С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 19 фев 2010, 16:45, 14383 прочитания

Сезонът на мандарините

Кризата внесе по-евтини цитрусови плодове

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Инфографика

Мъничко, оранжево, трудно се бели и киселее. Що е то? Мандарините, които ядете напоследък.
От няколко седмици по пазарите и магазините за плодове се появиха купчини мандарини, които на вид не се различават от всички останали сладки, малки, сочни продукти, които сме свикнали да ядем през зимата. Само че с първия опит за обелване идва и разочарованието - кората трудно се отделя от сърцевината на цитруса и често с нея си тръгва и част от него. И още - тези мандарини са леко кисели, парченцата им с мъка се делят едно от друго и яденето на плода е по-скоро предизвикателство, отколкото удоволствие.

Масовата поява на този странен плод, която съвпадна с блокадата на гръцката граница, първосигнално ни накара да свържем двете събития. Повече от половината внос на цитруси в България идва от Гърция (виж таблицата) и е нормално да си мислим, че след като границата е затворена, ядем плодове с друг произход. Оказва се, че киселите мандарини са дошли на пазара не заради блокадата на гръцките фермери, а по-скоро заради кризата.


Нещо като мандарини

Киселките оранжеви плодове всъщност са мелез между мандарина и портокал. Имат си и име - сорт минеола. Те са по-сочни от другите, но и с по-трудна за белене кора. Затова са предпочитани за изстискване на фрешове, отколкото за ядене. Само че тази специфика не се знае сред потребителите и те купуват минеолата за ядене, разказа Валентина Стойкова, която е собственик на компанията за търговия с плодове "Валентинес М".

По принцип най-популярната и харесвана мандарина в България е клементината, каза управителят на "Кони селект фрухт" Стефан Митов. В по-малки количества се продават ортаник, фремонт и др.
Клементината се бере и внася в България от есента, а сезонът й свършва през януари-февруари. Тази година сезонът й е свършил по-рано и затова е започнала да се изчерпва от борсите още през миналия месец, казаха търговци. С намаляването на количествата се е качила и цената й и ако през сезона е струвала около 1 лв. за кг на едро, то в края на реколтата цената й се вдига до 30%.



С изчерпването на клементината търговците започват да продават нейни заместители. Единият вариант е да я сменят с испанска клементина, която обаче е по-скъпа най-малкото заради транспортните разходи. Преди около седмица цената на едро на испанската клементина беше около 3 лв., каза Митов.

Другият вариант е именно минеолата, която е с до 10-15% по-ниска цена на едро от останалите сортове. Тя всяка година се продава в България, но тази година - в по-голям обем. Това се случва заради двете причини - по-ранното изчерпване на клементината и стремежа на пазара да се предложи по-евтин продукт.
"Испанската клементина е по-добра, но и по-скъпа. Предлагането на минеолата е отговор на кризата", обобщи ситуацията Стефан Митов.

Пазар надолу

Основният внос на мандарини в България идва от Гърция и Турция (виж данните). Затова тази година, макар и частично, бизнесът беше затруднен и от блокадата на гръцката граница. Тя продължи около месец, което принуди вносителите да търсят заобиколни пътища. Помогна ни това, че работи граничният пункт при Гоце Делчев, каза един от управителите на "Суперфрут" Ивайло Петров. Други вносители съобщиха, че са организирали транспорта си по заобиколни пътища, като това натоварва транспортните разходи.

Според Валентина Стойкова спадът в продажбите тази година е поне 30% спрямо миналата зима. И основната причина е, че клиентите са започнали да гледат на мандарините като на луксозна стока.
А за тези, които продължават да купуват, питайте предварително дали мандарините стават за ядене или за студен фреш.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Халите 2020: Ресторанти, барове и фермерски храни 2 Халите 2020: Ресторанти, барове и фермерски храни

Motto и Spaghetti Kitchen, Manzo, Forno Cipollini, La Bottega, Mediterraneo, 33 Гастронавти, By The Way, Memento и др. са сред обектите, с които собствениците на сегашния пазар преговарят

13 дек 2019, 1695 прочитания

Любимата пица на София 1 Любимата пица на София

Успехът на малката пицария Franco’s в центъра на града се крие в качествените продукти, добрата цена и бързото обслужване

13 дек 2019, 4862 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Ритейл"

Седмичен бюлетин с най-важното от ритейл сектора

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ритейл" Затваряне
Франсис Амп и Жан-Люк Транкар: Никой чужденец няма да дойде за ски ваканция на Витоша

Още от Капитал
Букурещ - по-големият офис събрат

Румънската столица има по-ликвиден пазар, повече инвеститори и по-големи наематели

Новите владетели на "Булсатком"

Водещият тв доставчик има нова акционерна структура, в която присъства един от големите инвестиционни фондове - BlackRock

Песимизъм печели, оптимизъм - губи

Създаването на къс ETF фонд върху SOFIX отваря възможност за печалби при падащ пазар

В къщата на тайните търгове

In-house възлагането на обществени поръчки у нас се използва по странен начин на ръба на закона и за внушителната сума от над 3 млрд. лв.

Не без сестра ми

Режисьорката Светла Цоцоркова за втория си пълнометражен филм "Сестра", който трупа награди преди българската премиера

20 въпроса: Даниел Ненчев

Телевизионният водещ издаде "Идеи без граници", първата си книга

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10