С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
16 8 апр 2013, 8:36, 7013 прочитания

Хилядагодишна мания

Кафето е най-популярната напитка в света с 400 млрд. изпити чаши годишно

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Поредицата "Кафе" е част от специално издание на "Капитал". Всяка сутрин от 8 до 11 април ще можете да прочетете по няколко нови статии от нея. Всички тях ще намeрите на capital.bg/kafe.
Следите на първата среща на човека с кафето са толкова назад в историята, че е изключително трудно да се посочи със сигурност кой, кога и как е открил благодатните свойства на отварата от изпечените зърна на растението.
 
Легендите обаче са още живи и изключително живописни. Най-разпространената от тях е за пастира Калиди. Някъде около 600-та година в Етиопия той забелязал, че когато козите му пасат червени плодове от едно храстовидно дърво, стават забележително игриви и енергични. Калиди решил сам да изпробва ефекта върху себе си и понеже плодовете били доста твърди, ги сварил във вода. Отварата обаче била неприятна и пастирът изхвърлил съдържанието й в огъня заедно със самите плодове. Скоро оттам се понесъл примамлив аромат и етиопският пастир повторил опита, но с изпечените зърна. Получената напитка била странна и горчива, но не и неприятна, а ефектът бил ободряващ и повдигащ настроението.
 
Легендата казва още, че Калиди занесъл плодовете в местния манастир, където монасите ги използвали по време на религиозни церемонии. Там те открили, че ако стрият на прах изпечените зърна и ги залеят с гореща вода, напитката става още по-добра. Твърди се още, че именно етиопските монаси са дали и името на напитката – те я наричали "кава" в чест на персийския владетел Кай Кавус, който според преданието се възнесъл на крилатата си колесница в небето - така приповдигнато се чувствали и монасите, пиейки тази напитка.
 
Друга етиопска легенда гласи, че кафето е открито от талантливия лекар шейх Омар. Веднъж, бродейки по хълмовете, той се натъкнал на интересно дръвче. Приготвил отвара от семената му и пил от нея няколко дни. Лекарят забелязал, че неговата трудоспособност се повишила, а настроението му се подобрило. След този опит решил да добави отварата в лекарствата срещу главоболие и стомашно разстройство и забелязал, че ефектът е изключителен. Дълго време церителят не разкрил тайната си на никого, но на смъртния одър предал рецептата на спасителната напитка на своя син.

Както произходът, така и името на напитката са силно оспорвани. Все пак за родината на  кафето се приема по-скоро областта Каффа в Югозападна Етиопия, която също така претендира и да е дала името на напитката.
 Възходът и популярността си обаче тя дължи на днешен Йемен, по това време арабска провинция.


  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Българските продукти заемат 67% от асортимента на четирите най-големи търговски вериги 1 Българските продукти заемат 67% от асортимента на четирите най-големи търговски вериги

Благодарение на партньорството над 45 местни дружества продават продукцията си и в чужбина

12 дек 2019, 450 прочитания

"Mars България" с 3% ръст на приходите за 2019 г. 1 "Mars България" с 3% ръст на приходите за 2019 г.

Компанията е лидер при шоколадовите барове с над 60% пазарен дял

11 дек 2019, 1255 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Ритейл"

Седмичен бюлетин с най-важното от ритейл сектора

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ритейл" Затваряне
Седем грама щастие

Още от Капитал
На първо място инженер

Станислав Протасов, съосновател на софтуерната компания Acronis

LVMH тества границите на лукса

Може ли шик конгломератът да се разрасне още

Къде е еко-то в данъка за колите

Новите данъчни идеи на София се мотивират със замърсяването на въздуха, но реално нямат връзка с това

PISA 2018: Образование с часовников механизъм

Тревожно ниските резултати на 15-годишните в България по индикаторите за функционална грамотност се проектират в бъдещето на страната

Нова концепция: Bagri by Boykovski

"Искаме да придадем повече характер на заведението и на храната, която предлагаме"

Гледни точки

Новата поредица прожекции "Киноточка" започва с документален филм за музиката в киното

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10