🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартъп новини: напечатани къщи и живот след смъртта на батериите

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//дом по поръчка

Напечатай ми къща

Пускаш принтера и от него излиза къща. Е, вероятно не принтерът вкъщи, нито дори този в офиса, но все пак принтер - конкретно огромен 3D принтер. Въпреки че звучи по-скоро като сюжет на филм за LEGO, това е бизнесът на компанията Mighty Buildings, която произвежда 3D принтирани жилищни къщи. Освен бързи за производство, те са и доста по-екологични от обичайните. И ако тази идея ви се струва много далечна, фондовете за рисков капитал не мислят така: наскоро Mighty Buildings набра 52 млн. долара финансиране при оценка между 300 и 350 млн. долара според източниците на TechCrunch. Общо до този момент Mighty Buildings е набрала 150 млн. долара. Изпълнителният директор Скот Гебик казва, че с парите компанията ще разшири бизнеса си в Северна Америка и Саудитска Арабия. Основният фокус остава САЩ, където според Гебик има голям недостиг на домове, който е бил изострен по време на пандемията.
//рециклиране

Има ли живот след смъртта (на батериите)

Светът има проблем с рециклирането дори на батерии за телефони, така че няма нищо изненадващо в притесненията какво ще се случи, когато електрическите автомобили започнат да доминират пазара. Въпросът с рециклирането е един от най-големите пред бизнеса и правителствата по света и това си личи по масивните инвестиции, които правят в тази насока. Ascend Elements, компания за рециклиране на батерии, набра 542 млн. долара в рунд от серия D. Парите са от фондове за рисков капитал, но идват върху допълнителни 480 млн. долара грантове от американското правителство. Парите отиват за огромния завод на компанията в Кентъки, който трябва да заработи през 2024 г. В момента клиентите на Ascend Elements включват Honda и Battery America.
Първолаци

AI уроци по четене

Ello има за цел да изкорени детската неграмотност чрез използване на изкуствен интелект и технология за разпознаване на детска реч, съобщи TechCrunch. Стартъпът обяви, че е осигурил 15 млн. долара финансиране в рунд от Серия А. Младата компания предлага абонаментна услуга, насочена към деца от детската градина до 3 клас, която доставя пет книги всеки месец за 25 долара. Родителите изтеглят приложението Ello, което определя нивото на четене на детето чрез поредица от въпроси. Пита и за интересите им - включително животни, изкуства, занаяти, спорт и наука. След това експертите на стартъпа избират книги за всяко дете. Използвайки патентованата си технология, Ello слуша детето да чете на глас и анализира речта му, за да коригира грешното произношение и пропуснатите думи.
Все още няма коментари
Нов коментар