16 компании влизат в програмата за екостартъпи ClimAccelerator Black Sea Bulgaria

Бизнесите ще получат безвъзмездно финансиране и техническа подкрепа

Регионалната програма за ускоряване и финансиране на зелени компании ClimAccelerator Black Sea Bulgaria, финансирана от публично-частното партньорство EIT Climate-KIC, обяви участниците в изданието си за 2022 г. Акселераторът тече цяла година, като предлага финансиране и обучение на млади компании на Фаза 1 на развитие (идея), Фаза 2 (прототип) и Фаза 3 (ръст). Това е второто поредно издание на програмата, като участващите екостартъпи тази година са 16. Организатор на проекта в България е Innovation Starter Accelerator.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Регионалната програма за ускоряване и финансиране на зелени компании ClimAccelerator Black Sea Bulgaria, финансирана от публично-частното партньорство EIT Climate-KIC, обяви участниците в изданието си за 2022 г. Акселераторът тече цяла година, като предлага финансиране и обучение на млади компании на Фаза 1 на развитие (идея), Фаза 2 (прототип) и Фаза 3 (ръст). Това е второто поредно издание на програмата, като участващите екостартъпи тази година са 16. Организатор на проекта в България е Innovation Starter Accelerator.

Избраните компании ще преминат през серия от обучения, регионални срещи и менторски събития до декември, когато ще покажат напредъка си пред инвеститори и бизнес ангели от партньорската мрежа на Innovation Starter. "По време на демо деня компаниите презентират пред корпоративни клиенти, бизнес ангели и инвестиционни фондове с цел полезна обратна връзка и намиране на последващи инвестиции за развитие на идеите им", обяснява Леона Асланова, изпълнителен директор на InnovationStarter.

Финансиране и предприемачески ноу-хау

Програмата ще предостави на всички участници анализ и доклад за екосистемата, финансиране в размер на 5 хил. евро за осемте компании във Фаза 1, а трите компании във Фаза 2, които вече имат прототип, ще получат безвъзмездно 20 хил. евро. Пет екостартъпа са избрани за участници във Фаза 3, като тези ще получат техническа подкрепа за растеж, но не и финансиране.

Edgy Veggy и Vodoraslo, два от бързооборотните стартъпи във Фаза 3, смятат, че именно обученията са най-ценни за вече функциониращи бизнеси като техните. Edgy Veggy е ресторант за веган храна в центъра на София, който работи от няколко години. Съоснователите обаче искат бизнесът да расте по-бързо, за което е необходима външна инвестиция. А такава, казва Китена Педева, един от основателите на ресторанта, е възможна само ако имат убеждаващ бизнес план, който да покажат на потенциални бизнес ангели. "За момента растем - отворихме онлайн магазин, започнахме да правим доставки по домовете. Но с участието си в акселераторската програма ще станем по-атрактивни за външни инвеститори, с чиито средства да отворим още локации", обяснява тя.

Подобни са и убежденията на екипа на Vodoraslo, който за втори път участва в акселераторска програма за растеж. "Менторите на програмата ще ни дадат необходимия ноу-хау по финансовата част на стартъпа, а и ще изградим партньорска мрежа в България и Европа", казва един от основателите на компанията с биореактор за пречистване на въздуха, Денис Иванов. "Колкото повече акселератори, толкова по-добре за компанията, защото дори без финансови награди самата изява може да се окаже трамплин за растеж", добавя той. Vodoraslo търси инвестиция в размер на 50 хил. евро, която се надява да получи, след като избистри бизнес модела си при срещи с менторите на програмата.

Сред менторите, които ще обучават кохортата за 2022 г., ще са Златолина Мукова, управляващ партньор във фонда за рискови инвестиции NV3, Елвин Гури, изпълнителен директор на Empower Capital, Виктория Блажева, вицепрезидент стратегия и бизнес развитие в Уникредит Булбанк и други.

Q&A

Леона Асланова, CEO на Innovation Starter Accelerator

Има ли интерес от български зелени компании в участие в програмата?

Интересът е сериозен, защото ClimAccelerator Black Sea предоставя изцяло безвъзмездно грантово финансиране и техническа подкрепа на дружествата. Това позволява на екопредприемачите да тестват идеите и проектите си без голям личен финансов риск. Общо през двете години на програмата до нас достигнаха за преглед над 80 проекта, от които много над половината отговаряха на критериите за допустимост и явилите си пред жури за оценка идеи наистина срещнаха сериозна конкуренция.

Кои са основните трудности на зелените стартъпи на нашия пазар и каква е нагласата на бизнес ангели и инвеститори към тях като цяло?

За българските стартиращи компании все още най-големият проблем е достъпът до развоен капитал на всяка фаза от тяхното развитие. Голяма част от основателите водят стотици срещи с инвеститори, бизнес ангели и корпоративни партньори. Явяват се на множество състезания и конкурси с цел обезпечаване на финансиране за своето начинание. Често приемат несправедливи оферти. В една по-идеална икономическа среда в подкрепа на предприемачеството на всяка фаза щяха да имат достъп до специализирани финансови инструменти, които да им помагат да пестят времето си и да се фокусират върху развойната и търговската част на бизнеса си. Заради отсъстващото финансиране много от тях се забавят изкуствено, вместо да се ускоряват. Сред другите проблеми са бавният зелен преход в България в контекста на зелената сделка на ЕС, неразбирането на важността на кръговата икономика и потенциала на екологичното предприемачество и други.

Въпреки това екоиновациите у нас имат своите успешни лица и компании като ZeroWave, Melifera, Lamon, Infinity Toy Box и др., които с лекота доказаха, че в тази пазарна ниша има висок потенциал за реализация на идеи.