Люта битка

Пазарът на лютеница се оценява на около 90 млн. лв.

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Домати, чушки, патладжан. Плюс олио, захар, сол и подправки. Това е класическият състав на традиционната българска лютеница. В последните години обаче в търсене на бързи печалби и в отговор на натиска за ниски цени много производители използват Менделеевата таблица вместо зеленчуци. Това изкривява продажбите и отблъсква купувачите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
33 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zamen avatar :-|
    Чарли
    • + 63

    И аз бях от хората които смятаха, че не е нужно да се прави зимнина (в частност - лютеница) в домашни условия и да купувам от българските производители, но откакто едно забравено в хладилника бурканче което не хвана плесен дори след 4 месеца - реших че от домашно приготвените зимнини по хубаво няма, а производителите на Е-ментета да вземат да се снимат.

    Нередност?
  • 2
    dreamboxer avatar :-?
    hypercube
    • - 1
    • + 66

    На Олинеза не съм видял нито една лютеница, в която да няма нишесте. А защо във въпросните интервюта никой не засегна темата за китайското доматено пюре дето се блъска в лютениците с "традиционна рецепта". Искаме българска качествена стока и искаме да не се бъзикат със състав, произход на суровините и рецепти. Плащаме си! Толкова ли е трудно да се направи ?

    Нередност?
  • 3
    volrath avatar :-P
    volrath
    • - 14
    • + 24

    До коментар [#2] от "dreamboxer":

    Да.Толкова е трудно, защото печалбите им от тея 3 лева на кило няма да са 2.50, ако вземат да ви угодят на вас!!!Аман от наглеци!!!

    Нередност?
  • 4
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • - 8
    • + 18

    Чувал съм, че айвар произведен в България се продава на доста места в Европа, дори съм си купувал такъв на Софко в Едека. А колкото и да обясняват някои хора как "Друго си е лютеницата", айварът е също толкова вкусен - прилича на едро смляна домашна лютеница.

    До коментар [#1] от "zamen":

    Не е икономически ефективно човек сам да произвежда лютеница в домашни условия. Не говоря за качество разбира се, говоря за цена.

    На човек със заплата над средната, бурканите затворени вкъщи ще му излезнат златни.

    Нередност?
  • 5
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • + 43

    До коментар [#4] от "NPaine":
    Зависи как смяташ.По цени от тази есен / 15кг чушки , 10 кг домати, 5 кг патлажан , олио / средната цена на килограм излиза около 4,50 лв.Вярно , че е трудоемко , но все пак приготвяш храната си и няма никаква химия.Няма лютеница на пазара , която да се сравнява с домашната. Не коментирам случаите , когато продуктите са собствено производство.Произведенит зеленчуци в селските градини са с неподражаем вкус и отдавна са си био.Криви , с различини големина , но вкусни.

    Нередност?
  • 6
    dravalanche avatar :-|
    DrAvalanche
    • + 40

    Не е въпросът в цената, а във вкусът. Все още не съм срещал по-добра от домашната лютеница.

    Нередност?
  • 7
    demonoid avatar :-|
    demonoid - чао тирани!
    • - 1
    • + 35

    Учудва ме, че производителите оценяват домашното производство само по параметър "икономическа обоснованост". Ами изгодно ми е, дори и да плащам електричество, при условие че принципно лютеницата се вари в голямата тава на огън. Няма по-истинска и по-вкусна от домашната. Не съм опитвал лютеница дори и във високия ценови клас, която да има вкус като домашната.
    По-горе в статията се казва, че лютеницата било домати и пипер. И можело още моркови и тиква. Ами патладжана къде го забравихте? ;)
    Действително "Митак" правят добра лютеница за цената си, която спокойно може да се нареди до тези от т.нар."висок клас".

    Нередност?
  • 8
    chet avatar :-|
    Cvetan Harizanov
    • - 23
    • + 13

    Сложи и минимум два надника по 50 лева и става по 8 лева за килограм.
    Защо никога не смятате труда който влагате в производството в домашни условия?

    Нередност?
  • 9
    demonoid avatar :-|
    demonoid - чао тирани!
    • - 2
    • + 46

    Защото трудът е удоволствие. Особено когато си правиш кефа - произвеждаш уникален по вкус и неповторимост продукт. Къде по-лесно е да отидеш до магазина и купиш поредното пюре. Или сте от хората, които вярват, че в лютеницата се слагат "най-красивите и вкусни домати" и "най-червеният, узрял и прав пипер"?

    Нередност?
  • 10
    thetheacher avatar :-|
    The.Teacher
    • + 17

    И на мен не ми се вярваше, че мога от магазина да си купя лютеница и тя да е с вкуса на домашна, но преди 1 месец си бях купил филикон едросмляна, или нещо подобно беше, и на вкус беше много добра. Но наистина си е тото да купуваш при условие, че има 50-60 вида.

    Нередност?
Нов коментар