Пазарът на ориз става по-пъстър
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пазарът на ориз става по-пъстър

Пазарът на ориз става по-пъстър

Търговците се опитват да налагат нови сортове и нови начини за приготвяне

8499 прочитания

одишното потребление на ориз в България е в рамките на около 40 хил. тона, от които средно 21 хил. тона идват от внос, по данни на Министерството на земеделието и продоволствието (МЗП). Стойността на продадения обем, според Милко Младенов, управител на "Суидън комерс" ЕООД (ориз "Крина"), е около 40-50 млн. лева.

Местен срещу вносен ориз

Въпреки че през 2007 г. местното производство се е увеличило с около 50% спрямо 2006 г. до около 30 хил. т, то продължава да е недостатъчно, за да задоволи търсенето на ориз в България. "Българският ориз съставлява около 30-40% в обем и около 20% в стойност от пазара. Качеството му е добро, но преработвателите изостават технологично. Произвеждат натурален, а не по-трайния омаслен ориз, какъвто се се внася от Египет", обяснява Владислав Константинов, изпълнителен директор на "Българска хранителна група" (ориз Panino). Според МЗП ежегодно износът на ориз се движи в рамките на 3500 - 5200 тона. Основна причина за малките количества е голямото търсене на вътрешния пазар. След присъединяването на България към ЕС усилията на оризопроизводителите са насочени към увеличаване на площите за производство на ориз, обясняват от МЗП.

Търсенето логично се допокрива от внос. Той е основно от Египет, Индия, Китай, Пакистан и Виетнам. По информация на Агенция "Митници" през 2006 г. над 70% от вноса е от северно африканската държава. "След влизането на България в ЕС, тарифната политика се затегна спрямо страните извън ЕС. В резултат вносът от Египет спадна", казва Младенов, попитан за тенденциите през 2007 г. Според МЗП през пазарната 2006/2007 г. вносът от Гърция, Румъния и Италия е достигнал 5167.7 тона или 26% от целия импорт. За сравнение през 2005/2006 г. от тези държави са внесени 1494 тона.

Пазар с неизвестни

Пазарът на ориз на дребно не се следи от маркетинговите агенции и няма данни за дяловете на отделните компании. Според Владислав Константинов (Panino), водещите марки на пазара са Izzi ("Инком" ООД), Panino (БХГ) и "Крина" ("Суидън комерс" ЕООД). "Пазарът расте. В обем през последните три години средно с около 5-6%", казва Константинов и добавя, че най-търсен е кръглият ориз, чиито основни източници от ЕС са Италия, Гърция и България, а извън ЕС - Египет.

Стратегиите, на които залагат участниците на пазара, за да популяризират своите продукти, са доста разнородни. Докато Милко Младенов определя като най-важни ценовите промоции, Владислав Константинов обяснява стратегията на "Суидън комерс" по следния начин: "Основното, на което разчита компанията, е комуникирането към клиента на разнообразието на ориза, неговата полезност и това, че е подходящ за всякакви ястия. Опитваме се да популяризираме разнообразието на оризовите продукти и техните вкусови качества. Затова и отдаваме голяма важност на дегустациите и информирането на потребителите за асортимента." Очакванията на Константинов са в бъдеще консумацията да расте, особено на по-качествените и екзотични оризи. Потребителите ще стават все по-образовани и следователно по-взискателни.

Екзотично и практично

Басмати, императорски, жасмин - това са част от предложенията, с които компаниите на пазара опитват да развиват потребителските вкусове. Всеки екзотичен сорт притежава някакво уникално качество, но определено не е за всеки джоб. "Цената на екзотичните оризи е два-три пъти по-висока от тази на масовите кръгли оризи и те се търсят повече в големите градове", казва Милко Младенов. Ако килограм масов ориз струва 1.20 лева във веригите, то 0.5 кг императорски е 3.80 лева.

Затова никак не е учудващо, че делът на екзотичните оризи е по-малко от процент в стойност, добавя той. От "Марс България" (Uncle Ben's) коментираха, че предвид стабилния растеж на българския пазар очакват положително развитие на дела на екзотичните оризи.

Разширяването на асортимента от ориз не се изчерпва с предлагането на нови сортове. На пазара се лансират и нови варианти за приготвяне на ориза. Това са продукти от типа boil in bag (свари в плик) и ризото. Последният продукт се предлага от марки, като Riso Gallo и "Крина" и е полуфабрикат с допълнителни подправки, който се приготвя бързо във вода. Младенов обяснява, че неговата компания предлага ризото от година и половина и продажбите са се увеличили три пъти спрямо първото тримесечие.

Милко Младенов говори за опита на "Суидън комерс" в продажбите на boil in bag ориза: "На пазара е от година, като консумацията му расте. За производството му се използват по-скъпи и качествени оризи. Това прави boil in bag продукта подходящ за гарнитура." Младенов обяснява по-високата цена с картонената опаковка и специалния плик, който трябва да е сертифициран за готвене.

Фотограф: Reuters

одишното потребление на ориз в България е в рамките на около 40 хил. тона, от които средно 21 хил. тона идват от внос, по данни на Министерството на земеделието и продоволствието (МЗП). Стойността на продадения обем, според Милко Младенов, управител на "Суидън комерс" ЕООД (ориз "Крина"), е около 40-50 млн. лева.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    Avatar :-?
    [email protected]

    продуктите на ризо галло са много вкусни ,опитала сам и спагети и макарони,и ориз на галло има поне 10 вида .и без проблеми мога да ги намериа.но виждам в страната е трудно да се намериат за жалост

  • 2
    Avatar :-|
    лили

    Напишете нещо за отглеждане на ориз


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK