Пазар като слънце
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пазар като слънце

Пазар като слънце

Защитата от ултравиолетовите лъчи струва 15 млн. лв. годишно

Десислава Николова
4875 прочитания

© Капитал


Дебел пласт бял крем, който трудно попива. По това можеха да се различат хората с чувствителна кожа на плажа преди 3-4 години, когато все още съществуваха слънцезащитни мазила с фактори от типа на 100+. Това, което се е променило оттогава, е... всичко. Слънчевите лъчи бяха обявени за по-вредни, отколкото се е смятало доскоро, лятото започва по-рано, Европейската комисия всяка година апелира гражданите да използват предпазни кремове и да не стоят на слънце между 10 и 16 часа, за да предотвратят изгарянията и кожния рак. Освен това комисията въведе строги изисквания за това какво трябва да съдържат и как да бъдат означавани продуктите за защита от ултравиолетовите лъчи. Самите кремове вече са съвсем леки и попиват бързо, а разнообразието от продукти със защитен фактор е обхванало и всекидневния грим.

Опасността от алергии, изгаряния и заболявания на кожата са движещата сила на един от най-големите сегменти в козметичния сектор – слънцезащитните продукти. Продажбите на кремове, спрейове и гелове с филтри, спиращи слънцето, растат средно с 20% в стойностно изражение през всяка от последните пет години без изключение. През тази година по данни на вносителите те ще са за около 10 млн. лв. Заедно с козметиката със слънцезащитен фактор, продукти за след слънце, хранителните добавки за тен и автобронзантите пазарът в магазините и аптеките се изчислява на 15 млн. лв. през тази година. Според данни на Beiersdorf (производители на марките Nivea и Eucerin) продажбите на продукти за предпазване от ултравиолетовите лъчи имат всички шансове да вървят нагоре - едва 50% от гражданите на Източна Европа ползват такава козметика в сравнение със Западна Европа, където 90% от потребителите са с изградени навици да не оставят кожата си незащитена от слънцето. Пазарът има потенциал и защото голяма част от купилите опаковки с кремове не нанасят достатъчни количества и тепърва се учат да използват козметиката правилно.

50 фактор, тен или и двете

Докато преди няколко години ситуацията с дебелия пласт крем се случваше само онези, които искат на всяка цена да бъдат на плажа, но веднага изгарят, в момента тъмният загар на всяка цена и веднага не е толкова модерен. Ако преди към продуктите с най-високия защитен фактор 50+ посягаха само хора с проблеми, които въпреки всичко трябва да бъдат огрени от слънцето, в момента това са най-продаваните продукти. Причината е в тъжната статистика.

"Продажбите на козметика за клиенти с чувствителна и нежна кожа или с висока защита заемат по-големия дял от пазара. Всички вече са наясно с опасностите от ултравиолетовите лъчи и предпочитат да използват кремове с повишен слънцезащитен фактор, специално разработени за съответния тип кожа или заболяване. Всъщност истинската защита започва от фактор 30", отбелязва Нели Николова, директор за България на Pierre-Fabre (производител на Avene, Galenic, Klorane).

Повечето потребители обаче като че ли са убедени, че високият фактор предпазва от слънцето, но не пропуска слънчевите лъчи и така не може да се почернее. Производителите отбелязват, че наистина така тен се придобива по-бавно. Според Екатерина Бъчварова, маркетинг мениджър на "Селекта интернешънъл" (вносители на Lierac, Nuxe, Phyto), самата култура по ползването на слънцезащитни продукти се е развила много. "Все повече хора са наясно, че когато отидат на почивка, е добре да започнат с по-висок слънцезащитен фактор (SPF 50, 30, 25, 15), след което да преминат на по-нисък, за да постигнат интензивен тен", казва тя.

От практична и от търговска гледна точка покупката само на една опаковка със слънцезащитен продукт е по-скоро изключение и според вносителите клиентите ползват поне три-четири опаковки само за лятната почивка, което означава покупки със средна стойност от минимум 100 лв. Основният проблем според фармацевтите е, че повечето купувачи като че ли задължително ползват продукт за лице и много по-малко за тяло.

Крем или спрей?

Разнообразието от продукти е толкова голямо, че понякога клиентите имат нужда от доста време за избор. "Традиционните кремове и лосиони не са отстъпили мястото си на спрейовете и са по-предпочитани, особено когато става въпрос за защита на лицето", отчита Нели Николова. Анна Иванова допълва, че огромно влияние върху избора оказва това дали продуктът се нанася лесно и дали се абсорбира бързо от кожата.

Именно затова компаниите залагат на спрей формите и течните формули. "Те заемат все по-голям пазарен дял и са особено предпочитани от по-младите потребители, които търсят бърза и удобна форма на приложение на продукта. А козметичният комфорт при използването на защита, особено с по-висок фактор, доскоро липсваше", казва Калоян Николов.

Именно върху бързото попиване е основният акцент при продажбите на продути за предпазване от слънцето. Те вече са част и от кампаниите на масовите марки - Nivea например са нарекли своя нов продукт Invisible Protection (невидима защита). Младежката линия на Klorane има продукти за защита на лицето, косата и тялото на растителна основа, която се нанася много бързо, придава блясък и мирише на парфюм.

Козметичните компании опитват да покажат колко точно от продукта трябва да се употребява, но все още етикетите са сложни. Засега върху повечето от тях е показано дали продуктът е подходящ за деца или какво количество върху колко квадратни сантиметра кожа трябва да се нанесе, за да се достигне действието и надпис, че недостатъчното количество намалява защитата. Единствено върху продуктите на Uriage в аптеките има точно описана схема какво количество трябва да се нанася според височината и килограмите на всеки от потребителите.

Проблемна кожа - няма проблем

Защитата на чувствителната и проблемна кожа всъщност е основният пазар на дермокозметичните марки и заема около 70% от продажбите само на продукти за слънце, през тази година се очаква продажбите й да са около 7 млн. лв. Тези марки се продават предимно в аптеките и включват и линии за деца. Продажбите са с ръст средно 20%, защото през миналата година компаниите въведоха в продуктите си съчетание от няколко "революции" - предпазването на кожата от ултравиолетовите лъчи вече задължително се комбинира с избягването и на другите ефекти на слънцето - състаряването или пигментацията. Освен това фирмите успяха да разработят продукти, които прикриват несъвършенствата на кожата при акне например или направо потискат образуването на тъмни петна и лунички. Всекидневното разделение на типовете кожи - суха, мазна и смесен тип, вече започва да става задължително и в слънцезащитата на дермокозметичните марки. Съществуват продукти специално за клиенти над 35 (Galenic) за суха, мазна и смесен тип кожа (Avene, Uriage).

Нели Николова от Pierre-Fabre отчита ръст от около 30% при продажбите на всекидневен грим, който през лятото комбинира пудра и фон дьо тен с високо ниво на защита (фактор 50). "Това започва да става фактор при избор на грим през лятото. При по-масовите продукти вече има защитен фактор 10-15, докато при медицинския макиаж защитата започва от 30 фактор", казва тя. По думите й клиентите с чувствителни кожи задължително използват изчистени продукти без парфюм и химични филтри и това е причината няколко дермокозметични марки да си поделят пазара на "чувствителна кожа" в европейски мащаб. Лидер през миналата година по продажби е бил Pierre-Fabre с марката си Avene.

Групата дермокозметични марки са разработили и специални линии за деца, които са част от продажбите на козметика за чувствителна кожа. Няма точни данни за продажбите в сегмента, но той нараства с 20% по данни на Nielsen за 2008. Причината е, че част от потребителите с чувствителна кожа ползва продукти за деца. "Тяхната кожа е фина и наподобява детската и е подходящо да използват тези продукти", смята Екатерина Бъчварова. Според Анна Иванова по принцип няма пречка детските слънцезащитни продукти да се използват и от възрастни, но те често пъти са с по-плътна консистенция заради по-високото съдържание на филтри, които да образуват защитен филм и да гарантират антиалергичност. Външният слой на детската кожа не е напълно развит и тенденцията е да се търси най-високата защита, затова продажбите в този сегмент винаги са в полза на най-високите защитни фактори, а лекарите упорито препоръчват деца под три години по въможност да не бъдат излагани на слънце.

Без място под слънцето

Продукт за защита за след слънце и подарък чанта са основната промоция в козметичните магазини и аптеки от края на март, когато започва търсенето на този тип продукти. Причината за промоцията е, че пазарът на продути за след слънце е изключително слабо развит.

"Клиентите все още използват всекидневни лосиони и кремове, които не могат да успокоят кожата, да я хидратират и да тушират ефекта на зачервяване след излагане на слънчевите лъчи", отбелязва Нели Николова.

Според козметичните компании има съществени разлики между всекидневната козметика за тяло и тази за след слънце. Обикновено гамите млека, спрейове и тонизиращи продукти от сериите after sun (за след слънце) съчетават почистването след плажа от слънцезащитни продукти и вода, успокояването на кожата и косата и минерали, които да запазват тена.

Пазарът на after sun e с нарастващо значение, но все още с относително малък дял: конкретно за NIVEA Sun в България е около 15% от общия оборот на продукти за слънце, което е сравнимо с продажбите в цял свят, отбелязва Анна Иванова.

Подобна е и ситуацията с автобронзантите. Техният старт беше "изпъстрен" с неравномерни кафяви петна, които не могат да се измият дълго и клиентите все още не вярват, че съставът им се е променил. "Все още не се познава достатъчно механизмът на действие на тези продукти и напълно безвредният им ефект, за разлика от солариума", отбелязва Калоян Николов.

Първоначалният интерес към изкуствения тен през 2007 г. обаче бързо беше изместен от солариумите и естественото слънце. Анна Иванова отбелязва, че по данни на AC Nielsen през 2008 г. този пазар е отбелязал спад от 12% в сравнение с предишната. Като цяло автобронзиращите продукти имат сравнително нисък дял на този пазар - под 5% от общите продажби.

Аналогична е съдбата и на стиковете за устни със защитен фактор, те все още не са особено популярни. В сегмента за подпомагането на слънчевия загар обаче пробиха хранителните добавки - идеята е те да съдържат съставки, които активират процесите на потъмняване на кожата и запазването на тена.

Дебел пласт бял крем, който трудно попива. По това можеха да се различат хората с чувствителна кожа на плажа преди 3-4 години, когато все още съществуваха слънцезащитни мазила с фактори от типа на 100+. Това, което се е променило оттогава, е... всичко. Слънчевите лъчи бяха обявени за по-вредни, отколкото се е смятало доскоро, лятото започва по-рано, Европейската комисия всяка година апелира гражданите да използват предпазни кремове и да не стоят на слънце между 10 и 16 часа, за да предотвратят изгарянията и кожния рак. Освен това комисията въведе строги изисквания за това какво трябва да съдържат и как да бъдат означавани продуктите за защита от ултравиолетовите лъчи. Самите кремове вече са съвсем леки и попиват бързо, а разнообразието от продукти със защитен фактор е обхванало и всекидневния грим.

Опасността от алергии, изгаряния и заболявания на кожата са движещата сила на един от най-големите сегменти в козметичния сектор – слънцезащитните продукти. Продажбите на кремове, спрейове и гелове с филтри, спиращи слънцето, растат средно с 20% в стойностно изражение през всяка от последните пет години без изключение. През тази година по данни на вносителите те ще са за около 10 млн. лв. Заедно с козметиката със слънцезащитен фактор, продукти за след слънце, хранителните добавки за тен и автобронзантите пазарът в магазините и аптеките се изчислява на 15 млн. лв. през тази година. Според данни на Beiersdorf (производители на марките Nivea и Eucerin) продажбите на продукти за предпазване от ултравиолетовите лъчи имат всички шансове да вървят нагоре - едва 50% от гражданите на Източна Европа ползват такава козметика в сравнение със Западна Европа, където 90% от потребителите са с изградени навици да не оставят кожата си незащитена от слънцето. Пазарът има потенциал и защото голяма част от купилите опаковки с кремове не нанасят достатъчни количества и тепърва се учат да използват козметиката правилно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.