Новият брой: Магистрален грабеж

МАЕ: Търсенето на природен газ ще се увеличи със 17% до 2017 г.

Reuters

МАЕ: Търсенето на природен газ ще се увеличи със 17% до 2017 г.

Потреблението в Китай ще се удвои в следващите пет години

Христо Съйнов
3863 прочитания

Reuters

© Umit Bektas


Търсенето на природен газ вероятно ще нарасне с 17% в глобален мащаб през следващите пет години, прогнозираха от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

За същия период потреблението на природен газ в Китай ще се удвои, докато в Европа се очаква ръстът да е със 7.9%, но въпреки това няма да достигне нивата от 2010 г.

Китай ще е най-бързо растящият пазар

Търсенето в световен мащаб ще се увеличи с 576 млрд. куб. метра до 3 937 трилиона куб. метра. Това прави увеличение средно с 2.7% на година, което е подобно на растежа през последното десетилетие, се казва в доклада на базираната в Париж организация, в която членуват 28 страни, включително САЩ и повечето европейски държави. Развиващите се държави ще допринесат с 69% за увеличаващото се търсене.

Според средно-срочния доклад на МАЕ търсенето в Китай на природен газ ще се увеличава с 13% на година, докато потреблението в САЩ вероятно ще нарасне с 13% за целия период до 2017 г. Ръстът във вътрешното потребление на природен газ в Китай ще зависи от изграждането на съответната инфраструктура, която да позволи вътрешното разпределение и съхранение на суровината.

"Азия ще бъде най-бързо развиващия се регион, движен главно от Китай, който ще се превърне в третият най-голям потребител на газ до 2013 г.", се казва в доклада на МАЕ.

Северна Америка ще е основният износител

Страните от Северна Америка ще се възползват най-много от скока в азиатското търсене и вероятно ще се превърнат в нетен износител на втечнен природен газ през следващите пет години, заявяват от МАЕ.

"Продължаващият бум на неконвенционалния добив на газ в САЩ, може да възвести края на стогодишното господство на въглищата в американската икономика. През 2005 г., когато започна сериозно добивът на шистов газ, произведената енергия от въглища бе почти три пъти повече от енергията, за която е използван природен газ. Към 2017 г. те ще бъдат почти равни", гласи прогнозата на МАЕ.

Европа ще расте по-бавно

Търсенето в Европа ще бъде ограничавано от относително високите цени, бавния икономически растеж и развитието на възобновяемите енергийни източници, според агенцията.

В същото време азиатските производители за втечнен природен газ, като Малайзия и Индонезия, ще се превърнат в нетни вносители, тъй като местното търсене се покачва неимоверно и износът спада. Освен това ниските цени на природния газ трябва да доведат до генериране на почти толкова електрическа енергия, колкото от въглищата в САЩ до 2017 г., посочва агенцията.

Австралия ще е "новият Катар"

В доклада се казва, че световната търговия с газ може да нарасне с 35% към 2017 г. Въпреки че растежът ще се забави през следващите две години, от МАЕ очакват той да се ускори от средата на 2014 г., когато ще бъдат приключени редица проекти, които понастоящем са в процес на изграждане.

"Балансът в глобалната търговия видимо се измества към Азия, която и сега привлича увеличаващите се потоци на втечнен природен газ".

Австралия е на път да се превърне в "новия Катар" с мощностите за втечняване, които в момента са в процес на изграждане. Катар обаче засега си остава най-големият световен износител на втечнен природен газ. Към момента нови заводи за втечняване се обсъждат в Австралия, Русия, Нигерия, Танзания, Мозамбик и Южна Азия, според МАЕ.

Търсенето на природен газ вероятно ще нарасне с 17% в глобален мащаб през следващите пет години, прогнозираха от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

За същия период потреблението на природен газ в Китай ще се удвои, докато в Европа се очаква ръстът да е със 7.9%, но въпреки това няма да достигне нивата от 2010 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща


3 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Ще се увеличи, то се знае, какво очаквате да стане друго?

 • 2
  radef avatar :-?
  рад

  Супер, бих чел повече относно това, особено за Австралия :)

 • 3
  dragoslava avatar :-?
  Dragoslava

  И ще се появи недостиг.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

На по-бавно кафе

На по-бавно кафе