса в продуктите от категорията е проблем, който трябва да бъде решен най-малкото заради целта за нетни нулеви емисии. Насочвайки се към козметичния бранш, стартиращата компания Shellworks събра първоначален кръг от 6.2 млн. долара, за да докаже, че може да разпространи своята компостируема опаковка, която е направена без петрол и "работи като пластмаса", но се разпада за около година. Базираната в Лондон VC LocalGlobe поведе началния кръг финансиране на Shellworks, който ще бъде насочен към разширяване на екипа на фирмата. Първият продукт на лондонския стартъп, подобен на пластмаса, е разработен с помощта на отпадъци от миди, но по-малко от година след съществуването й компанията се насочва към използването на подобно на мазнини вещество, извлечено от бактериални клетки, което "се държи като естествен полиестер".
//верига на доставки

Доставки от ново поколение

Пандемията от коронавирус постави глобалната верига на доставки под напрежение, каквото не беше изпитвала от години. Това доведе до повишен интерес към нея, което естествено води и до създаване на компании, които целят подобряване на процеса. Nowports, автоматизиран дигитален спедитор в Южна Америка, събра 150 млн. долара в кръг на финансиране от серия C, който оценява компанията на 1.1 млрд. долара. Компанията използва дигитални инструменти, които подобряват комуникацията и ефективността в процеса на доставка наред с други неща, за да помогнат на доставките да пристигнат в ръцете на клиентите възможно най-бързо. Инструментът за финансиране на инвентара на компанията е предназначен да дава възможността за придобиване повече стоки за внос и тяхното по-късно плащане на клиентите на компанията. Крайната цел е да се помогне на компаниите да увеличат своя внос и износ с финтех решения.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.