Абонамент за био

Моделът на солидарно земеделие е основият инструмент за продажба на органична продукция в САЩ

Събота, слънце и свежи зеленчуци. Органичната храна има своите клиенти и в САЩ
Събота, слънце и свежи зеленчуци. Органичната храна има своите клиенти и в САЩ
Събота, слънце и свежи зеленчуци. Органичната храна има своите клиенти и в САЩ    ©  Зорница Маркова
Събота, слънце и свежи зеленчуци. Органичната храна има своите клиенти и в САЩ    ©  Зорница Маркова
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Преди 20-30 години хората си мислеха, че като им продаваш органична храна, ти им предлагаш марихуана. Години наред това беше една от най-сериозните пречки пред нас." Сега Джоан Норман и съпругът й Дрю са едни от най-големите производители на органични зеленчуци и плодове в Мериленд. Правят приличен семеен бизнес с  годишен оборот от около 1 млн. долара, от който 10% им остава като печалба. Имат около 2 хил. семейства, на които всяка седмица продават продукцията си.

Причината бизнесът на семейство Норман и тяхната ферма One Strew Farm да са успешени, е, разбира се, в усилията, които влагат в производството, обработването, засаждането и събирането на реколтата. Само че трудът и инвестициите не са достатъчни, за да бъде бизнесът печеливш. Често пъти успехът се пречупва в момента, в който продуктът трябва да стигне до потребителите. В случая на семейството от Мериленд и този проблем е решен.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    atropin avatar :-P
    atropin
    • - 4
    • + 10

    Био храна и био трева!

    Нередност?
  • 2
    jj avatar :-P
    J.J.
    • + 8

    До коментар [#1] от "atropin":

    И аз това си помислих :) Как ли точно тревата им е навредила на имиджа, най-много да го подобри :)

    Нередност?
  • 3
    garga_ro6ava avatar :-|
    A.K
    • - 9
    • + 8

    Много хубав модел на работа, но лошото е че това солидарно земеделие почти няма шанс да проработи в България.Българите, дори и да имат възможност ( финансова), нямат култура за консумиране на био зеленчуци.Няма я голямата печалба като при прекупвачите на конвенционалните зеленчуци и така биото става неприемливо за разработка на бизнес.

    Нередност?
  • 4
    moreni avatar :-|
    moreni
    • - 1
    • + 4

    Страхотен почин! Струва си поне да се опита в България.

    Нередност?
  • 5
    arimancer avatar :-|
    zeromancer
    • - 6
    • + 3

    До коментар [#3] от "A.K":

    Жалко е, че си прав.

    Нередност?
  • 6
    rozablue avatar :-|
    rozablue
    • - 2
    • + 10

    Биохрана? А каква може да бъде храната друга,освен био?
    Българските села са занемарени,земята пустее ,но говорим за "биохрани" и това по магически начин променя нещата. Това е нещо, което семейство норман трябва да произведе и да ни изпрати до вкъщи.

    Нередност?
  • 7
    areta avatar :-|
    areta
    • - 4
    • + 5

    Мислех, че това са шменти-капели и няма разлика, но съм грешала. В къщи имаше 2 пакета лук: еко и обикновен. Обикновеният започна да гние след 2 седмици и трябваше да го изхвърля на третата, еко-то си е добре и си го ползвам. Подобно нещо забелязах и при картофите: обикновените прораснаха, еко-то не.

    Нередност?
  • 8
    jj avatar :-P
    J.J.
    • - 2
    • + 13

    До коментар [#7] от "luda_krava":

    То естественото е да гният и да прорастват, не обратното :) Екото явно не е било мн еко...

    Нередност?
  • 9
    areta avatar :-|
    areta
    • - 1
    • + 9

    До коментар [#8] от "J.J.":

    Абе и аз си мислех, че трябва да е точно обратното, ама на, не е.

    Изобщо оказа се, че конвенционалните зеленчуци са капризни откъм съхранение и трябва задължително да се пазят на студено. Докато еко-то на външен вид не го докарват много, дребнички, едни такива смотани, ама се оказаха по-държеливи. Само доматите правят изключение - обикновените седят в хладилника със седмици и нищо им няма.
    Едно време си спомням пра-баба ми живееше в къща, нямаше хладилник и си пазеше продуктите в мазата или в килера - там висяха плитки с лук и чесън цяла зима. Сега пробвай да запазиш китайски чесън за толкова време - или се спаружва, или мухлясва.

    Нередност?
  • 10
    rkirov avatar :-|
    rkirov
    • - 1
    • + 6

    Я сега да се върнем на реалността , и да си представим , как някой дава на някой предварително пари за ЕКО (каквото и да значи това защото да отгледаш такива продукти , то те трябва да ръстът на Луната , понеже през земната кора е едно цяло и не можеш да спреш нито дъждове нито подземни реки ) в България или дори коя да е друга балканска държава . СУПЕР !!! Ама няма да стане. Дайте да си говорим за реалните пазари и нива на търговия в нашата геолокация . Америка за американците и аз лично не мисля , че техните икономически модели са приложими на100% при нас .

    Нередност?
Нов коментар