🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Белгия издърпа черджето под всички

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Пазарът на килими:

На българския пазар на подови настилки доминира вносът от Белгия. В по-малка степен се внася от Холандия, Франция, Германия, Великобритания. Белгия обаче е европейският лидер при машинните килими. Белгийските производители са успели да предложат такива цени за българския пазар, че почти са изличили турската и гръцката конкуренция. Освен това от началото на годината митата в търговията с ЕС са нулеви, а през 2001 г. за килимите бяха около четири процента. Има и начини да се купува по-евтино - от разпродажби до така наречените short-rolls - останали малки парчета. Всичко това прави белгийските килими ценово приемливи за българския пазар.
В бизнеса твърдят, че преди около година е фалирал най-големият вносител от Турция, който е продавал основно в Южна България. Отшумя и вълната от прекупвачи, които разменяха евтини турски килими срещу стари котленски и чипровски с цел “кражба на дизайн”. Твърди се, че в момента от Турция се внасят основно от куфарни търговци изкуствени килими тип персийски, чиито цени падат и до 40 лева.
На пазара на килими и мокети в страната сега има няколко големи вносители - “Картекс груп”, “Декора” и “Домко”, дузина по-малки компании - с по няколко магазина или специализирани в даден сегмент, и един (и за момента единственият сериозно действащ) български производител - сливенската фабрика “Декотекс”.
Особеното е, че в този бизнес почти няма вносители с права на изключителен представител за страната. Като прецедент се сочи “Сити дизайн център”, изключителен представител на английската фабрика “Бринтънс карпетс”. “Кризата в Русия удари сериозно по белгийските производители в този сектор. След нея фабриките Ocra carpets, Lano, Prado, B&G, Ragolle, Balta, Domo работят с всеки, който може да продаде по-добре”, обясни един от търговците. Вносителите също не се стремят към ексклузивитет. Този статут е свързан с ангажименти за обеми на продажбите, а в същото време производителите не обещават защита срещу лесно осъществимия паралелен внос.
Обобщена, ситуацията на пазара е


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар