Стартъп новини: AI за аудио и видео, нов вид електропреносна мрежа

Кои са новите технологични иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//видео- и аудиообработка

Спестяване на време благодарение на AI

Обработването на видео- и аудиоматериали може да бъде едно от най-досадните неща за всеки човек - часове пред монитора, постоянна промяна на визията или звученето, което често става машинално за обработващия. Това е и причината Андрю Мейсън да създаде Descript. Платформата e насочена към подкастъри и видеооператори, които не са запознати с инструментите за редактиране на професионално ниво. Тя позволява на потребителите да създават незабавни транскрипции на аудио и видео, които след това могат да бъдат изрязани и съчетани с музика, снимки и друго съдържание с помощта на инструменти за плъзгане и пускане. По този начин се спестява и време, и нерви. Descript събра 50 млн. долара в кръг от рунд C, който беше воден от OpenAI Startup Fund - фонд за подпомагане на малки компании, подкрепен от Microsoft.
//електрификация

Изграждане на нова електропреносна мрежа

Мрежата за пренос на електричество е една от най-важните инфраструктурни единици в днешно време. Увеличеното използване на електрически автомобили (EV) неимоверно ще доведе до покачване на количеството ток, което се използва на дневна база. Това може да доведе до пренатоварване, тъй като хиляди хора ще искат едновременно да зареждат автомобилите си. Това ще е особено вярно за нощите, когато почти всички EV ще бъдат оставени за зареждане. Това е мястото, където се намесва WeaveGrid. SaaS-ът на компанията служи като платформа, която интегрира данни от комунални услуги, производители на автомобили и шофьори, за да помогне на комуналните услуги да управляват натоварването, което електромобилите поставят върху мрежата. Компанията обяви завършването на финансиране от рунд Б, като общите постъпления възлизат на 35 млн. долара. Рундът е бил воден от Salesforce Ventures, а средствата ще бъдат насочени към развиване на технологията на компанията.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.