Хапки "Антикриза"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Хапки "Антикриза"

Сладоледите на клечка и във фунийка имат 70% пазарен дял<br />

Хапки "Антикриза"

Пазарът на сладолед се свива, но с малко

Мара Георгиева
6649 прочитания

Сладоледите на клечка и във фунийка имат 70% пазарен дял<br />

© Надежда Чипева


"Ние продаваме забавление, не само сладолед" - думите са на Ървин Робинс, съосновател на американската сладоледена империя Baskin Robbins. Макар изречен в друго време и по друг повод, цитатът обяснява липсата на сериозни сътресения на пазара на сладолед в България в кризата.

"Във време на свити финанси хората може да се пренасочат към по-евтини продукти, към други марки или производители. Но няма да се лишат от сладолед", подчертава Кристиян Йончев, търговски директор на "Jimmy's".

По-малко

"Сезонът започна силно. До втората половина на май продажбите на сладолед растяха и в обем, и в стойност", отчита Георгиос Макридопулпос, изпълнителен директор на "Нестле айс крийм България". Но вместо очаквания и обичаен пик през юни пазарът отчита задържане и дори лек спад в търсенето. Производителите смятат, че това са първите отпечатъци на кризата в сектора, но отдават дължимото и на дъждовния юни.

Иван Джамбазов, мениджър маркетинг и продажби на "Дарко", обяснява задържането на продажбите със забавянето на туристическия сезон. "Миналата година първите гости пристигнаха в курортите в края на април, а сега – в края на май. В резултат част от местата за продажба на сладолед отвориха с около 20 дни закъснение от обичайния график", отбелязва Джамбазов. Кристиян Йончев също свързва ограниченията в продажбите с кризата. "Заради липса на пари в брой някои търговци не могат да се разплатят с производителя, държат фризерите празни и не поръчват ново зареждане веднага след изчерпване на количествата. Ликвидността на един фризер е няколко дни. Но понякога следващото му зареждане е след месец", казва Йончев. И подчертава, че това е кешов пазар и отложените плащания са по-скоро изключение, а не правило.

По-евтино

След като през март увеличиха цените си с между 6 и 10%, големите производители засега не са притеснени. Очакванията за спад на продажбите обаче се задълбочават. Причината е в промяната на потребителските нагласи. "Има определено пренасочване към сладоледи в по-ниския ценови сегмент. Средният сегмент почти изчезна", казва Георгиос Макридопулпос. Така около 40% от продажбите се извършват в ниския сегмент. Засега средният сегмент държи 17% от пазара. Сладоледите в този клас се продават на цени от 70 стотинки до 1.50 лв. за бройка и над 2.70 лв. за литър - при семейните опаковки.

До втората половина на май премиум сегментът държеше много добри позиции и дори бележеше 3-5% ръст в обем спрямо миналата година, но сега се отчита задържане, отчита Ивета Михайлова, маркетинг мениджър на "Нестле айс крийм България". Според нея първоначален ефект от кризата е по-старателното търсене на най-доброто съчетание между цена и качество. "Хората все повече оценяват парите си и купуват по-добрия продукт, с повече добавена стойност", казва Михайлова.

По-ново

Засега прогнозите са, че пазарът ще запази обема си от 2008 – около 90 - 100 млн. бройки годишно. Точните изчисления на продадените количества и на пазарните позиции на компаниите обаче са затруднени от сивия сектор и регионалния характер на част от продажбите. Според Иван Джамбазов множество квартални фирми и фирмички държат общо около 5-8% от пазара и произвеждат главно насипен сладолед. Обичайна практика е тези дребни играчи да възлагат на друг изработването на сладолед на клечки или във фунийки, тъй като инвестицията в такива машини не е по силите на всеки.

Според различни маркетингови проучвания четири фирми имат над 10% пазарен дял в обем през миналата година. "Нестле айс криийм" запазва лидерските си позиции и държи 40% от продажбите в количества. "Дарко" е с 14%, "Изида", Добрич - с 12%, "Карил и Таня", Ямбол - с 11%. "Дени", Велико Търново, е с 6%, а софийският производител "Джимис", който се включи на индустриалния пазар през 2006 г. и продава само в премуим сегмента – с 5%.

Делът на компаниите в стойност обаче е различен в зависимост от това дали продават евтини или скъпи продукти. Агенциите отчитат 48% за "Нестле айс крийм" за 2008 г. Следват "Дарко" – с 18%, "Изида" – с 12%, "Карил и Таня" – с 10%, "Дени" - с 5%. Има и множество регионални лидери, които не могат да бъдат уловени от маркетолозите. Но някои от тези фирми, като "Чичо Чарли" в Пловдив и "Марси" в Бургас например, вече се стремят и към национално покритие.

Сравнение с миналата година не може да се направи и по още две причини. В края на 2008 гръцката "Евга" се оттегли от българския пазар. В началото на този сезон обаче има нов продукт – отново от Гърция – сладоледите "Кри-кри". Те се произвеждат в Серес от едноименната компания и са по-скоро във високия ценови сегмент, обясни Александър Петров, мениджър замразени и охладени продукти в "Амперел" - дистрибутор на марката.

"За нас навлизането в тази наситена категория не е спонтанно решение. Обмисляме го от миналата година и знаем, че пазарът чакаше нещо ново", казва Петров. Според предварителните проучвания, които дистрибуторската компания е направила, продажбите на сладолед в страната растат с 15% годишно в стойност. Затова планира развитие "стъпка по стъпка". "Намалението тази година е натрупано през зимните месеци. В местата за импулсни покупки няма отклонение в продажбите", казва Александър Петров и обяснява, че успехът им ще зависи от правилното позициониране на точките за продажба.

По-нататък

В последните две години и половина "Нестле айс крийм" инвестира 6 млн. евро в завода си във Варна, който по решение на мениджмънта на компанията трябваше да поеме производството на сладолед и за румънския пазар. "Във време на криза обаче фирмите са внимателни с инвестициите", казва Георгиос Макридопулпос и уточнява, че тази година не планират по-нататъшно развитие на производството. Но пък ще продължат да отделят средства за реклама, за осигуряване и подобряване на качеството на продуктите и обслужването на клиентите.

Кристиян Йончев твърди, че "Джимис" ще продължи да инвестира в изграждането на национална мрежа, структури за продажба и в човешки ресурси. "Дарко" също продължава да оптимизира магазинната си мрежа и да инвестира в нови точки за продажба.

И все пак - никой не може да избяга от кризата. Тази година успехът ще бъде с тези, които имат най-адекватни предложения като отношение цена - качество.

Други ледени изкушения

Приемането на страната в ЕС ограничи продажбите на сладолед по улиците. Обичайната гледка да се пълнят фунийки от машина с натискането на една ръчка почти изчезна. Причината е в строгите изисквания за хигиена и порасналите претенции на купувачите.

Премина и пикът на откриването на подвижни обекти за сладолед, който се продава от витрини по улиците на големите градове и курорти. Това е т.нар. висок сладолед – на купчини, богато украсен с плодове, шоколад, ядки. "Тези продажби не бележат понижение, но не се и засилват", отчита Иван Джамбазов от "Дарко".

На едно и също ниво се задържат и продажбите на торти от сладолед, отчита Ивета Михайлова от "Нестле айс крийм". Според нея продажбите в този сегмент ще продължат да бъдат ограничени, тъй като обикновено стават при по-специални случаи – главно за празници. От "Джимис" обаче са по-големи оптимисти – компанията вече предлага бутиковите си торти и в търговските вериги, а не само в собствените си сладоледени къщи.

"Ние продаваме забавление, не само сладолед" - думите са на Ървин Робинс, съосновател на американската сладоледена империя Baskin Robbins. Макар изречен в друго време и по друг повод, цитатът обяснява липсата на сериозни сътресения на пазара на сладолед в България в кризата.

"Във време на свити финанси хората може да се пренасочат към по-евтини продукти, към други марки или производители. Но няма да се лишат от сладолед", подчертава Кристиян Йончев, търговски директор на "Jimmy's".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK