Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
17 7 ное 2012, 20:35, 11177 прочитания

София ще има фермерски пазар

Малки производители ще могат да продават директно продукцията си на него

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

В София ще има фермерски пазар, на който малките производители ще могат да предлагат храни и напитки, съобщиха участници в изложението "Интерфуд & дринк", което се провежда в София. Идеята е подкрепена от главния архитект на София Петър Диков и най-вероятно мястото ще е до министерството на земеделието, засега веднъж в седмицата, обясни Албена Симеонова, председател на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ). Тепърва ще се обсъжда финансирането на проекта.
Изложението за храни отново има отделна зона само за дребни производители и био продукти

Фотограф: Георги Кожухаров

На сергията

Появата на фермерски пазар е свързана и с подготвяната промяна в Наредбата за директните продажби, която в момента силно ограничава дребните производители. Те имат право да продават само част от цялата си продукция, и то в областта, в която са регистрирани. Това на практика затваря възможността за по-сериозно развитие на всички, които не се намират около икономически по-богати центрове като София, Пловдив, Варна, Бургас.


Засега не е ясно какво точно ще промени наредбата, тъй като неин проект не е публикуван. До редакционното приключване на броя от МЗХ не успяха да ни отговорят какво планират да променят. В работната група са включени и експерти от ФОСЗ, но други сдружения и производители се оплакаха, че проектът се подготвя в "пълна мъгла".

Според Десислава Димитрова, координатор на сдружението Slow Food за България, плановете за подкрепа на дребните производители крият риск от получаване на по-добри условия само за биосертифицираните, но не и за другите, които също са малки, но нямат сертификат. Димитрова се оплака от липсата на достатъчно информация и прозрачност при работата на министерството, която засяга малките ферми, както и от слабата им представителност в работните групи по нормативни актове и проекти.

Лобизъм от две страни


Донякъде недоволство от това изказа и Албена Симеонова. "Внасяли сме предложения в министерството, но винаги големите фирми имат представители и имам усещането, че ни блокират", обясни тя и добави, че като цяло имат добър диалог с МЗХ и поне като думи и намерения те изразяват подкрепа за дребните и биопроизводителите. Сред обсъжданите намерения в тяхна подкрепа е въвеждането на таван за субсидии и плащанията за устойчиво и зелено земеделие. Високите субсидии, получавани дълго време от големите земеделци, са посочени от малките фермери като една от причините за натиска над тях, тъй като водят до нереално поскъпване на земята и повишаване на рентите. В същото време за малките фирми е трудно да вземат помощи за нова техника и така обработката на земите им се оскъпява значително.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ресторанти на корона диета Ресторанти на корона диета

След нокдауна, който вирусът нанесе на заведенията, възстановяването ще е бавно и трудно, бизнес моделите ще се променят още, а доставките ще играят все по-важна роля

29 май 2020, 6115 прочитания

Мартин Михайлов: Възстановяването на нощните заведения от коронавируса ще отнеме поне година Мартин Михайлов: Възстановяването на нощните заведения от коронавируса ще отнеме поне година

Управителят на "Терминал 1" и "Строежа" в интервю за "Капитал" за проблемите, предизвикателствата и бъдещето на нощните клубове и барове

28 май 2020, 5642 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Ритейл"

Седмичен бюлетин с най-важното от ритейл сектора

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ритейл" Затваряне
Първият компактен ван на Mercedes дойде и у нас

Още от Капитал
Ресторанти на корона диета

След нокдауна, който вирусът нанесе на заведенията, възстановяването ще е бавно и трудно, бизнес моделите ще се променят още, а доставките ще играят все по-важна роля

Трудното събуждане на трудовия пазар

Кризата покрай епидемията от коронавирус удари много бизнеси и остави десетки хиляди хора без работа

Общини на ръба на фалита

Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

СССР: една одисея в Космоса

Книга събира най-добрия руски графичен дизайн от годините на студената война

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10