Burger King на квадрат

Собственикът на "Александра груп" и кината "Арена" Стефан Минчев влиза в нов бизнес - със заведенията за бързо хранене.

Burger King на квадрат

Собственикът на кината "Арена" инвестира в заведения за бързо хранене

Зорница Маркова
22860 прочитания

Собственикът на "Александра груп" и кината "Арена" Стефан Минчев влиза в нов бизнес - със заведенията за бързо хранене.

© Надежда Чипева


Един бургер с две лица. Така изглежда бизнесът на Burger Кing в момента в България. Американската компания, която е сред водещите вериги за бързо хранене и е най-големият конкурент на McDonald's в световен мащаб, вече има два основни представителя за страната. Марката отвори първите си заведения тук преди две години заедно с AmRest - дъщерно дружество на едноименната полска компания. Сега право да продава продуктите на Burger Кing има и "Синема ентъртейнмънт", част от собственика на кината "Арена" - "Александра груп".

С това на пазара се заформя интересна тенденция: една и съща верига да има два или повече представители. Това е все още непознат бизнес модел, при който компаниите, от една страна, са конкуренти, но, от друга, могат да бъдат и партньори.

Първият Burger King в България

Веригата отвори първите си заведения много по-късно след основния си конкурент McDonald's. Това се случи чак през 2008 г., или близо 15 години след съперника си. Обяснението за това е, че McDonald's е компания, която често стъпва на рискови пазари. Когато марката дойде в България, средата беше нестабилна, но с голям потенциал. Не случайно веригата с червено-жълтото лого беше един от първите символи на демокрацията и западната култура.

Друга е стратегията на Burger King - веригата стъпва в местата, които се определят за по-зрели и развити. През 2008 г. пазарът вече имаше тези характеристики.

Компанията, която отвори първите заведения на Burger King в България, е AmRest. Полското дружество има интересна история. Смятана е за една от големите вериги заведения в Централна и Източна Европа и освен че е представител на няколко международни марки, има и свои. В България AmRest влезе както с Burger King, така и като втори франчайзополучател на KFC. Първите ресторанти на Burger King бяха в "Сити център София" и в "Мол Варна".

Последователят

Втората компания, която ще развива марката в България е фирма, част от групата на "Александра" и кината "Арена". Ако сега отидете в новия The Mall и си купите сандвич от Burger King, той ще е именно от новия получател на франчайзинговите права. Компанията е подписала договора с базираната в Германия Burger King Europe, която може да отдава права за другите страни в региона, през пролетта. Първите контакти са били направени през лятото на 2009 г. и след серия от срещи и проучване на възможното партньорство се е стигнало до договор.

Освен в The Mall компанията ще развива марката за бързо хранене и в двете си кина "Арена" в София. "Имахме идея още от 2005 г. да съвместим на едно място кината със световен бранд за бързо хранене. Канили сме и други марки да направят ресторанти, но накрая се реализира с Burger King", разказа генералният мениджър на "Синема ентъртейнмънт" Иво Миликин. За момента компанията ще се концертира в разработването на тези проекти, а след това при удобна възможност ще отваря и нови заведения.

Двама на един пазар

Моделът с Burger King не е напълно нов за България. Същото се случи и с представителството на KFC. Веригата от дълги години беше развивана от българската "Самекс", а през 2007 г. вторият с права за KFC стана AmRest. Това обаче са само първи примери на един модел, който тепърва се очаква да се развива. Причината е, че много от големите западни вериги предпочитат да диверсифицират между представителите си в различните пазари, вместо да концентрират зависимостта си в ръцете само на един. Логиката е, че по този начин една голяма марка хем предоставя възможността за бизнес на партньорите си, хем им създава конкуренция и стремеж за самодоказване. В това начинание собствениците на правата подпомагат партньорите си в логистичната дейност и с ноу-хау. Така например една и съща фирма доставя храните за Burger King и на AmRest, и на "Самекс".

От гледна точка на фирмите, които получават правата, казусът е двустранен. Когато две компании трябва да развиват една и съща марка на даден пазар, те трябва много повече да се съобразяват не само с конкурентните вериги, но и с този, който отваря ресторанти под същия бранд. Сблъсъкът може да бъде на различни нива: при намирането на персонал, при наемането на търговски площи или дори при привличането на клиенти. Източник на вестника от пазара на имоти разказа, че вече има случаи, при които представителите на една и съща марка са се конкурирали за едно и също заведение. "Когато единият прояви интерес към дадена локация, често пъти и другият се включва в съревнованието", твърдят източниците ни.

Наличието на две фирми с една и съща марка може да има ефект и върху лоялността на клиентите. Ако потребителят се разочарова от заведенията на единия представител, той ще изгуби доверието си към целия бранд, а не само към този ресторант.

Само че не са малко и позитивите. Стига компаниите да знаят как да се възползват. Като начало те биха могли да постигнат съгласие помежду си в кои региони да развиват мрежата си. След това биха могли да организират съвместни маркетингови и рекламни инициативи, от които ще увеличават лоялността към цялата марка.

Иво Миликин разказа, че заедно AmRest, който им е и конкурент, и партньор, са организирали съвместна кампания с детски менюта. Към тях е имало играчка от актуален в момента филм. Ефектът е бил и за двете компании, но срещу по-малко усилия за всяка поотделно.

Всъщност дублирането на представителите за даден пазар не е ноу-хау само в бизнеса с храни. Случва се и при търговията с друг вид стоки като облекла и обувки. Прави се на пазари, за които се смята, че са достигнали фаза на някаква зрялост, но в същото време имат потенциал още да растат. Така че развиването на схемата "една марка, две фирми" може да се приеме за добър знак за българския пазар.

Бизнесът на веригата за бургери

В Burger King винаги са се опитвали да излязат от сянката на далеч по-големия си конкурент McDonald's. Нетната печалба на групата за 2009 г. достигна 200 млн. долара при приходи от 2.54 млрд. долара, докато на McDonald's само нетната печалба е над 4 млрд. долара.   

Burger King е публична компания, в която по 25% държат фондовете за дялово инвестиране TPG Capital, Bain Capital и Goldman Sachs Capital Partners. В края на 2009 г. веригата обяви, че има над 12 000 заведения в 73 държави, от които 66% са в САЩ. Отвъд океана компанията дава франчайзингови лицензи за всеки магазин, докато в Европа и останалия свят ги дава на държава или регион. 

Един бургер с две лица. Така изглежда бизнесът на Burger Кing в момента в България. Американската компания, която е сред водещите вериги за бързо хранене и е най-големият конкурент на McDonald's в световен мащаб, вече има два основни представителя за страната. Марката отвори първите си заведения тук преди две години заедно с AmRest - дъщерно дружество на едноименната полска компания. Сега право да продава продуктите на Burger Кing има и "Синема ентъртейнмънт", част от собственика на кината "Арена" - "Александра груп".

С това на пазара се заформя интересна тенденция: една и съща верига да има два или повече представители. Това е все още непознат бизнес модел, при който компаниите, от една страна, са конкуренти, но, от друга, могат да бъдат и партньори.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща


4 коментара
 • 1
  wds23355772 avatar :-|
  wds23355772

  "Веригата отвори първите си заведения много по-късно след основния си конкурент McDonald's. Друга е стратегията на Burger King - веригата стъпва в местата, които се определят за по-зрели и развити. През 2008 г. пазарът вече имаше тези характеристики."

  Причината за това Бургер кинг да отвори първото си заведение у нас чак 2008г. е тази, че една г-жа от варна се беше усетила и бе регистрирала марката както и логото й. И за да стартират американските бургери трябваше или да й платят колкото и хареса или да се преименуват!

  Не е лошо да внимавате какво пишете, Капитал ;)

 • 2
  mickey_mouse avatar :-|
  Mickey Mouse

  КФЦ е много зле в Мол София който е на АмРест. От дрга страна Самекс е друго, нещата са много по-вкусни!

 • 3
  stoli4anin avatar :-|
  stoli4anin

  хахахахахахаха , какво има да се коментира по тия Fast Food-франчайзи не ми е ясно!
  като те са любимо място само на нашите любими парвенюта - още 1 доказателство за БГ простотията. В цял свят в тези вериги се хранят само бедните хора , защото е евтино. в България простите хора с много пари, защото е фешьан , в Мола на 1 крачка от киното и още 10 от джипарата която са паркирали у паркинго :D :D :D
  всеки път като ми се случи да си взема на 3-4 месеца 1 път сандвич от тези вериги и на другия ден тоалетната ми чиния ми е обидена за това , което й причинявам :)

 • 4
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  За Бургер Кинг е така-даже се съдиха...ха-ха...и не можаха да се разберат за логото.А иначе те искаха още преди МакДоналдс да стъпят у нас!Сега дали са се разбрали?Искаха им 10 милиона май-такова нещо четох някъде..а КФС като фалира в Пловдив след 3 месеца въобще градът не е загубил...кво толкова!?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал