🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въпроси предимно без отговори

Няколко месеца преди старта на новия програмен период все още няма споразумение по общата селскостопанска политика в ЕС

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

На 28 февруари ще излезе приложението "Земеделие и бизнес". Основните теми в него са:

- Знакова година за земеделието - решенията ще начертаят посоката до 2020 г.

- Дългото договаряне - остават само няколко месеца за договаряне на общата селскостопанска политика

- Приземяване на пазара - сделките със земя се успокояват

- Между "да" и "не" - хранителната индустрия е между свитото потребление и административния натиск

Очаквайте специалното приложение "Земеделие и бизнес" с броя на "Капитал Daily" в четвъртък и през седмицата на capital.bg

8000. Толкова са предложенията за корекции в бъдещата обща селскостопанска политика, които са внесени в Европейския парламент през последната година. Отделно предложения идват от държавите членки и международните организации. Тежките преговори по тази политика бяха очаквани заради огромния залог от над 50 млрд. евро годишно, отделяни за нея, както и заради сериозните критики на отделни държави по начините на изразходването на тези средства.

И въпреки това, когато през есента на 2010 г. Европейската комисия излезе с официално предложение за новите правила в този сектор, като че ли никой не очакваше толкова дълго проточване на споровете около тях. Така Евросъюзът изпадна в ситуация няколко месеца преди старта на следващия програмен период по всички важни теми да има много повече въпроси, отколкото отговори.

Очакванията са до края на март да се вземе решение по спорните точки от реформите, а през юни да има и окончателно споразумение. Така държавите-членки ще имат едва няколко месеца, за да изготвят националното си законодателство и да направят нужните промени на административно ниво, за да тръгне процесът по усвояването на средства. Задача, която допълнително се усложнява в България и заради предстоящите парламентарни избори през лятото, които неизбежно ще доведат до пропускане на ценно време за промените.

Бюджет с много неизвестни

Десет месеца преди старта на следващия програмен период, все още няма политическо споразумение по новата селскостопанска политика. Въпреки че вече има сделка между лидерите за общите финанси, които ще бъдат отделени в периода 2014 - 2020 г., редица детайли около директните плащания и инвестиционните мерки не са избистрени.

Разходите за селско стопанство представляват около 40% от годишния бюджет на Европейския съюз. Лидерите на общността успяха да се договорят общият бюджет през новия програмен период да бъде 959 млрд. евро, като 373.1 млрд. ще отидат за селско стопанство и рибарство. От тези 373 млрд. за директни плащания и пазарни мерки се предвижда да бъдат платени 278 млрд. евро.

В тази ситуация повечето държави вече започнаха с работата по концепциите и приспособяването към новите правила, очаквайки, че ще правят корекции в движение. Според предварителни планове общите детайли по бъдещата селскостопанска политика трябва да бъдат избистрени през март. През юни пък се очаква да има подписано окончателно споразумение. Настоящите процедури се удължават и заради факта, че освен между държавите членки, трябва да бъде постигнато споразумение и между отделните институции. Европейският парламент вече е готов със своите предложения, като се очаква позициите да бъдат сближени до необходимия компромис.

Силно скъсени срокове

Тук съществува и вариантът да не се приеме едно общо правило за всички държави, а да се даде възможност на националните правителства да се възползват от тази опция, ако преценят, че е необходимо, съобщиха още източници на вестника.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  v_iliev avatar :-?
  V.Iliev
  • - 1
  • + 3

  Колкото повече субсидии получават българските фермери, толкова повече се увеличава вноса на храни

  Нередност?
 • 2
  yotata avatar :-|
  йотата
  • - 1
  • + 1

  Защото не влизат така че да изхранят българите, а арабите.

  Нередност?
 • 3
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'
  • + 2

  В ЕС нещата си вървят по нормалната вътрешна логика, която все не можем да усетим и все се правим на "характерни". Имаха търкания за обема на земеделския бюджет - решиха ги с консенсус и след доста преговори, правейки си многобройни отстъпки. Съюзът е доста стар вече и механизмите работят удовлетворително, като никой не остава с чувство за малоценност. Никого там не го вълнуват нашите вътрешни боричкания и тупането в гърдите на Бат' Бам-Бам, който "дава".
  След ГЕРБ остава една много добра финансова рамка, която е "порастнала" за следващите 7 години. Но ние сме на път да се издъним страшно. Защото в преговорите влизаме с несигурен екип, с хора, които може и да не останат на работа след изборите. Този екип няма да има нужната тежест да проведе преговорите и няма позицията, от която да иска едно или друго. Как да предложи мерките, които да се финансират и как да поиска разпределение на бюджети, които после някой друг може да не хареса? Кой ще формулира приоритетите, превъзмогвайки "дърпането на чергата" към силните браншови организации или местните власти? Нямаме правителство, което да изготви вътрешните наредби, по които ще се работи. Няма кой да реформира ДФ "Земеделие", който е една от най-неефективните държавни структури, но работи с огромен ресурс чужди пари. Оставката на правителството точно сега е бягство и от тази отговорност, което може да донесе много тежки последствия за дълъг период. Така се отваря "вратичка" някой следващ мрънкащ Министър-председател да има с какво да се оправдава, докато имаме нищожна усвояемост и губим финанси.

  Нередност?
Нов коментар