Часът на „баничарката“*

Близо 50% от покупките и на употребявани микробуси вече са на лизинг

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Ако трябва с една дума да се характеризира пазарът на автомобили с търговско предназначение, думата е „растеж“. Самото понятие за такъв автомобил включва няколко вида превозни средства - пикапи, автомобили с две седалки и товарен отсек (популярни като „баничарки“), товарни микробуси и седалкови микробуси. По принцип клиентите за такъв тип автомобили са два типа: големите фирми за производство и дистрибуция на различни стоки и малките предприятия за разносна търговия или собствениците на малки цехове и магазини (именно от техния предмет на дейност идва и жаргонното „баничарка“). Съответно първата група купува нови микробуси и пикапи, а втората се задоволява с втора употреба. Данните както на Агенция „Митници“, така и на Асоциацията на вносителите на автомобили и на Съюза на вносителите на автомобили в България показват, че увеличение има при продажбите и в двата сегмента - както при новите, така и при използваните микробуси и пикапи. При това ръстът на пазара е стабилен през последните години и очакванията са тенденцията като цяло да се запази. Нарастват конкретно и продажбите на малки автомобили за превоз на стоки - пикапи и „баничарки“, при тях най-бързо се увеличава и процентът на новите спрямо употребяваните автомобили.

Статистика на хаоса

Оказва се, че статистиката за вноса на микробуси и пикапи е поне толкова объркана, колкото е тази за пазара на телекомуникационни услуги - всеки има собствена класификация, а сравнението между различните данни е мероприятие, обречено на провал. В телекомуникациите например всички оператори мерят пазара по различни критерии - едни по брой обаждания, други по брой абонати, трети - по изговорени минути, а четвърти - по обем приходи. Тук ситуацията е аналогична. Агенция „Митници“ отчита вноса на автомобили не според товароносимостта им, а според кубатурата на двигателя. Тоест нейната информация за това колко микробуса и пикапа са внесени практически включва и дос­та автомобили с „нетърговско“ предназначение (например джипове). Данните на Съюза на вносителите на автомобили отчитат продажбите само на новите превозни средства и ги разделят на три категории - пикапи и автомобили с две места и товарен отсек, микробуси до 3.5 тона и семейни ванове със седалки. Асоциацията на вносителите на автомобили пък има данни за вноса на употребявани превозни средства с търговско предназначение, но само от свои членове - тоест големите фирми. Извън статистиката остава онази територия от пазара, заета от едноличните търговски и частните лица, нечленуващи в никакво сдружение, които внасят микробуси и пикапи за себе си или по поръчка.

В резултат от цялата тази еклектика на измерванията точният обем и структура на вноса на търговски автомобили се превръща в неясна величина. Общото между информацията от всички източници е едно - продажбите растат.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар