🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартъп новини: неспиращи фабрики и търсачка за всичко

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//анализ на данни

Намери ми всичко

Всеки търси нещо в Google, но какво става, ако трябва да се ровите из милиони разпръснати непублични източници - често дори в собствената ви компания? Обичайно настава хаос, но понеже този проблем e все по-често срещан в корпоративния свят, някои компании се опитват да го решат. Rockset, стартъп, който наскоро набра 44 млн. долара, с което вдигна сметката на цялото си външно финансиране до 105 млн. долара, разработва платформа, която автоматично индексира данни от източници като Google Cloud, Amazon Web Services, MongoDB и др., за да могат веднага да бъдат анализирани. Потребителите на платформата могат да персонализират изискванията си, да създават свои собствени системи за взимане на решения и да разработват свои собствени приложения. Клиентите на Rockset използват нейната платформа предимно за по-добри предложения в електронни магазини, следене на логистика и захранване на чатботове, най-често в сферата на финансовите технологии и електронната търговия.
//производство

Неспиращи фабрики

Всяка година индустриалните производства прекарват по средно около 800 часа в непланирано неработно време, сочат данните на скорошен доклад на Due.com Това се дължи преди всичко на невъзможност да се следи в реално време поддръжката на машините. Тези 800 часа годишно си имат и цена - около 50 млрд. долара за ремонти и още милиарди загуба заради по-ниска производителност. Тексаският стартъп ControlRooms.ai иска да сложи край на ръчното следене на проблеми в индустриалното производство. Вместо това компанията предлага свое собствено решение, задвижвано от изкуствен интелект. Според Омар Талиб, един от съоснователите на компанията, тежката индустрия по света работи по същия начин, по който и през 1980 г. "Традиционните аларми, че нещо не е наред, не ти казват какво точно предизвиква проблема", казва той пред TechCrunch. Неговата компания ще има възможност да разшири бизнеса си, след като наскоро получи 10 млн. долара инвестиция от група фондове с основен инвеститор Origin Ventures.
//събития

Виртуалното кое, кога и къде

Краят на пандемията доведе до бум във физическите събития, както и съвпадна с някои от най-големите музикални турнета в света. В ерата на дигиталните билети и изкупуването им от ботове обаче събитията стават все по-трудни за организация. Тук се намесва Allseated - платформа, която помага на организаторите на събития да планират и демонстрират виртуално места. Наскоро тя набра 20 млн. в дългово финансиране от Magma Ventures, Level Structured Capital, Vestech Partners. Средствата ще бъдат използвани за насочване на фокуса на компанията обратно към събития на живо, след като от пандемията насам се обръщаше голямо внимание на "корпоративни метавселени". Интересът към този тип събития обаче е намалял, което е и причината отделът за виртуални срещи да бъде отделен в собствена компания.