Стартъп новини: гъби вместо месо, намери ми работници, изкуствен интелект за здраве

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

// веган

Нов вариант за заместване на месото

Производството на протеин от гъби не е нова концепция. Компании като шотландската Enough обаче са готови да променят сектора за безмесни протеини с нови технологии. За целта тя набра 40 млн. евро, с които планира да удвои производствения капацитет на фабриката си в Холандия. Enough е основана през 2015 г. Патентованата технология на компанията захранва гъби със захари от възобновяеми суровини и след това ги ферментира подобно на начина, по който се прави бирата. Резултатът е устойчивият микопротеин Abunda, който има неутрален вкус и месеста текстура и е с високо съдържание на протеини и фибри. Протеинът може да се използва за производството на месо, риба и млечни продукти на растителна основа. От Еnough твърдят, че протеинът Abunda е до 15 пъти по-ефективен от белтъчините в говеждо месо, производството му използва по-малко фураж и отделя по-малко емисии на въглероден диоксид. Компанията цели да постигне капацитет на производство, който да обслужва корпоративни клиенти и да отговори на растящото търсене на алтернативи на животинските продукти. Към днешна дата Enough произвежда около 1 тон Abunda на час, като с парите от рунда се очаква това число да се удвои.

// recruiting

Намери ми човек

Платформите за намиране на работници не са нова концепция, но продължават да набират скорост, защото все повече големи и малки работодатели се насочват към тях. CakeResume, която технологични компании като Google, L'Oreal и TSMC използват за намиране на таланти в Азия, набра 5 млн. долара в рунд на финансиране от Серия А. Капиталовложението ще се използва за разширяване на операциите на компанията в страни като Индонезия, Виетнам и Индия. Базирана в Тайван, CakeResume има 5 млн. потребители по целия свят и повече от 7000 клиенти, които използват платформата за търсене на кандидати за работа. Компанията основно предлага технологични работни места, но обхваща и други индустрии като бързооборотните потребителски стоки и дизайна. В сайта на CakeResume кандидати за работа могат да създават мултимедийни автобиографии, така че професионалисти като софтуерни инженери и дизайнери да могат да показват цялото си досегашно портфолио. Търсещите работа могат да персонализират изображения, видеоклипове и шрифтове. Парите от финансирането ще се вложат в добавяне на инструменти за персонализация на профилите на кандидати.

// микробиология

Изкуствен интелект за здраве

Ползата от подробните изследвания на човешкия микробиом (общности от микроорганизми, които живеят в част от тялото ви, като например устата или червата), е безспорна. В комбинация с продължаващия интерес към алтернативната медицина все по-често рисковият капитал се ориентира към иновативни компании с решения в сектора. Една от тях е Viome, която прави оценка на микробиома на клиента си, прилага изкуствен интелект към данните и използва заключенията, за да им предостави добавки и други здравословни насоки. За ускорение на растежа си компанията набра 86.5 млн. долара. Финансирането в рунд от серия C се ръководи съвместно от Khosla Ventures и Bold Capital. Viome, която е базирана във Вашингтон и основана през 2016 г., досега е провела тестове за около 350 000 потребители от 106 страни, като е обработила около 600 000 проби, които са за захранване и информиране на алгоритъма ѝ. Планът ѝ е да използва финансовата инжекция за разширяване на съществуващия бизнес, което включва тестове на проби от кръв, изпражнения и слюнка, витаминни добавки и оценки около диетата, но и за навлизане в нови области. Това ще включва нови продуктови линии за здравето на устата и зъбите и партньорства с търговски вериги. Компанията отскоро е партньор на CVS - веригата аптеки ще предлага тестове Viome в над 200 магазина в САЩ.