Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

<i>Новите европейски акцизи за спиртните напитки:</i> Вносният алкохол поскъпва с една идея, българският - с мно-о-ого

Пазарната картина ще се избистри през февруари, когато се изчерпат запасите на търговците на стари цени

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Българският алкохол ще поскъпне в много по-голяма степен от вносния заради по-високия акзиц на спиртните напитки, който влезе в сила от 1 януари. Ставката за твърдия алкохол беше увеличена от 750 на 1100 лв. за хектолитър, за да достигне минималното ниво на акциза в Европейския съюз. Акцизът на литър алкохол става 4.40 лева - като към досегашните три лева се добавят новите 1.40 лв. Тъй като това е ставката при 40 градуса, акцизът е 11 ст. на алкохолен градус.

Именно защото акцизът се определя на алкохолен градус и не зависи от цената, той оскъпява с около 1-1.20 лева за бутилка от 0.7 л. както ракията примерно от 3.50 лева, така и уиски от 21 лева. В първия случай обаче това означава около 35%повишение на цената, а във втория - едва пет процента. Това са теоретичните сметки. В момента обаче пазарната картина е замъглена. От една страна, защото българските производители избраха да вдигат цените „стъпка по стъпка“, вероятно за да избегнат резкия спад в продажбите. От друга, търговците побързаха да се презапасят с алкохол със стария акциз. Освен това вносителите оставиха новите цени за новата година. Част от тях все още разузнават стратегията на конкуренцията, за да решат доколко да вдигнат цените и доколко да поемат увеличението за сметка на печалбата си. Повечето производители и вносители твърдят, че са повишили (или ще повишават) цените точно с новия акциз, но нямат гаранция какво ще се случи с търговските надценки на останалите по веригата.

Българският алкохол - дотук с 15% по-скъп

Българските производители започнаха да калкулират по-високата акцизна ставка в цените си още през ноември (тогава промените в закона за акцизите все още се обсъждаха). По информация от търговските вериги от декември досега българските спиртни напитки са поскъпнали най-малко с 15%. От търговска верига „Европа“ и от варненската верига супермаркети „Пикадили“ твърдят, че при повечето производители това е станало на три стъпки от началото на декември. По данни от „Пикадили“ най-голямо увеличение има при ракията и водката - с около 15%, а българското уиски е поскъпнало с около 8%. От „ЦБА - България“ съобщават, че от средата на декември досега цените на българските и вносните спиртни напитки са се увеличили с не повече от лев-два. Според сметките на „Фантастико“ от ноември българските алкохоли са поскъпнали с около 16 до 23%. Общо е мнението, че увеличението до момента не отчита в пълна степен по-високия акциз. Очаква се до края на януари повечето от българските производители да повишат цените си поне още един път.

Вносният алкохол - нагоре от януари

Цените на вносния алкохол се повишиха между 12 и 16%, твърдят от „Фантастико“. От „Пикадили“ отчитат около 6-9% средно повишение. „Тенденцията е да се коригират нагоре цените на всички марки вносен алкохол. Ежедневно получаваме нови цени от доставчиците“, твърди търговският директор на „Пикадили“ Веселин Русев.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар