Новият брой: Накъде след вота
Close

BG пазарът на недвижими имоти - последните пет години

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

  • През последните пет години в страната са извършени 543 726 покупки, 343 341 продажби, 461 146 сделки за наемане, 432 670 отдавания под наем и 15 093 размени, изчисляват от Market Links. На човек над 20 години се падат средно по 1.26 купени имота, а за хората с високи доходи - близо два (1.87).
  • Покупка на недвижим имот са извършили седем процента от всички интервюирани. Хитът при покупките на имоти е бил апартаментът в града, в който човекът живее. За населението като цяло на второ място излиза вилата/селската къща, а на трето - селскостопанска земя. Хората с високи доходи са купували също земя за строеж и офиси. От закупилите имот по-голямата част са направили ремонт или преустройство (66.8%). Два процента са продали закупения през последните пет години имот.
  • Една четвърт от купилите имоти (два процента от всички интервюирани) са ползвали банков кредит. Гражданите са прибягвали до услугите най-вече на Банка ДСК (3/4 от допитаните), Пощенска банка (1/5) и Юнионбанк (5.3%). При хората с високи доходи процентът на купилите на кредит клони към 30. Този тип хора имат повече опит в работата с банките и по-голям достъп до банково кредитиране, затова и броят на банките кредиторки, с които са посочили, че работят, е значително по-широк - Булбанк, СИБанк, „Биохим“, ОББ, Райфайзенбанк, ЦКБ, Прокредитбанк и др.
  • Продажба на недвижим имот за последните пет години са извършили 5.6% от всички интервюирани. Най-много продажби са реализирани в големите и малките градове. По-малко е броят им в София. Най-често населението е продавало селскостопанска земя, апартамент в същия град, вила или селска къща. Продажбите са осъществявани предимно от хора с доход около средния. Хората с високи доходи са продавали земя за строеж, апартамент в града или къща. Населението е продавало средно по един имот, а хората с високи доходи - 1.49.
  • Шест процента от всички интервюирани са наемали недвижим имот през последните пет години. Най-наеманите имоти като цяло са били апартаментите в същия град, селскостопанската земя или къща. Хората с високи доходи са наемали магазини, офиси и производствени помещения. Изследването показва висок процент на наемания в София-град, Велико Търново, Габрово, Русе, Смолян.
  • Шест процента от всички интервюирани казват, че са дали имот под наем през последните пет години. Според агенцията е възможно процентът да е по-голям, защото част от наемодателите са склонни да укриват този факт. Най-отдаваните имоти от населението са селскостопанска земя, апартаменти в същия град или стаи. Хората с високи доходи са отдавали под наем офиси, магазини и апартаменти в същия град.
  • Населението познава и ползва много агенции за недвижими имоти. На българския пазар са познати над 100. С най-висока познатост и най-често използвани като посредници при сделки с недвижими имоти са „Адрес“ и „Явлена“. „Адрес“ е агенцията, към която най-често се обръщат високодоходните българи.
  • Водещ фактор при избора на агенция е препоръката от приятел или познат. На второ място се подрежда репутацията на фирмата. Тя отново е резултат от неформално разпространена информация и мнението на близки и познати.
  • Основни източници за информация за пазара на недвижими имоти са познатите и приятелите, а за хората с по-високи доходи - и интернет..


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар