Дигитални модели

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Логистика

Търся си спедиторТехнологиите в логистичния бизнес се развиват с бързи темпове през последните години. Което се потвърждава и от стартъпа MyCarrier, който неотдавна набра нови 22 млн. долара. Компанията предлага платформа за превоз на товари от малки и средно големи спедитори. Рундът на финансиране е воден от фонда NewRoad Capital с участието на Greycroft и Lerer Hippeau. MyCarrier е съоснована през 2016 г. от ветерани в областта на товарните технологии. На съоснователя Майкъл Букаут му хрумва идеята за система, която да свързва по-малки спедитори с превозвачи и да прави автоматизирани оферти въз основа на нуждите на потребителите за доставка, като предлага и динамични застраховки и плащания. Използвайки платформата, клиентите могат да управляват своя график за доставка и да сравняват тарифите и сроковете за превоз. MyCarrier очаква да обработи над два милиона пратки през 2022 г. за повече от 5000 клиенти. Сред настоящите потребители на услугата са компании като Lucas Oil, IPC Global, U-Haul и Malouf Home.
HR

Хора по време на кризаНаемането на хора остава предизвикателство в момент, където работни места има (в зависимост от сектора). Ето защо фондовете продължават да вливат пари в стартиращи компании за човешки ресурси, фокусирани върху оценката и наемането на кандидати за работа. Ashby, нова платформа за набиране на персонал, неотдавна получи инвестиция за 21.5 млн. долара. Досега компанията общо е набрала 34.5 млн. долара. Ashby е основана през 2018 г. от Бенджамин Енц и Абхик Праманик. "Екипите за набиране на персонал са непропорционално засегнати от настоящите съкращения в тех компании и това създава необходимостта да управляваме по-малко бюджети и да правим повече с по-малко персонал", обяви Енц пред TechCrunch. Пазарът на софтуер за набиране на персонал може да достигне 3.85 млрд. долара до 2028 г. Според Enц Ashby вече има клиенти като Notion, Opendoor, FullStory и Figma и клиентска база, надхвърляща 500 бранда. Компанията възнамерява да увеличи екипа си от 55 на 75 до края на годината.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.