Балканските потребители застаряват и намаляват

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Заради миграцията и ниската раждаемост населението в Югоизточна Европа ще намалява и застарява. Това е една от тенденциите в потреблението и в търговията на дребно в региона, представени от GfK Group на конференция на Института „Адам Смит“ в Белград в края на юни. Сега прирастът на населението във всяка от изследваните страни в региона - Румъния, България, Словения, Хърватия, Сърбия и Черна гора и Албания, е отрицателен. При това над 20% от хората са над 60 години, а около 15% - под 15 години. Най-изразена е тази демографска картина в България и Сърбия - страните с най-голям процент възрастни хора - около 22.5%.

България е в дъното на класацията на GfK за почасовото заплащане в Източна Европа по данни от 2003 г. Ако средното заплащане на час в Брюксел е 10.8 долара (нето), в София то е 1.10 долара на час. Това е най-ниското сред 12-те посочени столици, в които освен новите членки на ЕС влизат също Загреб, Москва и Букурещ. При проучването се приема, че покупателната способност в Германия е 100%, и се установява, че примерно в България тя е 21% от нея, в Румъния - 24%, в Русия - 18%, и в Украйна - 12%.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.