С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
162 3 апр 2009, 13:28, 12002 прочитания

На кафе без цигара

Заведенията страдат от кризата сега. А догодина и от забраната за пушене

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Лошото никога не идва само. Не стига че оборотите на заведенията намаляват и има тенденция за отлив на клиенти, държавата предвижда и законови промени, които ще забранят тотално пушенето в затворени помещения. Това трябва да стане от 1 юни следващата година, когато ще влязат в сила новите текстове в Закона за здравето. В момента измененията са между първо и второ четене в парламента.

Темата е толкова щекотлива най-малко по 2 причини. Първо, засяга сравнително голяма група хора. Общият брой на активните пушачи в България е близо 2 млн. Българите пушат средно по кутия на ден, което нарежда страната на трето място в Европа. И второ - кризата вече осезаемо се усеща в бизнеса на заведенията и застрашава немалка част от тях. Затова може би е редно да се намери някакво компромисно решение, докато икономическите затруднения започнат да отшумяват.


С по-малко цигари

Оптимистичните прогнози са, че кризата в света ще започне да отминава към края на тази или началото на следващата година. Но възстановяването на различните бизнеси може да се усети много по-късно. Това означава, че преди да стъпят на краката, заведенията ще са изправени пред още едно сериозно предизвикателство.

Всъщност забраната за пушене на публични места съществува още от 2005 г. Изключения има само за баровете, ресторантите и хотелите, както и за помещенията във фирмите, които са специално пригодени за пушене. Условието за ресторантите и кафенетата е да отделят до половината от местата си за пушачи. В повечето заведения в България салоните за непушачи са много по-малки, а на много места няма реално разделение на зоните. Контролът на това изискване е изключително занижен, а глобите за нарушение на закона са сравнително ниски - от 50 до 100 лв. за физически и от 200 до 2000 лв. за юридически лица.Промяната в сега действащите ограничения идва заради членството в ЕС. На 1 юни 2010 г. завършва цикълът от поетапното ограничаване на вредния навик и България трябва да спази европейските директиви за тотална забрана за тютюнопушене в затворени помещения. Когато това стане, цигари ще могат да се палят само вкъщи и на улицата. Без дим ще бъдат всички барове, заведения за хранене, дискотеки, офиси, както и хотелите.

Засега прогнозите са, че ресторантите ще бъдат по-слабо засегнати от новия ред, тъй като там хората отиват да се нахранят и повечето могат да издържат един-два часа без цигара. Почти безпроблемно ще се разминат и онези, които имат градини с външни маси.

Най-застрашени ще са баровете и дискотеките, но никой не може да се ангажира с прогноза за очакван спад. Много малка част от нощните заведения са открити, с изключение на тези по морето. Клиентите на останалите ще трябва да циркулират между вътре и вън в желанието си да комбинират питие с цигара. Или пък ще ограничат посещенията си в тях и ще търсят друг вид развлечения. Подобен негативен ефект върху бизнеса на клубовете вече се забелязва в другите страни след тотална забрана на пушенето на закрито (виж допълнителния текст).

Между дима и разумно решение

Европейското законодателство по принцип позволява различни форми на ограничаване на пушенето на публични места. Затова и някои държави са избрали по-либерални, други - по-стриктни варианти. Голямата разлика обаче при въвеждането на този режим в България е икономическата криза. В подобна ситуация е немислимо да се защитават интересите само на пушачите, само на заведенията или само на противниците на цигарения дим. Ако не се пресметнат добре всички фактори, браншът ще бъде притиснат между изчезналите клиенти пушачи и световната криза. А е и смислено държавата да иска да намали тютюнопушенето и да подобри здравето на хората. Разумно би било да се потърси решение, при което максимално голяма част от засегнатите страни в този казус биха били удовлетворени - заведенията да са за непушачи, но и пушачите да имат избор; да се позволи и на собствениците да развиват бизнеса си при равни условия и стриктни правила.

В Лондон например забраната за пушене беше въведена безапелационно и се следи стриктно. Но има някои малки изключения - има барове, тип клубни заведения, в които се пуши. В тези заведения цените са осезаемо по-високи. Ако клиентите искат да пушат, трябва да са готови и да платят значително по-високата цена.

Има варианти за подобен разумен компромис и в България. Така например може да се отдели група барове или клубове, в които да се пуши. Собственици на заведения в България дори са съгласни да плащат вид лиценз и данък, за да могат да ползват подобна привилегия. С уговорката, че лицензът трябва да е толкова висок, че няма да е по силите на всички заведения.

"Ако в едно заведение се направи достатъчно добра вентилационна система, няма проблем в него да се пуши и димът да не пречи", коментира единият от собствениците на пицарии "Виктория", Георги Илиев.

Кризата отиде на бар

Извън темата за тютюнопушенето на закрито заслужава си да се отбележи, че последните месеци опровергават клишираното "каквото и да се случи, пак ще се яде и пие". Първият спад в оборотите на заведенията се почуства още през декември, разказват собственици. В края на годината голяма част от оборотите се правят от коледни и новогодишни партита. Този път те бяха значително по-малко. "През декември миналата година някои от заведенията ни имаха обороти с около 30 на сто по-малко в сравнение с година по-рано", заяви Любомир Василев, собственик на верига от барове и ресторанти, сред които Motto, Mascara, Spaghetti Company, Brasserie и други. Според него спадът в потреблението и в броя на клиентите продължава да се усеща и сега.

Разбира се, тенденцията не е еднозначна за всички видове заведения - едни са по-засегнати от кризата, други са по-устойчиви. И в момента има вериги или единични обекти, които все още не отчитат отлив на клиенти. Сравнявани по ценови категории, за най-издръжливи се смятат така наречените масови заведения с ниски или средни цени. По-уязвими ще са баровете и дискотеките, отколкото местата с храна, твърдят представители на сектора. Също така повече клиенти ще привличат обектите в центъра, отколкото в покрайнините. Кризата обаче е засегнала всички, що се отнася до липсата на кредитиране както за инвестиционни, така и за оборотни средства. Основният проблем е, че много предприемачи са  планирали да отворят нови заведения и са задвижили проектите си още преди да са осъзнали реалната заплаха от спада в икономиката, инвестирали са пари и е рисковано да се откажат от инициативата си, въпреки тенденцията за отлив на клиенти. Това обяснява появата на нови заведения дори и в този момент.

А по-нататък...

Има няколко сценария как кризата ще продължи да се отразява на бизнеса със заведенията. Най-позитивният е този, при който максимален брой собственици ще издържат на отлива на клиенти и спада на покупателната способност със съкращаване на разходите. От гледна точка на бизнеса хубавото на сегашната ситуация е, че донесе отрезвяване на пазара на труда и обслужващият персонал стана по-предпазлив и скромен в исканията си за непрекъснато увеличение на парите.

Наложи се да изготвим нещо като антикризисен план, разказа Георги Илиев. Планът до голяма степен съдържа оптимизиране и съкращаване на неефикасните разходи. Веригата е затворила две от заведенията си - в "Младост" и Драгалевци, и е насочила усилията си към другите, които работят с по-голяма печалба.

Ако кризата обаче се задълбочи, каквито са прогнозите на финансовите анализатори, бизнесът със заведенията се очаква да намали значително печалбите на собствениците. Това няма да се компенсира нито от замразяването на възнагражденията, нито от поевтиняването на някои храни. В същото време едва ли някой би си позволил да увеличава цените. "Няма как в такава ситуация цените да растат. Натискът ще е основно върху печалбите, смята Любомир Василев.

На по-късен етап, след 5-6 месеца, не е изключено някои заведения дори да решат да намалят цените, прогнозират представители на пазара. Собственикът на "Виктория" не изключва този вариант за своята верига, като евентуалното намаление би било с 5-10% според него.

Въпреки че в момента не усещат осезаемо кризата, собствениците на друга верига чертаят сценарий с малко по-тъмни краски за следващите месеци. "Истинската криза ще се усети през лятото. След това не изключвам да има и фалирали заведения", прогнозира създателят на пицарии "Кривото" Александър Александров.

На фона на проблемите в близко бъдеще десертът с ограничението за пушачи изглежда далечен и с неясен вкус. Как точно ще изглежда забраната обаче трябва да е ясно максимално рано. И защо поне веднъж не се чуе мнението на бизнеса.
Бездимна Европа

В страните, в които пушачите са много, а и туризмът има значение, са въведени частични забрани. Става въпрос за ресторантите и заведенията за развлечение (барове, клубове, кафенета). Такава частична забрана има в Испания, Португалия, Белгия, Дания, Германия, Румъния. В тях се дава възможност на хората, които са избрали да пушат, да го правят, без това да вреди на непушачите. В Испания и Португалия заведенията, които са по-малки от 100 кв.м, са изключени от забраната за пушенето и собственикът на заведението решава дали това място да е изцяло зона за пушене или не. Заведенията, по-големи от 100 кв.м, могат да определят място за пушачи, което не заема повече от 30% от цялата площ. Места за пушене могат да се обособяват и в заведения за социални грижи, кина и театри, извън техните основни зали.

На 31 януари 2008 г. в Румъния е обнародван закон, с който се въвежда забраната за пушене на обществени места с изключение на обособени зони, снабдени с подходяща вентилация. Кафенетата, баровете и ресторантите могат да отделят не повече от 50% от общата си плащ като обособена зона за пушене. Собствениците на заведения, чиято площ е по-малка от 100 кв. м, имат право да решат дали цялото заведение да е зона за пушене или зона, в която пушенето е забранено.

Някои страни въведоха и тотална забрана на дима в заведенията. Например в Ирландия през 2004 г. статистиката сочи, че резултатът е 1% спад в броя на пушачите срещу срив в хотелиерския и ресторантьорския бизнес - фалити, уволнения, спад в продажбите и посещенията на клиенти. Според изследвания в здравния сектор много по-ефикасно би било увеличението на цените на цигарите.

Според данни от ирландския централен статистически офис заетостта в сектора на хотелите, ресторантите и баровете расте през всяко едно от 9-те тримесечия преди забраната и спада през 4-те тримесечия след нея, докато заетостта в другите сектори продължава да расте. Асоциацията на хотелите и ресторантите, която представлява ресторантите извън Дъблин (VFI), съобщава за повече от 200 фалирали ресторанта.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Nielsen: Ръстът в покупките на храни и напитки в България се забавя до 6% Nielsen: Ръстът в покупките на храни и напитки в България се забавя до 6%

Потребителите са все по-сигурни във финансите си, но не са готови да харчат свободно, сочат проучвания на компанията

12 юни 2019, 3078 прочитания

Месопреработвателният сектор се готви за интелигентни фабрики Месопреработвателният сектор се готви за интелигентни фабрики

Компаниите залагат все повече на безопасността и ефективното изпозлване на ресурсите

31 яну 2019, 2843 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Стоки и продажби" Затваряне
Красотата ще победи кризата

Пазарът на медицинска козметика порасна с 30% за година

Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Арабският пробив на IPS

Българската семейна компания "Интернешънъл пауър съплай" завърши ключов проект за Saudi Aramco

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

В Белград, на чисто

С изложбата The Cleaner Марина Абрамович показва творчеството си в родния Белград след 44-годишно отсъствие

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма