Малко борсов оптимизъм от Bloomberg
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Малко борсов оптимизъм от Bloomberg

Капитал/ Дневник

Малко борсов оптимизъм от Bloomberg

Информационната агенция постави България на трето място сред най-перспективните малки пазари

6760 прочитания

Капитал/ Дневник

© Капитал/ Дневник


Виетнам е лидер заради бурния си икономически растеж

Ако попитате някой брокер, анализатор или инвеститор какво се случва на българската борса в момента, най-вероятно ще ви каже "нищо" и ще е прав. Отговорът му за това какво ще се случва в бъдеще може би ще е подобен. Малко доза оптимизъм обаче вкарва една класация на агенция Bloomberg, публикувана в месечното й издание за март Bloomberg Markets. Според нея България е на трето място сред малките пазари с най-голям потенциал за печалба в дългосрочен период. Първо място в The Most-Promising Frontier Markets for Investors заема Виетнам, на второ е Саудитска Арабия. През последните години страната ни често е била в горната половина на подобни класации.

Какво означава това

Терминът Frontier Markets се използва за държави, чиито пазари са малки, с ниска ликвидност и слаба корелация с развитите борси. Българската е точно такава - за последните три години тя загуби 80% от стойността си, общата й капитализация е 11 млрд. лв., а дневните обороти рядко надхвърлят 1 млн. лв. По тази причина България например се следи от индекси като MSCI Frontier Markets Index, в които са държави като Румъния, Словения, Естония, Аржентина, повечето богати държави от Близкия изток, но и по-слаби азиатски икономики като Шри Ланка и Виетнам.

Тоест това са икономики с по-малки капиталови пазари, които са далеч от критериите за "възникващи" (Emerging Markets - където обемите и ликвидността са много големи) като Русия, Бразилия, Китай или Полша. В класацията на Bloomberg по тази категория първи е Китай, следван от Тайланд и Перу. Обикновено инвеститорите на Frontier Markets търсят висока възвращаемост в дългосрочен период.

"В общи линии подобни класации дават относителна показателност за посоката, но не и за движението. В тази връзка заеманото трето място от България е необходимо, но не достатъчно условие за движението (нагоре)", коментира финансовият анализатор Иво Толев и допълни: "Като цяло зад многозначителния термин Frontier Markets" се крият малки, трудни и неликвидни пазари, с условен вероятен потенциал. Kоличеството на заложените показатели не обхваща и не гарантира качеството на евентуалното бъдещо развитие."

Какви са критериите

За да изготви класацията, Bloombеrg е взел страните от индексите MSCI Frontier Markets Index и FTSE Frontier 50 Index, информация и прогнози на МВФ, Световната банка, "Трансперънси интернешънъл", както и свои финансови данни - за отношението цена/печалба на основните борсови индекси.

Класацията използва пет критерия - кумулативен растеж за 2012 - 2016 г., инфлация, ниво на държавния дълг, цена/печалба на основния индекс, стабилност на валутния курс и позиция в Doing Business на Световната банка. България се представя стабилно по всички показатели и затова заема трето място. Виетнам е лидер заради бурния си икономически растеж, посочват от Bloomberg.

Страните от Близкия изток обаче падат надолу заради високата им зависимост от износа на петрол. "Хубавото е, че е със значително по-голямо тегло в класацията са макроикономическите прогнози, касаещи инфлацията, ръста на БВП и процента на държавния дълг. По тези показатели България е всеизвестна в ЕС. За съжаление обаче процесите имат своята инертност (time gap) и за да бъде усетено това реално, е необходимо време", заяви Толев

Лека изненада

Като цяло представители на българския капиталов пазар са леко изненадани от позицията на България, но все пак я приеха добре. "Позицията на България сред перспективните пазари изглежда изненадваща предвид липсата на интерес от чужди инвеститори към страната. Класацията поставя в добра светлина държавите с потенциал за растеж и ниска инфлация, което ще доведе до значителни капиталови печалби за инвестициите. Това винаги е било водещо за привличане на капитали от чужбина, но стагнацията у нас в момента се дължи и на тежката бюрократична машина заедно с липсата на висок растеж", коментира Цветослав Цачев, който е главена анализатор на "Елана". Според него чуждите инвестиции и на борсата, и в страната като цяло ще скочат, когато икономиката покаже потенциала си, а не само се говори за него в доклад на МВФ.

Само класации не са достатъчни

Класацията взема предвид цялостната среда и условия за инвестиции в България, но очевидно не и особеностите на местния пазар като регулации, прозрачност, корпоративно управление, отношение към миноритарните собственици - все фактори, които в България са често са със съмнително ниво и ефект и които отблъснаха доста инвеститори през последните години.

"България може да работи единствено по подобрение на средата, в която се прави бизнес. Ние не сме рискови по отношение на зависимостта от износа на суровини, валутния курс или голям държавен дълг", заяви Цачев.

Иво Толев смята, че "потенциала на страната ни не бива да се обуславя от подобни финансови "малинки", а от реалния комфорт за парите на чуждите инвеститори. Докато такъв не бъде припознат от тях, класациите ще имат единствено условно ориентировъчна стойност за обещаващ пазар". Затова и според него остава надеждата, че след покоряване на първото място във Frontier Markets един ще преминем към следващото ниво на атрактивност – класацията за Emerging Markets.

Виетнам е лидер заради бурния си икономически растеж

Ако попитате някой брокер, анализатор или инвеститор какво се случва на българската борса в момента, най-вероятно ще ви каже "нищо" и ще е прав. Отговорът му за това какво ще се случва в бъдеще може би ще е подобен. Малко доза оптимизъм обаче вкарва една класация на агенция Bloomberg, публикувана в месечното й издание за март Bloomberg Markets. Според нея България е на трето място сред малките пазари с най-голям потенциал за печалба в дългосрочен период. Първо място в The Most-Promising Frontier Markets for Investors заема Виетнам, на второ е Саудитска Арабия. През последните години страната ни често е била в горната половина на подобни класации.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  bigman avatar :-P
  BGman1

  Иво Толев смята, че "потенциала на страната ни не бива да се обуславя от подобни финансови "малинки", а от реалния комфорт за парите на чуждите инвеститори.
  ===========
  Малки,малки но новинки...а по времето на комунетата бяхме на дъното на всички класации...трудно се излиза от блатото в която ни набута тройната...

 • 2
  bolderdash avatar :-|
  Balderdash

  "Първо място в The Most-Promising Frontier Markets for Investors заема Виетнам, на второ е Саудитска Арабия."

  В инфографиката на второ място е ОАЕ, а не Саудитска Арабия...

 • 3
  kolevbg avatar :-|
  Боби Колев

  Слабо място в анализа е очакването, че в БГ ще се инвестира чак когато икономиката докаже способностите си.

  Нищо такова не стана при предишния бум на имотите.

  Истинската причина е съвсем другаде и много по-проста: на Запад имаше икономическа еуфория и много много налични и евтини пари.

  При това положение Западът купуваше където и каквото му попадне.

  Същото ще стане и сега: и Америка и Европа прескочиха трапа и новият балон вече започна да се надува.

  Когато стигне до достатъчно големи пропорции ще се усети и рязко повишение на интересите на чуждестранните инвеститори в България.

  А родната икономика ще си върти още дълги години на празен ход.

 • 4
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  До коментар [#3] от "Боби Колев":

  Изказването ти е в духа, да чакаме някой, да дойде пак и да ни оправи.

  В този смисъл споделям мненето на Цачев:

  "стагнацията у нас в момента се дължи и на тежката бюрократична машина заедно с липсата на висок растеж", и че трябва да работим по подобряване на средата.

  Благополучието ни е в собствените ни ръце. Дори и да има нов цикъл на висок приток на капитали, ако средата не е достатъчно добра, те бързо пресъхват. Това трябва да е нашият извод от връхлетялата ни криза.

 • 5
  mapto avatar :-P
  mapto

  Ето ви и малко доза песимизъм от някой, който не седи на бюро на друг континент и все пак има наблюдения що за животно е БФБ и какво се случва с тези, които са толкова наивни да инвестират в олигархични пазари:
  http://www.investor.bg/blogosfera/363/a/bojkov-se-izsmia-na-zakonite-i-kfn,106790/

 • 6
  mapto avatar :-|
  mapto

  Проблемът на световната икономика е, че има прекалено много хора, които си мислят, че като видят числените показатели и вече познават определен пазар. Ама точно такива зайчета са най-сладки за обиране. За съжаление когато един такъв наивник загуби милионите на инвеститорите си, инвеститорът и бенефициентът му изчезват от сцената. Остава лошото име за пазара като среда. И с право - пазар, който позволява манипулации не трябва изобщо да влиза в радарите на глобалните инвеститори.

 • 7
  mapto avatar :-|
  mapto

  БФБ трябва да бъде продадена, за да излезе от порочните методи на управление, типични за тоталитаризма. Основен елемент в тези порочни методи е целенасочената некомпетентност.

 • 8
  baletlnetpepas avatar :-|
  Автор

  До коментар [#1] от "BGman1":

  Боже, вземи си верисиите!

 • 9
  kolevbg avatar :-|
  Боби Колев

  До коментар [#4] от "Neyk":

  Изобщо не е в този дух изказването ми.

  За България има само един път в близко бъдеще и това е боксова круша на големите сили.

  За Българите има само един път на просперитет и той минава през кажи-речи коя да е граница на страната.

  Изключения, разбира се, ще има, но те само ще подчертаят правилото.

  България е твърде малка и твърде увредена за да може да се оправи сама.

  Това не е песимизъм. Това е реализъм.

  Както казах, следващата глътка въздух ще дойде като резултат от икономическия балон в Западна Европа и Америка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK