Първи добри сигнали за икономиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Първи добри сигнали за икономиката

Shutterstock

Първи добри сигнали за икономиката

Да се правят смели прогнози е рано, защото проблемите в еврозоната продължават

Стефан Антонов
8260 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Първите положителни сигнали за икономиката вече са факт. Националната статистика отчете втори пореден месец ръст на оборотите в търговията на дребно, а в своя последен месечен обзор "Райфайзенбанк България" твърди, че има индикации за възстановяване на вътрешното търсене в страната.

Ако потреблението и инвестициите продължат да се увеличават, икономическият растеж може да надскочи бавните си темпове в последните години. Въпросът е, че според анализаторите все още е твърде рано да се правят смели прогнози. Най-малкото - проблемите в еврозоната продължават, а българската икономика е тясно свързана с държавите в нея.

Оптимистични нотки

Според анализаторския екип на банката последните данни за платежния баланс предполагат съживяване на вътрешното търсене. Започналото влошаване на дефицита по текущата сметка и търговското салдо може да се чете като положителен сигнал, тъй като основна причина за това е вносът на инвестиционни стоки. Той пък е предпоставка за разширяване на производството.

Друг сигнал за възстановяване на инвестиционната активност е движението на финансовите потоци от и към страната. Банката изтъква, че с натрупване за първите пет месеца на тази година нетните текущи трансфери достигат 1 млрд. евро, а това е с 310 млн. евро повече на годишна база.

Нетните преки чуждестранни инвестиции също нарастват, а изходящият поток на валута и депозити за януари - май 2012 г. намалява на годишна база, което означава, че страната разполага с по-голям финансов ресурс и той може да се използва за разширяване на инвестиционната дейност.

По-противоречиви са данните за кредитирането. Темпът на нарастване се ускорява до 3.8% на годишна база, но в основата на това са корпоративните кредити, докато заемите за домакинствата са с годишен спад от 1%.

"Основните индикатори показват, че възстановяването бавно и плахо набира скорост от началото на пролетта. С оглед на продължилата по-дълго от очакваното кризисна ситуация в страната това няма как да не бъде отчетено като положителен факт. За съжаление през последните седмици облаците над еврозоната отново се сгъстяват и ако резултатите на най-големите икономики се влошат допълнително, това ще се отрази в негативен план и на българската икономика.

В момента отново сме изправени пред несигурността, но ще изчакаме още известно време, преди евентуално да ревизираме прогнозите си", коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев.

За тази година банката прогнозира икономически растеж от 1%, а официалната правителствена прогноза е за 1.4%. За сравнение, Българската народна банка очаква 0.7%, а Европейската банка за възстановяване и развитие – 1.2%.

Плахи потребители

В деня, в който излезе анализа на Райфайзенбанк, НСИ публикува данни за данни за потреблението и промишлената активност за юни (в анализа на Райфайзенбанк са използвани индикаторите за май). От тях се вижда, че продажбите на дребно растат за втори пореден месец, макар и в рамките на статистическата грешка - с 0.3% на месечна база и с 0.4% на годишна.

Индустриалният сектор пък е забавил активността си през юни спрямо май, но на годишна база продължава леко да расте (виж карето).

НСИ мери продажбите на дребно по сравними цени и увеличаването им означава, че българите действително потребяват повече определени стоки. Устойчив ръст има в продажбите на храни, лекарства и горива. Търсенето на обзавеждане, домакинска техника и комуникационни технологии (т.е. стоките с дълготрайна употреба) обаче продължава да е колебливо (виж графиката).

Затова и да се говори за ясно изразена тенденция към събуждане на потреблението на база тези данни все още е рано.

"Повишаването на потреблението е положителен сигнал. Дано все пак да не е заради нуждата на НСИ да оправдае по-висок растеж в експресните оценки за второто тримесечие, които ще се публикуват идната седмица", коментира Петър Чобанов от Института за нов икономически напредък.

На вътрешното потребление се разчита да бъде основен двигател за българската икономика през тази година. Рецесията в някои западноевропейски държави и общата несигурност в еврозоната забавиха износа на индустриалните компании, а той бе в основата на растежа за 2010 и 2011 г.

Анкета на "Капитал Daily" сред икономисти от края на юли показа, че те не очакват потреблението да се възстанови до края на тази година, а изключение може да се наблюдава преди празниците през декември.

Всички обаче прогнозираха през втората половина на годината икономическата активност да се засили както по отношение на индустриалния сектор, така и в сектора на услугите (главно заради туризма) и в земеделието. 

Ръст при дистанционните продажби

Българите насочват все по-голяма част от бюджетите си към дистанционни поръчки, показват данните на националната статистика. По интернет, пощата или по телефона – дистанционните продажби бележат увеличение от 14.8% на годишна база. Статистика какво точно се поръчва обаче няма.

Втори по ръст на годишна база са продажбите на лекарства - със 7.1%. Расте и потреблението на храни, напитки и цигари, но с 3%. Пазарът на дрехи пък продължава да се свива и спрямо миналия юни потреблението е спаднало с 16.4%.

Най-сериозен спад при химическата промишленост

Производителите на химически продукти са свили най-сериозно своята активност през юни, показват данните на НСИ. От тях се вижда, че браншът е намалил производството си с 19.5% на годишна база и със 17.9% спрямо май. Компании от бранша предупредиха, че поскъпването на природния газ от началото на юли ще направи продукцията им неконкурентоспособна и е възможно дори да спрат производството си. Наблюдението на НСИ обаче е за юни, т.е. преди поскъпването и е възможно след един месец статистиката да отчете нов спад или пък точно обратното. Причината е, че данните за индустриалното производство на статистиката имат много резки месечни колебания и често впоследствие има значителни ревизии.

Като цяло индустриалният сектор е забавил активността си през юни и производството му е 0.8% под равнището от май, но на годишна база то расте с 1.5%. На годишна база най-сериозни повишения има в производството на цигари - с 35.8%, на електроника - с 29.8 на сто, и на храни и напитки с 15.7%.

Първите положителни сигнали за икономиката вече са факт. Националната статистика отчете втори пореден месец ръст на оборотите в търговията на дребно, а в своя последен месечен обзор "Райфайзенбанк България" твърди, че има индикации за възстановяване на вътрешното търсене в страната.

Ако потреблението и инвестициите продължат да се увеличават, икономическият растеж може да надскочи бавните си темпове в последните години. Въпросът е, че според анализаторите все още е твърде рано да се правят смели прогнози. Най-малкото - проблемите в еврозоната продължават, а българската икономика е тясно свързана с държавите в нея.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  aron25 avatar :-P
  aron25

  "Райфайзенбанк България" твърди, че има индикации за възстановяване на вътрешното търсене в страната."
  Райфайзен банк да прерстане с лъжите си, защото няма как да се повиши потребление с парите, дето ги няма на пазара! Освен да е "наградила" някои участници в "съзтезанието":))))

 • 2
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#1:"aron25"]Райфайзен банк да прерстане с лъжите си, защото няма как да се повиши потребление с парите, дето ги няма на пазара! [/quote]
  Така ами aron25 като няма пари значи никой друг в България няма пари.
  И който твърди друго е долен и нагъл лъжец ...
  Знам аз живял съм във времената когато истината принадлежеше само на комунистите а "загнилите" американци се напиваха с Кока Кола.

 • 3
  salamander avatar :-?
  salamander

  Нима ?

 • 4
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  Само да споменем, че по черноморието има стотици, подчертавам стотици хиляди руски туристи. В Слънчев бряг и Св. Влас вече е официален език... Само, че заедно с лятото и те ще си тръгнат и тогава какво ще стане с потреблението не ми е ясно...

 • 5
  busy2 avatar :-|
  Dr.Jotker

  Храни, лекарства и горива увеличили вътрешното потребление. Каква трагедия! А тази статия кому е нужна?

 • 6
  forumer avatar :-|
  forumer

  Оптимистични са потребителите, че по-лошо няма как да стане. През септември-октомври започва следващата вълна на кризата в ЕС. А дотогава НСИ да си публикува каквото си иска, едва ли някой им вярва вече

 • 7
  merakliyski avatar :-P
  Саше Матросовски

  Първи добри сигнали за икономиката
  ===========================


  Факт !
  комуто не харесва - да вярва на обратното

 • 8
  flader avatar :-|
  Златан Дапчев

  Събудила се е икономиката друг път. От какво да се събуди? Нещо изнасяме ли? Някой дойде да инвестира ли? Туризъм ли има?
  Примерно мога да ви кажа, че туризма (дето го превъзнасяха) тази година е много зле. Не се заблуждавайте от това, че има много хора на морето през август. Винаги е имало много хора тогава. Ако направят нещо за да увеличат туристическия сезон от 2 на 4 месеца тогава ще имаме ръст.
  Иначе оптимизмът е хубаво нещо.

 • 9
  10stinki avatar :-|
  10 стинки

  До коментар [#7] от "merakliyski":

  Факт е само че цените се вдигнаха отново. Тия 0,3 % увеличение показват само че потреблението се е свило здравата.

 • 10
  iliope4enia avatar :-|
  iliope4enia

  щом има такива сигнали, добре, слава богу


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Надпревара за складове

Надпревара за складове

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.