От полето до борсата

Зърнопроизводителите не очакват ценови сътресения през тази година

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Иска ни се цените да са високи, но това едва ли ще стане", казва Николай Кирилов, председател на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област. Жътвата вече е към края си, а след тежкия труд по прибирането й в ежедневието на производителите се появява вторият важен етап от цикъла – търговията. Още е рано да се каже дали цените ще бъдат нагоре или надолу, но като че ли е по-вероятно българското зърно да не достигне стойностите от предходната година. За сметка на това реколтата е по-качествена, което означава, че потребителите ще купуват по-хубав хляб. Цената му естествено отново е обект на интерес и спекулации, но е ясно, че ако има поскъпване, то ще се дължи основно на покачването на цените на горивата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mihomen avatar :-|
    mihomen
    • - 6
    • + 6

    "Цената на зърното се формира на борсата, а не на вътрешния пазар, и качеството не е от особено значение за международната търговия"
    Това си е самата истина!
    Лошото е че хубавата българска пшеница се изнася, а се вкарва лошо качество и консумираме лош на вкус хляб!
    Еййй...преди 20г. сиспомням, как ухаеше на прясно изпечен хляб от селската фурна...страхотен на вкус! :)

    Нередност?
  • 2
    jj avatar :-|
    J.J.
    • + 3

    http://www.bloomberg.com/news/2011-08-03/russian-wheat-production-may-rise-to-54-million-tons-usda-says.html Цената ще пада тази година :) Но от друга страна има и такива новини: http://www.agrimoney.com/news/aggressive-bid-wins-romania-wheat-sale-to-egypt--3441.html

    Нередност?
Нов коментар