Истински Mercedes, макар и ван

Citan залага на мултифункционалност, сигурност и ниски експлоатационни разходи

По отношение на пътното поведение и удоволствието от шофирането Citan би трябвало да е типичен Mercedes<br /><br />
По отношение на пътното поведение и удоволствието от шофирането Citan би трябвало да е типичен Mercedes<br /><br />    ©  Mercedes
По отношение на пътното поведение и удоволствието от шофирането Citan би трябвало да е типичен Mercedes<br /><br />
По отношение на пътното поведение и удоволствието от шофирането Citan би трябвало да е типичен Mercedes<br /><br />    ©  Mercedes

Mercedes предлага от компактния автомобил A-Klasse до използвания в международния транспорт Actros, но оказва се, че в гамата си има една незаета ниша - малък ван, подходящ за доставки в града, позициониран под предлаганите сега Vito и Sprinter. От есента тази дупка ще бъде запълнена от Citan, модел разработен съвместно с Renault, на основата на популярното Kangoo.

Най-малкият лекотоварен Mercedes ще се предлага в три дължини - 3.94, 4.32 и 4.71 метра. При каросериите опциите са също толкова - товарна с две места, пътническа с пет и лекотоварна с пет места и по-голям багажник. При Citan три са и версиите на товароносимост, като максималната е 2.2 тона. При моторите вариантите са бензинов с турбо и 114 конски сили и три дизелови (от 75 до 110 конски сили).

Екотехнологии от леките коли

Най-икономичната версия на новия ван на Mercedes ще е с консумация около 5 л/100 км, като бензиновите модели серийно ще бъдат екипирани с компоненти от стратегията BlueEFFICIENCY - старт/стоп система, регенерация на отделяната при спиране енергия, гуми с намалено съпротивление при търкаляне и работещ само при нужда генератор. Пакетът ще се предлага и като опция за дизеловите версии на "Ситан".

Появата на Citan съвсем не е случайна, като от Mercedes отчитат, че нишата на лекотоварните автомобили за доставки в рамките на града нараства постоянно, като през миналата година са продадени 700 000 подобни коли. За да се наместят в нея, от компанията разчитат на четири основни характеристики на Citan - многофункционалност, като ще се предлага оборудване за различни нужди, сигурност - автомобилът серийно се оборудва със стабилизираща програма и до шест въздушни възглавници, ниски експлоатационни разходи и типичното за Mersedes качество.

Истински Mercedes

Не на последно място ванът е истински Mercedes както на външен вид, така и по отношение на предлаганото пътно поведение, здравина, комфорт, ергономичност и практичност. За да се постигне всичко това, трансформация на Kango в Citan e отнела цели три години. От компанията посочват, че новият модел e бил подложен на всички тестове като леките автомобили - в полярни и тропически условия, на полигон и т.н., и са категорични, че всеки собственик на Mercedes би се почувствал в Citan като у дома си.

Продажбите на Mercedes Citan започват на 1 септември, когато ще стане ясна и цената. Обещанията са тя да е конкурентна, макара и моделът да бъде по-скъп от другите предложения в сегмента. Очакванията са за поне 10 000 продажби годишно.

Още от Капитал