Стартъп новини: Облачни услуги и дигитализиране на съдебната зала

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

// Клауд мечти

В облака ☁️

Облачните услуги се превърнаха в един от най-горещите пазари през последните 2 години на фона на огромна вълна от компании, които търсят нови начини за съхранение на данни. В последните месеци обаче се говори много повече за изкуствен интелект и машинно самообучение, които сякаш изместиха фокуса от облака. И все пак изглежда, че инвеститорите не са забравили за сектора - облачната платформа Render затвори рунд от серия B на стойност 50 млн. долара, воден от Bessemer Venture Partners. За разлика от своите конкуренти, DevOps платформата на Render предлага гъвкава, по-евтина и по-проста инфраструктура. Render позволява на компаниите да се съсредоточат по-малко върху настройките на сървъра, внедряването и мащабирането и повече върху разработката на основния си продукт. Клиентската база на Render включва компании като Watershed и компании от Fortune 500 като Red Bull. Финансирането от рунда ще се вложи в разширяването на платформата, за да се поддържат нуждите на по-големи инженерни екипи, съобщи изпълнителният директор на компанията Анураг Гоел.
// LLM

Дигитализация на съдебната зала 👩🏻⚖️

AI услуга, която е приложима в почти всеки сектор, е транскрипцията от говор в текст. Затова и не е изненадващо, че на пазара ежедневно се появяват нови, по-бързи или по-евтини платформи, които гарантират точен прочит на записи. В конкурентната среда се доказа стартъпът Parrot, който предлага депозиране от говор към текст за правната и застрахователната индустрия, и привлече 11 млн. долара в рунд от Серия А. С това общият размер на набран от компанията капитал до момента достига 14 млн. долара.

Parrot е основан през 2019 г., когато дългогодишен прокурор, който вижда от първа ръка недостига на съдебни репортери, решава да рационализира процеса чрез използване на големи езикови модели (LLM) не само за правната индустрия, но и за други сектори. Крайната цел на Рarrot AI е да позволи на потребителите да събират и синтезират информация по-ефективно, за да постигнат по-добри и по-бързи резултати чрез използване на AI. Стартъпът планира да използва финансовото вливане, за да увеличи инвестициите в изкуствен интелект в правните и застрахователните области и да продължи да разработва инструменти за справяне с предизвикателствата на индустрията.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.