Новият брой: Пътят към Европа
Close

Хедж фондовете купуват най-много акции от 2010 г. насам

Хедж фондовете започнаха да залагат на поскъпване на акциите, което обаче може да им коства скъпо при нов спад на пазарите

Оживлението на пазарите може да е измамно, предупреждават някои анализатори
Оживлението на пазарите може да е измамно, предупреждават някои анализатори
Оживлението на пазарите може да е измамно, предупреждават някои анализатори    ©  Reuters
Оживлението на пазарите може да е измамно, предупреждават някои анализатори    ©  Reuters
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

През последните пет месеца хедж фондовете в САЩ са започнали да се отказват от "мечите" залози и изкупуват акции с най-бързия темп от две години насам, съобщи Bloomberg. Индексът, измерващ пропорцията на залозите за поскъпване на акциите, е нараснал до 48.6 пункта миналата седмица от 42 в началото на ноември, показват данните на International Strategy & Investment Group. Това е най-голямото увеличение от април 2010 г. От октомври насам индексът S&P 500 е нараснал с 27%, за което допринасят както добрите икономически показатели, така и стремежът на мениджърите на фондове да се придържат в крак с възходящите тенденции.

Според "биковете" на пазара фондовете са източник на средства, който може да да повиши още повече фондовите пазари. По-песимистичните играчи на пазара обаче отбелязват, че активите са се оскъпили твърде много и твърде бързо, като същевременно икономическия растеж остава бавен и потенциалните купувачи намаляват. "Подобрената икономическа перспектива ме окуражава постепенно да увелича експозициите към акции. Промяната настъпи постепенно в началото на октомври", коментира Бартън Бигс, основател на хедж фонда Traxis Partners LP.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 1

  Хедж фондовете, заедно с другите участници в стопански живот понасят болезнени щети от съвременна стопанска криза.

  Много от техните специалисти не осъзнават същността на сегашната държавна финансова грешка, поради която се развива съвременната световна стопанска криза, защото не отчитат разделение при парите – съответно на „Златни” и „Незлатни пари”.

  Прието е следното:

  1. „Златни пари”: Пари, които са реално обезпечени със злато или сходни на злато ценности, т. е. пари, които са различни от „Незлатни пари”.

  2. „Незлатни пари”: Пари, които не са реално обезпечени със злато или сходни на злато ценности, т. е. пари, които са различни от „Златни пари”.

  В съответно стопанство се ползват „Златни пари” и/или „Незлатни пари”.

  Животът доказа, че при развитие на човешката цивилизация – първо се ползват „Златни пари” и след това „Незлатните пари”.

  „Златните пари” са заменени, защото „Незлатните пари” са ПО-ПОЛЕЗНИ за пълноценно обществено развитие.
  Именно поради тази предпоставка днес масово се ползват „Незлатни пари” и това тяхно приложение ще продължи.

  Сегашният изключително важен световен стопански проблем е, че при съответната замяна при парите е запазен стария, от време със „Златни пари” начин на държавна финансово управление, който е НЕПРИГОДЕН за стопанство с „Незлатни пари”.

  Именно поради влияние от тази държавна финансова грешка - Хедж фондове допуснаха загуби за милиарди евро, като част от притежатели на гръцки държавен дълг.

  Пример: Ако Гърция бе подобрила своето държавно финансово управление и същото е ГОДНО за евро – сега гръцката държава щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и нейни кредитори няма да понасят болезнени щети за над 100 милиарда евро.

  Нередност?
Нов коментар