С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 23 мар 2007, 0:00, 12775 прочитания

Ядки под съмнение

Продажбите намаляха с около 20%, но цените на пакетираните продукти няма да падат

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Пазарът - на сиво
По приблизителни данни от бранша годишно в страната се продават ядки за около 50-60 млн. лв. Числата са условни, защото по общо признание голяма част от бранша е в сивата зона. Между 40% и 60% (според различни източници) от пазара се държат от няколко български производителя на пакетирани ядки. Десетина търговци на едро захранват близо 300 дребни регионални производителя, както и сладкарския сектор. Около 90% от потреблението в страната е от внос. По данни на Агенция "Митници" през 2006 г. са внесени 14.5 хил. т ядки. Фъстъците идват основно от Китай и Египет, бадемите и шамфъстъкът - от САЩ, кашуто - от Индия, а лешниците - от Турция. От Гамбия и Судан през 2006 г. са внесени близо 700 т фъстъци.

Гамбийската пратка
Скандалната пратка фъстъци от Гамбия беше засечена на пристанище Варна в началото на февруари. Като вносител беше обявена софийската компания "Прима агро". Двата контейнера с близо 70 т фъстъци трябваше да останат 60 дни под митнически контрол, но изчезнаха още преди да приключат изследванията. Пробите установиха силно повишено съдържание на афлатоксини и в двата контейнера. Здравните органи имат сериозни съмнения, че са правени опити за пласиране на суровината на пазара. В началото на годината отровни фъстъци от Индия бяха хванати и на КПП Златарево.
Пазарът на ядки изживява трудни времена. Вносът на канцерогенни фъстъци от Гамбия (виж карето), за който се разшумя преди около месец, удари сериозно по продажбите в страната.
За ядките като цяло спадът е около 20%, а за фъстъците в частност - с около 50%, по информация на фирмите "Кронос дистрибюшън" и "Гривас". Заедно с "Пенелопа" те са трите най-големи производители на пакетирани ядки в страната.

Данните са за периода от средата на февруари до средата на март спрямо същия период на миналата година.
Ударът за бизнеса е голям, защото фъстъците са и най-продаваният сегмент в групата на ядките, следвани на голяма дистанция от бадемите и лешниците. Случаят обаче хвърля бледа светлина върху този традиционно сенчест пазар. Трите "маркови" производителя дори се опитаха да застанат с името си зад това, че са безопасни, да се разграничат от останалите на пазара и от повсевместното подозрение.
Потребителският

Вот на недоверие



се усеща във всички търговски канали. Най-слабо е изразен при големите търговски вериги, а най-осезаем - при малките магазинчета, през които по принцип минават над 70% от продажбите на ядки, коментира Стефан Недков, управител на "Кронос дистрибюшън". В минимаркетите най-често се продават насипни ядки на неизвестни производители с неясен срок на годност. В този тип търговски обекти се интересуват от малки партиди на ниски цени, което ги прави податливи на съмнително изгодни оферти, коментират "големите" в бранша.
Търговците на едро и тези на насипни ядки засега мълчат, но вероято спадът се усеща и при тях. Според Недков единствени незасегнати от кризата са доставките за сладкарската и хранително-вкусовата промишленост.

По осреднените данни от търговци между 30% и 60% от суровите фъстъци се пласират там. "Доставките за сладкарската индустрия са и основният потенциален канал за пласиране на контрабандни партиди", твърди Атанас Хътов, търговски директор на "Гривас". "При сладкарските изделия по принцип е трудно да се регистрират афлатоксини, тъй като там фъстъците са в малки количества", казва Недков и коментира, че за качествена проба трябват поне 3 кг ядки (виж карето).
Потребителското поведение е доста

Нелогично



тъй като именно при опакованите маркови продукти качеството се контролира най-засилено, смята Недков. Ядките се внасят в страната в суров вид, за да бъдат обработени и пакетирани от производителите. По правило, преди да бъдат освободени от митницата, вносите партиди се проверяват от органите за здравен контрол. По информация от СРИОКОЗ за 2006 г. задължителни за проверка са ядки с произход от Китай, Египет, Иран, Судан и Турция. Гамбия е пропусната в този списък и именно този факт са използвали некоректните вносители, за да заобиколят

Контрола

коментира Хътов. Заради зачестилите случаи на внос на фъстъци с повишено съдържание на афлатоксини Министерството на здравеопазването е наредило всяка пратка фъстъци и шамфъстъци от страни извън ЕС да бъде проверявана още на митницата. Чак след като се установи, че в суровините няма вредни вещества, пратката се освобождава за потребление в страната, в противен случай се връща в страната на произход. По информация на производители обаче са зачестили не случаите на внос, а тези на разкриване на афлатоксини при вноса. От октомври 2006 г. с финансиране от ЕС две от лабораториите на РИОКОЗ са снабдени с модерно оборудване. Това за пръв път дава възможност афлаток­сини във вносните ядки да бъдат отчетени прецизно, така че просто няма информация колко вредни ядки са влизали в страната преди това, каза търговец, предпочел анонимност. Европейският съюз се загрижи за вът­решния си пазар, добави той.
От столичната РИОКОЗ обаче уверяват, че за периода 2004-2006 г. са установени общо 14 случая, в които ядки от проверяваните страни са съдържали афлаток­сини над разрешените норми. Девет от тях са реекспортирани, а останалите пет са унищожени. От инспекцията съобщиха също, че от началото на годината са проверили 87 обекта на територията на София, но не са установили нарушения, свързани с безопасността на ядките.
Въпреки уверенията, че институциите в страната си вършат работата, сигурността на

Давещите се


си остава дело на самите давещи се. През седмицата "Кронос" и "Пенелопа" разпространиха по медиите специални съвети как да се избегне консумацията на заразени продукти - да не се купуват продукти с необичайно ниска цена, неясен произход или с непълна информация на етикета. И да се предпочитат маркови ядки. По повод на цената като ориентир Недков коментира, че фъстъци под 4.50 лв./кг, бадеми под 25 лв./кг, кашу под 20 лв./кг, шамфъстък под 18 лв./кг в магазина могат да се смятат за съмнителни. Под този праг няма гаранция, че суровините са качествени и правилно обработени. В хода на тези мис­ли засега производителите не смятат да свалят цени, за да поощрят потреблението. Според Недков подобна тактика е и невъзможна, тъй като маржовете на печалба в сектора и без това са доста ниски. Напротив, прогнозите са, че заради европейските изисквания цените ще се качват. По-скоро в бранша предприемат стратегия на разясняване и изчакване. "Бурята ще отмине най-много до Великден, след това фъстъците пак ще станат едни от най-търсените ядки", казва Хътов.


Афлатоксините
Афлатоксините се произвеждат от микроскопични гъбички. Доказано е, че предизвикват тумори в черния дроб. Афлатоксин В1 е обявен от Международната агенция за ракови заболявания за канцероген номер едно при човека. Афлатоксините се срещат при ядки (фъстъци и шамфъстък), сушени плодове и зърнени храни. Образуват се при топъл и влажен климат и лоши условия за съхранение. Освен на полето може да се развият и при неправилно транспортиране и съхранение. За рискови се смятат фъстъците от Африка, основно от Гамбия и Судан.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Nielsen: Ръстът в покупките на храни и напитки в България се забавя до 6% Nielsen: Ръстът в покупките на храни и напитки в България се забавя до 6%

Потребителите са все по-сигурни във финансите си, но не са готови да харчат свободно, сочат проучвания на компанията

12 юни 2019, 2664 прочитания

Месопреработвателният сектор се готви за интелигентни фабрики Месопреработвателният сектор се готви за интелигентни фабрики

Компаниите залагат все повече на безопасността и ефективното изпозлване на ресурсите

31 яну 2019, 2761 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Стоки и продажби" Затваряне
Кварталният магазин остава предпочитан в България

Делът на хипер- и супермаркетите като основно място за пазаруване нарасна до 33%

Бързи, спортни, дигитални

Пазарът на спортни карти бързо набра скорост и се появиха още две нови компании

Буреносните облаци пак се сгъстяват

Растежът на българската икономика леко се забавя до 3.3%, в синхрон с цялостната тенденция в Европа

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Ново място: Bug Coffee

Най-новото попълнение на улица "Асен Златаров" 19 идва на мястото на затворилото врати Percolate

Лаборатория на края на света

Българската база на Антарктида ще има нова сграда