Скъпо, но без изненади

Зърнените култури ще останат със сравнително високи цени, но не се очакват резки повишения като през 2012 г.

Резкият скок на цените на храните през лятото на миналата година донесе страхове от повторение на хранителната криза отпреди няколко години, която освен всички други проблеми доведе до политически сътресения в много държави в Близкия изток. Когато в края на годината Организацията по храните и земеделието към ООН (FAO) тегли чертата на изготвяния от нея ценови индекс, се оказа, че като цяло храните са поевтинели със 7% през 2012 г. Основни фактори за този резултат беше поевтиняването на захарта със 17.2%, както и на млечните продукти и олиото - със съответно 14.5 и 10.7%. Поевтиняването на зърнените култури обаче е доста по-скромно - 2.4%.

"Като цяло предлагането на основни зърнени култури през 2013 и 2014 г. ще отговоря на търсенето повече, отколкото през изминалата година. Освен това по-добрата координация между страните износителки намалява риска от криза на предлагането", отбелязва икономистът от FAO Абдулреза Абасиан, цитиран от Reuters.

Повишените цени намалиха търсенето, особено на фона на сътресенията на световната икономика. От друга страна, възможността за по-висока доходност накара фермерите в много части на света да засеят по-големи площи, което повиши прогнозите за добивите и запасите. Тези фактори спомогнаха за спада на цените, но анализаторите от Rabobank прогнозират, че котировките на пшеницата, царевицата и соята ще вървят нагоре през първото полугодие.

Фактори за това, от една страна, е възобновеният ръст на търсенето в страни като Китай, а, от друга, е опасността от продължение на сушите в Средния запад на САЩ, където миналата година паднаха най-малко дъждове от 30-те години на миналия век насам. Годината в друг основен износител на зърнени култури – Аржентина, също се очертава сушава, макар през февруари прогнозите за реколтите да бяха ревизирани леко нагоре. Очаква се цените да тръгнат отново надолу през второто полугодие, след като започне прибирането на реколтите в Северното полукълбо.

Добри реколти от пшеница

От края на миналата есен търговците на пшеница се настроиха за спад на цените заради подобрените перспективи за новите реколти, след като през миналата година сушата в САЩ и някои части на Европа доведе цените до четиригодишен връх. От началото на годината цената е спаднала с 2.3% до около 7.6 долара за бушел*, след като през 2012 г. скочи с 19% и в края на юли достигна 9.4725 долара за бушел – най-високото ниво от август 2008 г.

Според последните прогнози на щатското министерство на земеделието (USDA) фермерите в страната, която е най-големият износител в света, са засели със зимна пшеница 41.8 млн. хектара спрямо 41.3 млн. през миналата година. Ранните оценки за реколтата в Европа също сочат за повишение. Според прогнозата на FAO засетите със зимна пшеница земи са се увеличили с 4-5 процента в Европейския съюз. Русия, която стана третият по големина износител през миналата година, отчете цели 34% ръст на реколтите на зърнени храни според министъра на земеделието Николай Федоров, цитиран от Reuters.

През миналия сезон реколтата на пшеница в Русия спадна с 33% до деветгодишно дъно от 37.7 млн. тона заради сушата. Същевременно вторият най-голям производител – Индия, ще намали реколтата за пръв път от осем години. Очаква се добивът да спадне до 92.3 млн. тона спрямо рекордните 94.9 млн. тона, като основна причина е прекомерното нарастване на запасите след седем поредни години на високи добиви.

"Почти по целия свят ситуацията изглежда добре за производството на зърнени култури. В момента няма причина основните консуматори да се презапасяват", коментира пред Bloomberg Крис Гад, анализатор в лондонската Macquarie Group.

Според прогнозите на Международния съвет за зърното (IGC) реколтата на пшеница в световен мащаб ще е около 656 млн. тона в сравнение с рекордните 696 млн. тона от миналия сезон. Заради увеличеното търсене в Иран и Китай световната търговия ще нарасне с 2.4 млн. тона до 136.6 млн. тона, но ще остане под рекордните нива от 2011 г. Потреблението ще спадне заради намаленото използване на пшеницата за фураж, но все пак ще е по-голямо от новата реколта, което ще доведе до спад на запасите с над 20 млн. тона до 174-176 млн. т според прогнозите на IGC и щатското министерство на замеделието, което очаква средната цена за годината да е в диапазона 7.70 – 8.10 долара за бушел.

Спад на търсенето на царевица

Сушите в Средния американски запад през миналата година оскъпиха и фючърсите на царевицата, които през август достигнаха рекордната цена от 8.49 долара за бушел. Оттогава цената е спаднала с 16% до около 7.06 долара за бушел на фона на подобрените доставки и спадащото търсене за производство на етанол. През февруари IGC и USDA повишиха прогнозите си за световната реколта през тази година до съответно 845 и 854 млн. тона, което обаче е с над 30 млн.т над миналогодишния добив.

Повишаването на прогнозите дойде след подобрените перспективи за реколтите в Индия, Украйна, Мексико и особено Бразилия, които спокойно ще компенсират намалението в Аржентина. Прогнозите за запасите в края на годината също бяха повишени леко до 118 млн. тона, което остава да е под 131 млн. за миналата година. Потреблението се очаква да спадне с 10 млн. тона спрямо миналата година до около 865 млн т, като понижение ще има при царевицата, използвана за фураж и производство на биогорива. Миналата година беше втората поредна, в която по-голяма част от царевицата в САЩ беше използвана за етанол, отколкото за храна на животни.

USDA понижи прогнозата си за средната цена през тази година с 20 цента до 7.20 долара за бушел, което е с около един долар над средната цена за 2012 г. В по-дългосрочен план натиск върху цената може да окаже преориентирането на много фермери от Централна Русия към царевицата заради по-високите печалби. "Земеделците от Централно-Черноземния регион все повече се фокусират върху царевицата, зашото добивите на пшеница са по ниски, а транспортните разходи по-високи в сравнение с южните региони", коментира пред Bloomberg Олег Суканов от аграрния институт "Икар".

Последните две години реколтата на царевица в Русия поставя рекорди – през 2011 г. беше 7 млн. тона, а през миналата година – 8 млн. През сезона 2012/2013 страната може да увеличи износа си с 13% до 2.3 млн.т, нареждайки се на седмо място сред износителите в света след САЩ, Аржентина, Бразилия, Украйна, Индия и Южна Африка.

Поскъпване на соята

Котировките на соята започнаха годината с висока волатилност, като достигнаха шестмесечно дъно в началото на януари, след което скочиха с над 10% заради спекулациите за спад на запасите в САЩ и проблеми с транспортирането в Южна Америка. Според прогнозата на банка Morgan Stanley фючърсите на соята на чикагската борса ще поскъпнат до средно 16.16 долара за бушел до август. След това обаче прибирането на реколтата в САЩ ще свали цените отново до около 14 долара.

Анализаторите очакват реколтата в Аржентина и Бразилия – двете най-големи износителки след САЩ, да скочи с 28% спрямо миналата година до рекордните 136.5 млн. т.

Крайните резултати обаче може да са по-ниски заради сушата в Аржентина. Повечето засети с културата полета в страната са получили двойно по-малко влага от обикновено. През 2012 г. в страната също имаше суша, която намали реколтата до тригодишно дъно от 40.1 млн. тона. Съседна Бразилия има обратния проблем – прекомерните дъждове в основния регион за производство на соя Мато Гросо доведоха до прекъсвания на доставките за пристанищата, като се очаква забавянето да достигне 50 дни. Това ще повиши търсенето на соя от САЩ, което ще окаже натиск върху цените

Спокоен пазар на ориз

Пазарът на ориз се очаква да остане стабилен през тази година въпреки прогнозите за спад на реколтата в четирите основни страни износителки - Тайланд, Индия, Виетнам и Пакистан, до 154 млн. тона от 158.4 млн. през миналия сезон. Понижение на добива се очаква и в Аржентина и Лаос, но като цяло спадът ще бъде компенсиран от ръста в страни като Китай, Бангладеш и Боливия. IGC прогнозира реколтата да остане на нивото от миналата година – 464 млн. тона, докато USDA очаква ръст до рекордните 465.8 млн. тона. Прогнозира се ръст на потреблението до 467-469 млн. тона, което ще доведе до лек спад на запасите, но не се очакват значителни промени в цените. Очаква се обемът на глобалната търговия с ориз да спадне с 6% до около 102 млн. тона заради намалените доставки от някои азиатски и африкански държави.

----

*Един бушел е равен на 35.2 кубични дециметра. Един бушел пшеница или соя се равнява на около 25 килограма, а царевица – около 27 кг.

Още от Капитал