Стартъп новини: модерни болници и ресторанти и контрол на природните бедствия

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Пандемията даде ход на телемедицината и дистанционните прегледи
Пандемията даде ход на телемедицината и дистанционните прегледи
Пандемията даде ход на телемедицината и дистанционните прегледи
Пандемията даде ход на телемедицината и дистанционните прегледи
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//здраве

Дигитализирана болница 🏥

Макар и телемедицината да наблюдава значителен ръст през последните години, ускорена донякъде от глобалната пандемия, търсенето на физически клиники и прегледи на живо все още надделява. На пазара обаче все по-често се предлагат решения за частична дигитализация на процесите в медицината. Такава е и разработката на Patient21, който разработва патентован софтуер за управление на пациенти, които след това насочва към своите над 50 амбулаторни клиники в Германия. За нататъшното си развитие Patient21 набира 100 млн. евро в рунд на финансиране от серия C, воден от израелската фирма за рисков капитал Pitango. Основана в Берлин през 2019 г., платформата на Patient21 обхваща почти целия пациентски цикъл - от онлайн резервация през регистриране, фактуриране, застраховка и други. Към момента компанията обработва повече от 300 хил. годишни посещения на пациенти и планира да се разшири, за да обхване допълнителни области на здравеопазването в бъдеще - в който момент може да се разшири и във виртуалното здравеопазване. С новата парична инжекция планира да разшири софтуера си и да излезе от Германия, като очаква да стартира дейност на два нови европейски пазара в следващите 12 месеца.
// foodtech

Система за ресторанти 🥡

Менажирането на ресторанти и кафенета става все по-лесно благодарение на дигитални системи за управление, които събират цялата информация на едно място. Такава е и платформата на Restaurant365, който разработва цялостен софтуер за управление на ресторанти. За своето разрастване компанията привлича 135 млн. долара, в рунд, воден съвместно от KKR и L Catterton. С финансирането общата сума, набрана от стартъпа досега, достига 288 млн. долара. Софтуерът на Restaurant365, който обхваща счетоводството, анализите, управлението на персонала и инвентара, в момента се използва в около 40 000 търговски обекта, като клиентите включват малки предприятия, франчайзи и вериги, както и счетоводни фирми, които работят с ресторант. Финансирането ще се вложи в разработката на нови функционалности във всички тези области. Компанията, базирана в Калифорния и основана през 2011 г., не разкрива конкретно своята оценка, но главният изпълнителен директор и съосновател Тони Смит отбелязва, че вече е достигнала стойност от 1 млрд. долара.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.