Стартъп новини: ветеринар вкъщи, умни чатботи и нов вид клинични изследвания

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Чатботовете набраха скорост покрай ChatGPT
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

// AI

Как да си направиш чатбот

Търсенето на разговорен изкуствен интелект, предимно чатботове, вероятно никога не е било по-голямо. Миналата година Gartner прогнозира, че един на всеки 10 обмена между агенти и клиенти ще бъде автоматизиран до 2026 г. Не е изненадващо, че пазарът на инструменти за изграждане на разговори с изкуствен интелект е голям и тепърва ще расте. Прогнозите са, че ще достигне размер 47.6 млрд. долара до 2033 г. спрямо 9.6 милиарда долара през 2023 г. Един пример е Voiceflow, платформа за създаване на разговорен AI, която обяви, че е набрала 15 млн. долара. Рундът довежда общата сума, вложена във Voiceflow, до 35 милиона долара, оценявайки стартъпа на 105 млн. долара. С финансовата инжекция компанията планира да засили ангажимента си към продуктовите иновации.
// доставка до дома

Кучешка медицина от вкъщи

По време на пандемията много двойки решиха да разширят семействата си, като купят или осиновят домашен любимец, а с това пазарът за кучешки продукти избухна. Индустрията за грижа за домашни любимци, която се очаква да достигне 368 млрд. долара до 2030 г., доведе до появата на много нови решения за услуги и продукти за животни. Десетки компании внедряват технологии в грижите - например Airvet, Digitail, The Vets и Dutch. Други разработват онлайн ветеринарни услуги, с което ще затворят цикъла. Mixlab, която предлага рецепти за лекарства за домашни любимци и уелнес решения, е една от тях. За да отговори на нарастващото търсене в сектора, Mixlab набира рунд от 10 млн. долара. До момента в компанията са вложени 40 млн. долара. Технологията ѝ е предназначена да помогне на ветеринарните лекари да пишат и управляват дигитално рецепти, като същевременно предоставя на собствениците на домашни любимци проактивна текстова комуникация за състоянието на тези рецепти и безплатна доставка на следващия ден във всички 50 щата в САЩ.
// healthtech

По-бързи клинични изследвания

Типичното клинично проучване е дълъг процес. Изисква изготвянето на първоначален дизайн, създаването на протокол и пакет за регулаторно подаване, създаване на технологична платформа за извършване на опитите, набиране на пациенти, провеждане и събиране на всички данни. Всеки етап може да отнеме години, в зависимост от размера и обхвата на проекта, поради което компании като Lindus се стремят да ускорят процеса. Lindus го прави, като се опитва да го рационализира максимално, с изключение на етиката и регулаторния процес, който е под контрола на трета страна, и да подобри съществуващия софтуер за клинични изпитвания на пазара. Компанията се рекламира като "изследователска организация от следващо поколение", която прави по-бързо и по-лесно провеждането на клинични изпитвания. Стартъпът от Великобритания обяви, че е набрал 18 млн. долара в рунд от серия A.