Походът на супермаркетите

Походът на супермаркетите

Въпреки свитото потребление търговските вериги продължават експанзията си, но едновременно с това ще закриват губещите си обекти

20018 прочитания

© Мария Съботинова


Експанзията на модерната търговия – хипермаркети, супермаркети, квартални магазини, дрогерии ще продължи и през следващите години. Едновременно с откриването на нови обекти обаче фирмите ще продължат да закриват и недостатъчно ефективни стари. Това показа допитване на "Капитал Daily" до представители на бизнеса и анализатори. Сега търговските вериги имат около 34% пазарен дял, а прогнозите са, че дяловете на модерната търговия и традиционната – кварталните магазини с една каса, ще се изравнят. 

Още 700 модерни магазина

Данните на анализаторите от Planet Retail показват, че в България има 1900 хипермаркета, супермаркета, дрогерии и т.н. - представители на т.нар. модерна търговия. Прогнозите са, че броят на магазините ще расте с по 6-7% годишно и през 2016 г. този тип обекти ще бъдат вече 2600.

"Най-вероятно след няколко години съотношението ще е 50 на 50 модерна към традиционна търговия", прогнозира Кристоф Шулте от "МЕТРО кеш енд кери България".

Големите търговски вериги твърдят, че въпреки свитото потребление ще откриват нови магазини и през тази година. "Предстои откриване на хипермаркет Kaufland в град София - район "Слатина". Към момента се строи хипермаркет в Бургас и предстои изграждане на още един в Пловдив", съобщиха от търговската верига. Lidl, Billa и "Фантастико" ще продължат експанзията си, без да уточняват обаче колко точно обекта ще открият през годината. Очаква се и Carrefour да открие нови магазини – в София и Плевен. Поне 15 нови магазина трябва да отвори тази година Piccadilly, целта на "Т-маркет" е да добави още 14 обекта към сегашните 42, а CBA планира да отвори поне 5.

Начало на оптимизацията - Piccadilly

В същото време обаче търговските вериги ще закриват губещите си магазини и тези, от които не печелят достатъчно. Преди десет дни белгийската Delhaize Group обяви, че ще затвори 6 от магазините си в България, като първите два вече не работят - тези в Ямбол и на Пешеходния мост в Пловдив. Piccadilly излиза от градовете Русе, Стара Загора и Ямбол. Форматът на хипермаркет "Темпо" също няма да съществува и бъдещето на магазина в София засега е неясно.

"Това е началото на процеса на оптимизация в България", каза пред "Капитал Daily" Милош Риба – старши анализатор в консултантската компания Planet Retail, която прави анализи за пазара на търговия на дребно в света (виж интервю с Милош Риба). По думите му новият собственик на търговската верига Delhaize Group ще затвори и някои от придобитите магазини от Delta Maxi Group и в Сърбия.

Затваряне на едни, отваряне на други

Търговската верига CBA също ще затвори някои от обектите си, но ще открие поне пет други магазина от формата удобен квартален магазин. "Магазини, които не отговарят на определени показатели, е възможно да бъдат преместени на нови локации, което е нормална практика на всяка голяма верига", каза Ивайло Маринов - изпълнителен директор на "ЦБА асет мениджмънт". Веригата има 46 собствени магазина и 80 магазина на франчайз. "Някои от нашите магазини са наети от собственици, които оптимизират дейността си или я преустановяват", призна Маринов. Според него процесът на оптимизация не е спирал по отношение на малките вериги и единични магазини.

След като Lidl придоби веригата Plus в България, два от купените над 20 магазина не бяха ребрандирани и повече не отвориха – тези в градовете Левски и Севлиево. "Магазинът в Левски ще го закрием, защото градът е на около 20 км от Павликени, където ще запазим магазина си", обясни тогава управителят на "Лидл България" Милена Драгийска-Денчева.

Нормален процес

Оптимизацията на търговските вериги по света е нормален процес. Те масово затварят малък брой обекти и откриват нови, като обикновено крайният брой на магазините им расте. В България обаче оптимизацията започва още по времето на силната експанзия на търговските вериги. Данните на Националния статистически институт за третото тримесечие на 2011 г. показват, че потреблението на храни у нас не намалява в сравнение с година по-рано, но и не расте. Това обаче не спира инвеститорите, чийто интерес към пазара продължава, защото България все още разполага с по-малко супермаркети на глава от населението в сравнение с по-развитите европейски страни. 

"Фантастико", Илия Гешанов, директор "Експанзия и развитие": Няма да затваряме магазини

Интересуваме се от всички нови възможности за отваряне на нови обекти. Дали бихме направили магазин на метростанция, като същевременно инвестираме в доизграждане на метро, все още не мога да кажа, но звучи интересно. Всичко е въпрос на обсъждане и зависи от размера на инвестицията. Не планираме затваряне на магазини. От 20 години сме на пазара и не сме мислели досега да правим такова нещо. Дали ще започне процесът на оптимизация – всяка търговска верига сама трябва да си прецени.

Ивайло Маринов, изпълнителен директор на "ЦБА асет мениджмънт": Ще преместваме обектиТази година възнамеряваме да открием най-малко 5 обекта от типа удобни магазини в близост до клиента в градовете, в които основно сме развити. Търсим нови площи за наемане. Условията на пазара на недвижими имоти са много изгодни в момента за сключване на дългосрочни договори.

В същото време магазини, които не отговарят на определени показатели, е възможно да бъдат преместени на нови локации, което е нормална практика на всяка голяма верига. Някои от нашите магазини са наети от такива собственици, които оптимизират дейността си или я преустановяват.

През 2011 г. запазваме приходите си с минимален спад, което в условия на криза и усилено навлизане на конкуренция през 2011 г. считаме за успех. Там, където имаме магазини в непосредствена близост до дискаунтър, това се отразява на приходите ни, тъй като клиентите са едни. Ние оптимизираме дойността си и залагаме на фреш артикулите ни - прясно месо, кулинария, плодове и зеленчуци, прясна риба и др.Гергана Маринова, консултант – изследовател в "Потребителски панел" в GfK: Българите пазаруват по-малко стоки, но по-често

Потреблението на българските домакинства бележи ръст от 2.9% през последната година (до ноември 2011 г. спрямо съответен предходен период), измерено в изразходвани средства. Успоредно с това покупната цена в категорията бързооборотни стоки нараства с 4%. Тенденцията е към нарастване на честотата на пазаруване за сметка на количеството на покупка.

Форматите, които показаха успешно развитие за последния годишен период, що се отнася до крайно потребление на българските домакинства, са хипермаркети, харддискаунтъри и минимаркети, които са на самообслужване от клиентите, като например Piccadilly Express. Те са основният фактор, който води до ръст в дела на модерната търговия, привличайки повече купувачи с голям интензитет на покупка. Харддискаунтърите се открояват с най-значителен ръст в пазарен дял и доказаха, че това е един успешен формат, който променя както търговията на дребно, така и навиците на потребителите. За дванайсетте месеца до ноември 2011 г. дискаунт веригите привличат близо 68% от българските домакинства, като средно на всяко се падат около 20 покупки за този период. Като пряк резултат от тази динамика се отличава ръстът в дела на собствените марки на търговските вериги – до ноември 2011 г. потребителите отделят 10.6% от своите разходи за такива продукти.

С оглед на тенденцията до момента очакванията са свързани с развитие на модерната търговия, главно дължащо се на ръста в пазарния дял на харддискаунтърите и хипермаркетите (основно Kaufland и Carrefour), което от своя страна безспорно ще се отрази положително на развитието на собствените марки.

Експанзията на модерната търговия – хипермаркети, супермаркети, квартални магазини, дрогерии ще продължи и през следващите години. Едновременно с откриването на нови обекти обаче фирмите ще продължат да закриват и недостатъчно ефективни стари. Това показа допитване на "Капитал Daily" до представители на бизнеса и анализатори. Сега търговските вериги имат около 34% пазарен дял, а прогнозите са, че дяловете на модерната търговия и традиционната – кварталните магазини с една каса, ще се изравнят. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща


25 коментара
 • 1
  rainbou1 avatar :-(
  rainbou1

  Докато не започнем да откриваме заводи вместо магазини, нищо добро не ни очаква

 • 2
  galosh avatar :-P
  Галош

  Експанзията на модерната търговия – хипермаркети, супермаркети, квартални магазини, дрогерии ще продължи и през следващите години?!
  Търговията да не започва за теб от няколко години, че си се изпраскала с този факт?! Ех, Боже!

 • 3
  alex052 avatar :-|
  alex052

  Лъскави магазини,дрогерии ............да но са собственност на чужди фирми.Следователно от и без това бедната ни държава излизат пари.А какво произвеждаме?.............Защо ми се струва,че освен,че живеем като персонаж на Костурица скоро икономиката ни ще има следния модел:

  Малък град в Южна Франция. Ваканционният сезон е в разгара си, но тъй като вали бизнесът е замрял. Всички за в дългове.
  За щастие един богат руски турист пристига във фоаето на малкия местен хотел. Поръчва си стая и слага 100 евро на рецепцията, взима ключа и отива да инспектира стаята на горе по стълбите на третия етаж.


  Хотелиерът взима банкнотата и се втурва към касапина, на който дължи 100 евро.... Касапинът взима парите и бяга при доставчика на месо на едро, за да плати дълга си. Доставчикът на едро се втурва при земеделския производител, за да му върне 100 евро за прасетата, които е взел от него преди време. Фермерът триумфално дава 100 евро на местната проститутка, която го обслужва на кредит. Проститутката бързо отива до хотела, тъй като дължи на хотелиера за използвана стая, в която забавлява клиентите си и слага на тезгяха 100 евро и си тръгва.


  В този момент богатият руснак слиза до рецепцията и обявява, че стаята не го задоволява взима 100-те евро и си тръгва.
  Никой не е е имал печалба, но всички вече нямат дългове.

  Това се казва икономика!

 • 4
  galosh avatar :-P
  Галош

  До коментар [#3] от "Николай Александров":
  Отлична илюстрация!

 • 5
  galosh avatar :-?
  Галош

  А, сетих се, модерната търговия май имаше нещо общо с интернет или нещо такова беше!

 • 6
  europeycho avatar :-P
  еuroГаньо

  Не ще да е много модерна тази търговия, щом по Тошово време е имало такива формати- ЦУМ, РУМ, Детмаг, Универмаг, Супермаркет и пр.Дядо много се смя на написаното;)

 • 7
  galosh avatar :-P
  Галош

  До коментар [#6] от "еuroКризчо":

  Имало, имало, обаче по селата квартални магазини не е имало, то и сега може да няма, не знам!

 • 8
  redor10 avatar :-|
  stog

  До коментар [#3] от "Николай Александров":

  Измислен пример от учебниците, които ни докараха до тук.
  Чиста теория, а чаровната особеност на практиката е, че тя съществено се различава от теорията.
  Животът винаги е по-интересен от теорията за него.

 • 9
  mto avatar :-P
  mto

  До коментар [#3] от "Николай Александров":

  Чете Дянков всичкото това и подсмърча... "Ех, ако ги бяхме обложили всички тези с 20% ДДС..."

 • 10
  peshokev avatar :-P
  peshokev

  До коментар [#3] от "Николай Александров":
  Радвай се, че не ти вземат пари за откриването на магазините. Никой никого не принуждава да пазарува от тях, а едва ли някой би предпочел кака Пена от КООП-а.
  Не малка част от междуфирмената задлъжнялост в БГ се дължи на това, че "хотелиерът" и да вземе стоте евро, пак няма да се разплати с кредиторите си...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Save Our Sales*

Save Our Sales*