Лекарствата - държавно регулирана скъпотия

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Не можем да си затваряме очите за увеличаването ежедневно на разходите от държавния и от семейния бюджет за лекарства без нужния ефект, посочи през седмицата президентът Георги Първанов и допълни, че очаква решителни мерки за по-ефективна лекарствена политика. Констатацията, че лекарствата в България като цяло са едни от най-скъпите в Европейския съюз, беше една от първите, с които новият здравен министър проф. Радослав Гайдарски пое поста си. Той уточни, че медикаментите, купувани от здравното министерство, са едни от най-скъпите и има компании, готови да доставят животоспасяващи и животоподдържащи лекарства на половин цена. Имената им не спомена (за да не получат останалите инфаркт) и обеща, че в най-скоро време ще открие причината и виновните за това, че средствата от обществени фондове непрекъснато се увеличават и все не стигат за медикаменти. Анализът все още не е публично известен. Какъвто и да е той, няма как да премълчи, че цените на лекарствата в България са държавно регулирани и основна роля в приемането им такива, каквито са, има самото здравно министерство.

Факт е, че често цените на едно и също лекарство в България шизофренично се различават. Когато то се продава с рецепта и се заплаща частично или напълно от обществените фондове (Национална здравноосигурителна каса (НЗОК), Министерството на здравеопазването (МЗ) и болниците), е много по-скъпо, отколкото при свободна продажба в аптеките. Има съществена разлика и между цената на едно и също лекарство в България, в съседните страни и в страните от ЕС. Това поражда въпроса защо държавата, която пряко контролира 60-70% от фармацевтичния пазар и е най-големият купувач, не успява да договори ниски цени и така пилее обществения ресурс. Общо за лекарства през тази година обществените фондове, които се финансират от данъци и здравни вноски, ще платят между 600 и 700 млн. лв. по прогнозни данни на IMS Health.

Обективни причини за високите цени

Обикновено оригиналните лекарства са скъпи, защото производителите избиват разходите си за дългогодишни научни изследвания, реклама и промоции. Освен това компаниите се стремят да финансират бъдещите си изследвания и да осигурят на акционерите си атрактивни дивиденти. От друга страна, патентната защита позволява на фармацевтичните производители временно да се ползват с монопол в търговията с най-новите си патентно защитени за определен срок продукти. Продуктите, осигуряващи здраве, са ценово нееластични стоки и голямото търсене позволява на монополистите да поддържат изкуствено високи цени.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал