Дигитални модели

Кои са технологичните иновации през тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ресторанти

Искам да поръчам...

ConverseNow иска да използва гласови технологии и изкуствен интелект, за да подобри изживяването в заведения за бързо хранене, като автоматизира вземането на поръчки. Така служителите ще могат да се фокусират върху изпълнението на поръчките. Компанията неотдавна привлече финансиране за 10 млн. долара, които добави към набраните миналата година 15 млн. долара. "Подобно на онлайн поръчките, на гласовите технологии в ресторантите отне няколко години, за да се превърнат в широко използвани", заяви пред TechCrunch основателят на ConverseNow Вихай Шукла. През миналата година ConverseNow е бил използван в 750 ресторанта в САЩ, като Domino's Pizza е водещата марка. През тази година бройката вече достига 1100 заведения в 40 щата. Според Шукла до края на 2022 г. ще се обслужват общо 14 вериги.
Човешки ресурси

HR помощник

Ново проучване на Gartner показа, че в САЩ един на всеки трима HR мениджъри казва, че е забавил наемането на работна ръка в компаниите си. В същото време те трябва да постигнат повече с по-малко хора. Точно тук идва на помощ и софтуерът на стартъпа ModernLoop, платформа за отдалечени интервюта. Компанията предлага инструменти, с които HR екипите насрочват интервюта през различни времеви зони. Алгоритъмът открива най-добрите спотове в календара на мениджърите, като ги систематизира в програмата им. ModernLoop изпраща и автоматично генерирани мейли на кандидатите с LinkedIn профилите на интервюиращите, календарни ивенти и линкове за видеосрещи. Сред клиентите са компании като VSCO, Chainalysis, Ramp и Brex. Неотдавна фирмата привлече 9 млн. долара инвестиция от Accel, като общата набрана сума досега е 12.3 млн. долара.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.