Инвеститорите сигурно са полудели: Стартъп за AI на четири седмици набра 105 млн. евро

С рекордно за европейска млада компания финансиране, оценката на Mistral AI достига 240 млн. евро

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако досега не бе очевиднo, че фондовете за рисков капитал са полудели по изкуствения интелект, рекордната инвестиция от 105 млн. евро в стартъп, основан преди по-малко от месец, го доказва. С финансирането френският Mistral AI достига оценка 240 млн. евро, рекордна за европейска компания в ранен етап на развитие, особено такава, чийто екип работи от няколко седмици. За рекордната сделка съобщи първо Financial Times, цитирайки свои източници, след което и самата компанията обяви официално за нея.

Mistral AI все още няма разработен продукт. Знае се само, че в началото на 2024 планира да пусне модел, подобен на генеративната система за изкуствен интелект, която захранва приложението ChatGPT на OpenAI. Основателите поясняват, че планът е да се изградят модели, като използват само публично достъпни данни, за да се избегнат правни проблеми, с които други компании са се сблъсквали до момента. Потребителите на Mistral ще могат да предоставят и свои собствени набори от данни. Фокус на компанията ще са корпоративни клиенти за сметка на масовите потребители, което ще отговори на зачестяващото търсене на бизнеси да внедрят изкуствения интелект в ежедневната работа.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.