Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща
Точно в 12 часа в Лондон започва обедната почивка и цялото човешко съдържание на небостъргачите в квартал Canary Wharf се изсипва в подземните етажи. За секунди хиляди строги мъжки и женски костюми се разпръскват в лабиринтите от заведения за бързо хранене, кафенета, кафетерии, щандове с храна. Джонатан днес ще яде крем супа от биоброколи в купичка от непромокаем екокартон, порция суши с шест вида пълнеж и прилежно подредено уасаби в ъгъла на кутията, а за десерт - плодова салата от папая, подсладена с кафява захар.
Обедната почивка в София започва някъде около 12 - 12 и нещо. Николай работи в центъра на града, където все още е концентрирана голяма част от бизнес живота. Няма време да седне в заведение и ще си вземе нещо набързо. Изборът му е между триъгълен сандвич, пица на парче или дюнер. Веригите за бургери не са му много наблизо.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
43 коментара
Доста повърхностна и манипулативна статийка. Създава усещане като че ли българите даже в сферата на обядването сме изостанали от "развитите държави".
Ще посоча няколко цитата:
"Тук все още голяма част от "бързата храна" се пада на баничката със сирене,..."
Е, и? Баничката си е нещо много вкусно и подходящо за обед.
"Fast-food бизнесът в България все пак измина своя път на развитие и пазарът сега далеч не е като преди 20 години. Тогава кифлата с боза и филията с кайма бяха почти единствените символи на бързото ядене навън."
Да, в момента кифлата с боза не може да се намери, защото това, което се продава с етикет "БОЗА" всъщност е коктейл от консерванти. Сега бозата не ферментира, а мухлясва. :(
Филията с кайма (т.нар. "Принцеса") си е едно изключително вкусно ядене, наред с други неща, които обаче не са "фьешан", като например филия намазана със смес от лютеница и натрошено сирене.
"Събитието беше малък празник за демокрацията, тъй като двете вериги бяха символ на американската масова култура."
Ако Томас Джеферсън чуе това умотворение, обвързващо демокрацията като ценност с McDonald's, сигурно ще се обърне в гроба.
:Въпреки тези усилия чуждите вериги са в една малко по-висока ценова категория на "бързата" храна в сравнение с останалото предлагане - всякакви видове дюнери, пици на парче, тестени закуски."
Не е ясно как дюнерите са слагани в ниската ценова категория, след като струват средно 3,50 лв., колкото струва и средна ръка продукт на McDonald's. От друга страна, продуктите на McDonald's и KFC са необосновано скъпи като се има предвид характерът на влаганите суровини.
"...дюнерите са все по-харесвани в западноевропейските столици, но в България те все още заемат твърде голям дял"
Какво означава "твърде" в горното изречение? Кой определя колко трябв да е този дял? Авторката на статията ли? Нещо много насериозно се е взела ми се струва.
"Тенденцията за бягство от имиджа на junk-food най-добре се вижда по маркетинговото поведение на McDonald's и промяната на посланията през последните години. Преди рекламите им бяха изпълнени с пържени хрупкави картофки, които асоциират всичко друго, но не и здравословно хранене. Сега млади, енергични, усмихнати хора подскачат жизнено и разпръскват зелени листа по екрана."
Голяма работа като се опитват да избягат от имиджа. Не е важно какво се показва по плакатите (разни усмихнати, размахващи зелени листа), а какво съдържат храните В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ. Съдържанието различно ли е от това, което е било преди старта на имиджовата кампания?
В миналия брой на вестника същата авторка пак се беше проявила като манипулативна (в статията със заглавие "Разпродажба"). Не знам дали просто й е такъв стилът на писане, или това й е задача, спусната отгоре... Във всеки случай не е гот.
Този Джонатан защо подслажда папая? Тя си е достатъчно сладка! Поне на Карибите!
Не бих могъл да съм по-съгласен с първия пост!
До коментар [#3] от "Vassil":
Подслажда я понеже не е расла на Карибите а около Лондон :)
Колкото до това че дюнерите са в евтината категория съм съгласен с авторката. Като гледам колко пържени картофи слагат в България то въобще не е дюнер.
Да не говорим за пици на парче които не само че нямат никакъв вкус но и са дебели все едно че ядеш пита правена от баба ти :)
Евтини боклуци общо взето.
Ако италианците мислеха като авторката, никой по света нямаше да знае за пицата.
Баничката е част от културата на хранене на българина и не трябва да се отрича.
Добре е като се дава пример с чужбина да се каже и как е организирано храненето на персонала.
И стига вече с тези чужди вериги! То в България инвестициите се ограничават само в търговски вериги и банки. Да направят производства ние ще си организираме търговията и храненето.
Иначе след време картината ще е върховна. Джон, Стивън, Джейн от "Младост" продават хамбургери в световна верига-глобализация. Само дето "Младост" няма да стане "Манхатън".
Една хубаво направена баничка със сирене е сто пъти по-вкусна от всяка салата от папая или нещо друго толкова "модерно". Имам роднини в Щатите и направо са им промили мозъците на тема храна. Като купят нещо преди да ядат четат колко калории има. Като си дойдат тичат до близката баничарница за баница с боза.
Така наречените "вериги" продават генно модифицирани храни с изтекъл срок на годност.
Баницата всъщност е биохрана, хубава баница с лоши суровини не става, справка буклуците на Белла. Една баница направена с качествени продукти е полезна и засищаща храна, а хамбургерите на Макдоналдс са доста буклучави, питките са сладки за калоричност, но пак не засищат /питайте всеки фен ма Макдоналдс/.
И още: бил съм в Лондон, ял съм им храната, не ми я хвалете, моля...
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.