Гледайте на живо:
Кой ще спечели изборите: специалното студио на “Дневник”

Накратко

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Ръст от 16% в консумацията на безалкохолни напитки в страната през 2004 г. спрямо 2003 г. отчете Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. Продадени са общо 1065 млн. л безалкохолни напитки, което по цени на дребно прави около 782 млн. лева. Средната консумация на човек е нараснала с 20 л до 137 л. И през 2004 г. се запазва тенденцията за най-динамично потребление на бутилирани води - увеличението при тях е с 29% и се равнява на 95 млн. л повече, като на глава от населението достигна 54 л. Потреблението на газирани напитки достига 462 млн. литра (60 л на глава), което е с девет процента по-високо от миналата година.


Продажбите на дребно в България за периода януари - декември 2004 г. нарастват с 13.7% спрямо същия период на 2003 г., сочат данните на НСИ. По-голямо увеличение се наблюдава при нехранителните стоки - 17.4%, което се дължи предимно на ръста в продажбите на стоки за домакинството и битова техника. При храните, напитките и тютюневите изделия продажбите нарастват със 7.1%.


От 300 до 3000 лева глоби и санкции ще се налагат на еднолични търговци и юридически лица за нарушаване на правилата за обозначаване на цените на стоките и услугите. За тях е предвидена и от 300 до 1500 лева санкция, ако стоките нямат етикети и на български език. Това предвижда приетият на първо четене от парламента законопроект за защита на потребителите, съобщи БТА. Сред изискванията е и обявената продажна цена и цената за единица мярка да включва ДДС и всички други допълнителни данъци и такси, които трябва да бъдат заплатени от потребителя. Законопроектът урежда още въпросите на рекламациите, помирителни комисии между потребители и търговци, заблуждаваща, непочтена и сравнителна реклама и др.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар