Стартъп новини: Парите за AI продължават да валят

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Bryce Durbin/TechCrunch    ©  Bryce Durbin/TechCrunch
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//софтуер

По-бързо развитие на AI модели

Успехът на езиковите AI модели като ChatGPT доведоха до лавина от инвестиции, приложения и стартъпи в сферата на изкуствения интелект. Създаването на AI услуги обаче може да бъде трудно, особено заради липсата на достатъчно добре обучени и опитни разработчици. Стартъпът BentoML атакува тази ниша, като обещава създаването на AI приложения за много по-кратко време, отколкото при традиционните методи. Според компанията, докато създаването на демо приложение отнема между три и шест месеца, чрез рамката и инфраструктурата за създаване на AI приложение, наложена от BentoML, това време може да бъде намалено до два дни. Разбира се, компанията не прави магия и продуктът ѝ се нуждае от множество специалисти, които да го задвижат. Наскоро BentoML набра 9 млн. долара, които да ѝ помогнат да направи точно това.
//защита

По-сигурен генеративен AI

Скоростта не е единственото притеснение около изкарването на AI приложения - до известна степен парадоксално, докато технологичният свят се опитва да изкара възможно най-много AI решения на пазара, други сегменти от обществото се страхуват от липсата на контрол. Според скорошна анкета на KPMG, около 90% от бизнесите имат "умерени или високи притеснения" по отношение на AI моделите. CalypsoAI, стартъп, който наскоро набра 23 млн. долара инвестиция, се опитва да въведе софтуер за тестване и валидиране на AI модели, по възможност преди те да бъдат пуснати на пазара. Общо до този момент компанията е набрала 38 млн. долара, като може би най-впечатляващите (и донякъде изненадващи) имена сред инвеститорите са Lockheed Martin и Сюзън Войчицки, която доскоро управляваше YouTube.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.