Ново сдружение ще се бори за по-добри условия за малките ферми и производители на храни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ново сдружение ще се бори за по-добри условия за малките ферми и производители на храни

Малките магазини и специализирани изложения все още са основният пазар за продажби на биопродукти и храна от дребни производители

Ново сдружение ще се бори за по-добри условия за малките ферми и производители на храни

Според създателите му техните проблеми продължават да бъдат извън дневния ред на властта, независимо от интереса към тях

4750 прочитания

Малките магазини и специализирани изложения все още са основният пазар за продажби на биопродукти и храна от дребни производители

© Георги Кожухаров


Ново сдружение "Традиции и предприемачество в земеделието" ще се бори за подобряване на условията за работа на малки ферми и производители на храни. Това съобщи пред "Капитал" Десислава Димитрова, координатор на българското представителство на организацията Slow Food, с чиято помощ е създадено сдружението. То има за цел да подкрепи малки земеделки производители, семейни ферми и стопанства за биопродукти.

"На мода", но само по думи

"Независимо от "модния" интерес към тях, те продължават да бъдат извън обсега на властта, разглеждани по-скоро като усложнение за развитието на сектора", коментира Димитрова. Тя добави, че е време политиците да разпознаят в тях не пречка за развитието на съвременното земеделие, а начин за разрешаване на проблемите чрез осигуряване на заетост, запазване на традиционни практики и поминък, както и устойчиво развитие на селските райони.

Досега Министерството на земеделието на практика не е направило много в помощ на развитието на малките производители, смятат техни представители. През септември част от тях преминаха в "Шествие за добра храна" по улиците на София с искания за по-зелено и устойчиво земеделие, насърчаване на агроекологични методи и таван на субсидиите. Исканията им бяха дадени на земеделския министър Мирослав Найденов, който каза, че подкрепя 95% от идеите. За останалите ще се мисли, тъй като те са свързани със сегашния програмен период на ЕС за селското стопанство.

Действия, а не само намерения

Новото сдружение на малките производители иска да участва активно при вземането на решения и създаването на политика, които засягат тяхнта дейност. Основните цели, които си поставя, е да ги направи по-видими партньори при обсъждането на законодателни инициативи, да работи за децентрализация в сектора, както и да се осигури реално право на достъп до пазара на малките ферми. В момента наредбата, която урежда директните продажби на производителите на практика почти не работи, защото слага редица ограничения за лимит на количество и на разстояние, до което продукцията може да се реализира. Промяната на наредбата ще е един от първите проблеми, към които сдружението ще се насочи.

От новото сдружение смятат, че целите им са напълно в синхрон с новите тенденции на Общата селскостопанска политика, които се обсъждат от Европейската комисия. Намеренията им са да работят и за създаване на условия за устойчиво развитие на регионите и съхраняване на традиционния поминък, както и за сътрудничество между изпълнителната власт, местното управление и производителите. Според организацията в момента националната политика на България все още противоречи на идеите на Общата селскостопанска политика на ЕС, която залага на устойчиво развитие, запазване на регионални традиции и поминъка на малки общности.

Приоритет без последици

"Твърдо е убеждението ни, че защитата на малките земеделски производители, фамилните ферми и фермите с бионасоченост на продуктите преминава през тяхното обединяване и легитимиране на позициите им", посочи още Десислава Димитрова.

Макар че на няколко пъти министър Мирослав Найденов определи биопроизводството и по-малките производители за бъдещето на българското земеделие, досега реалните действия в тяхна подкрепа не са много. Според Найденов администрацията работи достатъчно бързо за разглеждане и одобряване на проекти на малки ферми и биопроизводители, но кандидати просто няма. Преди по-малко от два месеца стана ясно, че България е на път отново да изгуби европейски пари по програмата за развитие на селските райони. Рискови са между 150 млн. и 247 млн. евро. Миналата година загубата беше 40 млн. евро. По данни на фонд "Земеделие" в началото на септември са договорени 57% от бюджета на програмата, а година преди крайния срок за договаряне изплатените пари са 33% от стойността й.

В началото на октомври пък МЗХ предложи нова регулация за продажбите на биопродукти – всички те да са на отделни щандове. Част от производителите подкрепиха идеята, но търговците бяха против и тя отпадна. България е сред европейските страни с най-малък пазар на био производството и това на малки ферми. Към края на миналата година едва 1054 лица са регистрирани като производители, дистрибутори и търговци, с 30% ръст за година. По данни на Българската стопанска камара ЕС е един от най-големите пазари на био продукти – 40%, а почти половината от световното потребление е в Северна Америка.

Според анализ на БСК липсата на сдружение и разпокъсаност на производителите са част от проблемите в сектора, но развитието му ще помогне за трайни доходи на хора от планински и полупланински райони, да се развива земеделие на малки площи, каквито са повечето парцели в страната. Освен това възможността да се започне без големи първоначални инветиции е предимство, смятат експертите от камарата.


5 коментара
 • 1
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  "В началото на октомври пък МЗХ предложи нова регулация за продажбите на биопродукти – всички те да са на отделни щандове. Част от производителите подкрепиха идеята, но търговците бяха против и тя отпадна."-Под търговците се има впредвид любимите на министъра търговски вериги.С тези нява как да се разберем.Тях друг вятър ги вее и не е трябвало да бъдат питани изобщо.Те не само биопродукти,но и качествени продукти рядко предлагат.

 • 2
  maina100 avatar :-|

  Чудесна иде-стискам им палци.Лошото е,че на държавата не и дреме за подобни "дреболии"-тя се занимава с къде,къде "по-важни" дела.Дори само липсата на закони за браншовите организациите е показателна за желанието на политиците ни да си партнират с реалния бизнес в страната .Участвам активно в подобна структура и ми е ясно какво е отношението на институциите към опитите за диалог с тях...

 • 3
  gost22 avatar :-|
  gost22

  Тези са луди:
  "Основните цели, които си поставя, е да ги направи по-видими партньори при обсъждането на законодателни инициативи, да работи за децентрализация в сектора, както и да се осигури реално право на достъп до пазара на малките ферми."
  Нали, ако държавата Ви види, веднага ще ви налази с разните изисквания, които водят до яки такси, глоби и рушвети. Отделно, че ако разчитате на държавата за помощ, се обричате на яка зависимост и неконкурентност. Най-тъпото е да вдигате аларма, че държавата да Ви помогнела. Ако се организирате сами, ще е в пъти по-добре, но явно манталитета "всеки за себе си" и "държавата да се погрижи за мен", все още е водещ.

  Един се загубил в гората и започнал да вика "Помощ, помощ..." От храстите излиза една мечка и го пита:
  — Ти какво си се развикал?
  — Загубих се, и викам да ме намерят.
  — Е, аз като те намерих, по-хубаво ли ти стана?

 • 4
  yotata avatar :-|
  йотата

  До коментар [#3] от "gost22":

  Ми не е баш тъй. Ако имаше нормален политически матриал, щеше да се отчете че има и търсене на справедливост и потенциал за икономическо развитие в исканията на сдруженията от този тип.
  Та, ако имаше политици щяха това да го проучат и да го включат в програмите си.
  Ма понеже партиите се ръководят от най-яките и бронирани калинки това не се случва. Поради което и държавната администрация се чувства слободна да ги налази тези хорица със всякаквите си там стандарти, и така да ги държи в положението на Андрешко.
  Щото на администрацията не й пука за нищо друго освен за собствените й "добавки".

 • 5
  gost22 avatar :-P
  gost22

  [quote#4:"йотата"]Ако имаше нормален политически матриал, щеше да се отчете че има и търсене на справедливост [/quote]
  Ако, ако, ако... ама няма. Няма "нормален материал", няма "проучващи политици" нито "озаптена администрация". Е, в това "нямане" трябва да се развиват както успеят, а най-лесно е да се обединят заради финансова изгода, и после да могат да лобират за промени. Ако чакат на политико-административни молитви (опс, искания), които да променят нещо, че после да дойдат парите... има да си чакат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Quartal за улична храна

Quartal за улична храна

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK