Петролът отскочи от триседмичния минимум

Обнадеждаващите резултати за пазара на труда в САЩ подкрепиха цените

Петролът преодоля най-ниската си от почти три седмици стойност и се повиши след положителните резултати за пазара на труда в САЩ, пише Bloomberg. Фючърсите се повишиха с 1.5%, изтривайки две седмици на понижения. Според данните работодателите са открили 163 хил. работни места през юли, което е повече от прогнозираното от анализатори. В четвъртък нефтът загуби 2% от цената си, след като Европейската централна банка не успя да гарантира на инвеститорите, че е готова да предприеме незабавни стъпки за подпомагане на икономиката.

Котировките

В петък суровият петрол с доставка през септември се повиши с 0.65% до 87.70 долара за барел. Ден по-рано контрактът загуби 1.78%, което е най-силният му спад от 13 юли. В края на предходната седмица цените бяха с 2.3% по-високи, а от началото на годината натрупаната загуба е 11%. Петролът сорт брент отново с доставка през септември добави 0.69% към цената си в петък до 106.63 долара за барел на лондонската борса.

Ембаргото

Износът на нефт от Иран потъва с 1.2 милиона барела на ден, или 52%, след като на 1 юли влезе в сила забраната за изкупуване на продукцията на третия по големина производител в Организацията на страните - износителки на петрол, показват данни на Bloomberg. Санкциите целят да спрат достъпа на Техеран до финансови ресурси и така да бъде прекратена ядрената програма на страната.

Катрин Аштън, комисар на Европейския съюз за външната политика, е разговаряла с главния преговарящ по ядрените въпроси на Иран, но не е успяла да определи конкретна дата за следващия кръг от преговори, насочени към натиск върху страната да се откаже от част от ядрената си програма. Двамата министри се съгласиха да говорят отново "след по-нататъшен размисъл в края на месеца", се казва в изявление от края на миналата седмица от офиса на Аштън.

Още от Капитал