С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 6 дек 2012, 19:16, 5265 прочитания

Труден пазар

Повишени разходи и занижена консумация притискат пазара на риба

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Труден. Така представителите на компании за търговия с риба и рибни продукти определят пазара. Оценката им е за последните три години, а очакванията им за бъдещето не са много оптимистични. Статистиката също потвърждава картината, че вносът в страната намалява, а по оценки на бизнеса той представлява 2/3 от пазара.

В същото време няма раздвижване и при българските рибари и производители на аквакултури, като очакванията са в най-добрия случай годината да завърши на миналогодишните нива. Повишение има в категорията прясна риба заради стремежа на все повече хора да се хранят здравословно. Бизнесът се потиска и от постоянно растящите производствени разходи, но заради свитото търсене компаниите не си позволяват да вдигат рязко цените.


Спад на вноса

По оценки на бизнеса в България 2/3 от продаваните риби и рибни продукти са от внос най-често от Гърция и Испания. В последните три години обаче той е значително намалял спрямо периода преди 2009 г., като основната причина за това са намалелите продажби. Данните на официалната статистика показват, че в последните три години има раздвижване на вноса единствено през 2010 г., когато обаче има и намаление на производството на аквакултури в страната.

През миналата година пък намалението е достигнало над 20 на сто при основните категории, като то важи за всички видове.



Няма раздвижване и при производството

Данните на българските производители също показват, че няма осезаемо раздвижване при продажбите, като според Националния статистически институт консумацията годишно на човек е средно около 5.3-5.4 кг. Същевременно обаче разходите в сектора се увеличават основно заради по-скъпите горива за корабите и електроенергията.

"Колегите в сектора за сметка на своите печалби се стараят да не покачват цените с много", коментира председателят на Асоциацията на производителите на рибни продукти Йордан Господинов. По думите му рибата не е от групата основни храни, заради което и пазарът не би могъл да понесе сериозно поскъпване.

Интерес към прясната риба

По-голямата част от производителите и търговците казват, че в последните две години се засилва интересът към прясната риба за сметка на замразените и преработени продукти. От една страна, това е свързано с повишения интерес към по-здравословното хранене, а от друга, заради увеличаващото се предлагане. В момента в част от големите търговски вериги има щандове за прясна риба, в големите градове се откриват и все повече единични магазини, специализирани в продажбата на такива стоки. "Продажбите на прясна риба продължават да растат и тази година, като в "Пикадили" спрямо 2011 г. повишението е с над 40%", коментира Соня Ценова-Димитрова, байер (buyer - служител в търговска верига, който договаря условията и асортимента с доставчика - бел. ред) за замразени храни, прясна риба, хляб, пекарни и мариновани продукти. По думите й най-търсени са видове като пъстърва, сьомга, ципура, пангасиус и лаврак, като очакванията са ръстът да продължи и през следващата година.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Птичи грип е открит във ферма за патици в Раковски 2 Птичи грип е открит във ферма за патици в Раковски

В десеткилометровата рискова зона около огнището се отглеждат още над 430 хил. птици

17 фев 2020, 1815 прочитания

Срокът преди блокиране на касов апарат заради технически проблем става 72 часа 2 Срокът преди блокиране на касов апарат заради технически проблем става 72 часа

До решението се стига след работна среща между данъчните и големите търговски вериги

17 фев 2020, 2283 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Ритейл"

Седмичен бюлетин с най-важното от ритейл сектора

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ритейл" Затваряне
Пазарите в САЩ и Азия постигнаха ръст трета поредна седмица

Спадът на безработицата в САЩ помогна на борсите да затвърдят печалбите си

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

Хазартна рекламна напаст

Забранената по закон реклама на хазарт е масова - предимно в онлайн сайтове и телевизии и е за милиони

Спаси ме от коронавируса

По-важно е маските да бъдат носени от болните, а не от здравите хора, защото така се ограничава предаването на инфекцията

(Не)възможната столица на културата

"Пловдив 2019" премина с повече скандали, отколкото културни новини, бе недофинансиран и неглижиран от властта

Порто, Сиза и Елиасон

Музеят Serralves в Порто отбелязва своята 20-годишнина с изложби на архитекта Алваро Сиза и на артиста Олафур Елиасон

Кино: "Ирландецът"

Елегия за човека между доброто и злото

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10