София ще има фермерски пазар

Малки производители ще могат да продават директно продукцията си на него

Фермерският пазар ще работи веднъж седмично. На еднакви щандове, които ще се прибират след пазарния ден, биопроизводители от цялата страна ще предлагат продукцията си.
Фермерският пазар ще работи веднъж седмично. На еднакви щандове, които ще се прибират след пазарния ден, биопроизводители от цялата страна ще предлагат продукцията си.    ©  Shutterstock
Фермерският пазар ще работи веднъж седмично. На еднакви щандове, които ще се прибират след пазарния ден, биопроизводители от цялата страна ще предлагат продукцията си.
Фермерският пазар ще работи веднъж седмично. На еднакви щандове, които ще се прибират след пазарния ден, биопроизводители от цялата страна ще предлагат продукцията си.    ©  Shutterstock

В София ще има фермерски пазар, на който малките производители ще могат да предлагат храни и напитки, съобщиха участници в изложението "Интерфуд & дринк", което се провежда в София. Идеята е подкрепена от главния архитект на София Петър Диков и най-вероятно мястото ще е до министерството на земеделието, засега веднъж в седмицата, обясни Албена Симеонова, председател на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ). Тепърва ще се обсъжда финансирането на проекта.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща


17 коментара
  • 1
    marin avatar :-|
    Марин

    Дано стане! Само така ще можем да видим истински плодове и зеленчуци.

  • 2
    clutch avatar :-?
    clutch

    И дано има контрол.
    Защото веднага се сещам за няколко "био" производителя и магазинни вериги в София, дето всичко им е "мейд ин Чайна" ала се пробутва за "био" на безумни цени!
    Не, честно-био не си купувам от сергии из София.
    Събота и неделя се мятам на колата и съчетавам разходка из страната със покупки на зеленчуци и плодове от селата.

  • 3
    yotata avatar :-|
    йотата

    Кога? Кога???

  • 4
    yotata avatar :-|
    йотата

    И да се организират правилно щото не искам китайски чесън да ми се продава за биочесън от Кремиковци, Мирково, Пирдоп или Челопеч.
    Нито пък желая да виждам "изпуснати" боклуци около министерството.
    Умната.
    Тоя път, ако може, да не става пак "убава работа, ама българска", а?

  • 5
    se_nau avatar :-?
    se_nau

    Веднъж седмично?. Защо от 7 дена един ?,и то до МЗХП ?.Място само за една сергия.А млечни продукти и мляко кога ще има?,и не само БИО.

  • 6
    gost22 avatar :-P
    gost22

    [quote#1:"Марин"]Дано стане! Само така ще можем да видим истински плодове и зеленчуци.[/quote]
    Прекалено къса памет или парите говорят вместо разума. Заразеното мляко и селяните, които доброволно предадоха "цели" 45литра (срещу тонове мляко и сирене бракувано от местната мандра), а останалото мляко си го направиха на сирене... и коментарите им:
    — Знам, ама... (... то за мен не ми пука, та камо ли за гражданята, дето ще го купуват.)
    Защо мислиш, че с останалите малки производители в другите, селскостопански браншове ще е по-различно? Поне помниш ли салатките и нитратите? Най-накрая вдигнаха разрешеното съдържание на нитрати, защото не успяха да преборят манталитета на "малките производители" — "то е за продаване."

  • 7
    lrh17356948 avatar :-|
    Quo Vadis

    Пак ли се "въвежда" живковото правило ,само там можеш да учиш , търгуваш .... където си роден и където си регистиран , що тъй !?

  • 8
    yotata avatar :-|
    йотата

    До коментар [#6] от "gost22":

    За манталитета съм съгласен. Проблемът се решава с един служител на БАБХ да везма проби на произволен принцип и да ги глобява с два-три пъти над това което са вложили в производството и транспорта до София. Много бързо ще влязат в нормите, щото се очаква да са малки/средни фермери все пак, дето не могат си позволи системни нарушения, нали?
    За разрешеното съдържание на нитрати доколкото помня го вдигнахме щото нашето беше в пъти по-строго (по-малко) отколкото по евростандарта.

  • 9
    yotata avatar :-|
    йотата

    До коментар [#7] от "USSR":

    Пък аз предпочитам доматите и т.н., които ще си купя, да са се тръскали по пътищата възможно най-малко. И да са откъснати от корена до 10 часа време.

  • 10
    gost22 avatar :-|
    gost22

    До коментар [#8] от "йотата":
    При млякото, държавата си призна в прав текст, че физически няма как да контролира голям брой малки производители. От друга страна, като си продам заразеното мляко (50-100литра примерно), за няколко часа, каква точно ще е файдата от контрола? Нали тези 30-60 човека вече съм ги "нагласил за болница", а няма как да ги намеря кои са, че да ги предупредя — веригата е прекалено къса, бързооборотна и анонимна.
    Давайте го по практично, а не "по учебника". От друга страна, тези проби трябва да се платят, от кой и кога? Помните ли "заразените испански краставици", кога ги хванаха, и се оказаха заразени био продукти, произведени далече от Испания? И това забавяне беше в една развита държава със сериозни закони и контрол (а ние сме далеч назад).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход